Mit tegyek, ha apámnak fontosabb az alkohol?
Az a helyzet, hogy apám mindig is rabja volt az alkoholnak, miután anyám elhunyt, 3 évig hetente többször is teljesen részegre itta magát, de az a múlt.
Három év folytonos lerészegedés után megígérte, hogy megpróbál változtatni, visszavesz és el is magyarázta, hogy mit miért tett, amit egyrészt megértettem, de most nem erről van szó.
Már lassan egy éve, amikor egy kis plusz pénze van, akkor elmegy inni. Ígérgeti, hogy hazajön, még tíz perc, fél óra, de sehol semmi, órákkal később állít be részegen és lefekszik aludni. Én és ő élünk csak egyedül, meg a mamámék, de őket nem vonjuk ebbe bele, mert ők sem tudnak rá hatni. Olyankor, amikor részegen jön haza elhord mindennek, minden az én hibám, ő a legokosabb ember a Földön. Attól eltekintve, hogy ez rombolja az önbizalmam (tisztában vagyok vele, hogy nem gondolja komolyan, de mégis), nincs fontossági sorrendje. Neki nem az az első, hogy elkészítse a vacsorát, elvégezze az aznapi feladatát vagy bármi, hanem elmegy inni aztán nem érdekli őt senki és semmi. Nem hallgat senkire, hiába mondjuk neki, hogy mértékkel stb., mintha meg sem hallaná és csak tereli a témát. Ha hazahívjuk, mert már régóta iszogat akkor sem jön haza, csak ha kedve tartja.
Értem én, hogy ő ilyen és nem hallgat másokra, elfogadom, hogy így viselkedik, mert senki sem tökéletes, régen ezt megtehette, hogy addig iszogat, ameddig akar, de most már itt vagyok neki én. Nekem kellene a legfontosabbnak lennem számára, nem a piálásnak. Már próbáltam vele beszélni, elmondtam neki, hogy nem zavar, ha néha-néha kicsit többet iszik, csak szóljon előtte vagy valami, de minden hiába. Lassan már úgy érzem tényleg fontosabb az alkohol mint én.
Természetesen, amikor nem iszik, akkor számomra a legjobb apa, akit csak kívánhatnék, de ezek miatt már nem tudok mit gondolni. Fogalmam sincs, hogy milyen véleményen legyek vele, megértő legyek-e, próbálkozzak-e még vagy valami, mert úgy viselkedik, mint egy tinédzser, aki nem hallgat senki másra.
Talán bennem van a hiba és nagyon nagyra veszem ezt az egészet, nem tudom, ezért szeretném, ha segítenétek. Ha mástól is hallanék véleményt, hogy más mit gondol erről az egészről.
Imádkozhat a kérdező egész nap,de az apja attól még ugyan úgy inni fog..
70F
32-es:
Pont erre gondoltam én is. Nincs gondom azzal, ha valakinek az ima segít, de én nem tartozom közéjük. Viszont ne veszekedjetek emiatt. Mindenki más, mindenkinek megvan a saját hite, gondolkodásmódja és meglátása. Ha valaki hisz az imádság erejében, az Úrban, akkor sem szabad őt lenézni. Joga van hozzá.
Az emberek manapság már nem annyira vallásosak, mint régebben, ebbe most ne menjünk bele, mindenki higgyen abban, ami neki megfelel.
Az meg, hogy a világ hova halad és miért végképp nem tartozik ide és felesleges erről veszekedni.
Egyéni döntés az, hogy ki mit gondol a dolgokról és senkinek sem fog megváltozni a világszemlélete, csak mert a gyakorikérdéseken valaki más meg akarta győzni.
Nézd, szerintem egy kicsit rosszul látod a dolgot. Apukádnak egyáltalán nem fontos az alkohol. Inkább úgy fogalmaznék, hogy rabja az alkoholnak. Látod, mikor józan, világos, hogy szeret téged. De ha elkezd inni, akkor megszűnik körülötte a világ. Akkor az édesapád "eltűnik", és egy zombi lép a helyébe, aki hülyeségeket mond és csinál.
Te 17 évesen ez ellen nagyon-nagyon keveset tudsz tenni. És a legkevésbé sem a te felelősséged apukád problémájával megküzdeni.
Ami viszont a te felelősséged, az a saját lelki épséged megóvása. Vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy apukád felelőssége lenne, de te szívod meg a végén, szóval jobb, ha kézbe veszed az ügyet. Ha van nálatok iskolapszichológus, akkor jó lenne, ha vele tudnál beszélgetni. Meg valószínűleg az is jó lenne, ha rendszeresen tudnál járni, amíg önálló életet nem kezdesz, de persze az pénzbe kerül, nem tudom, meg tudod-e oldani. Pedig nagyon jó lenne szakember segítsége ahhoz, hogy megküzdhess ennek a várhatóan lassan, de biztosan romló folyamatnak a végignézésével, beleőrülés nélkül.
Nem a te felelősséged!
Tanulj jól! Menj messze suliba/dolgozni!
Ha már jól állsz a lábadon, leghamarabb akkor próbálkozhatsz apádra hatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!