Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek, ha apámnak fontosa...

Mit tegyek, ha apámnak fontosabb az alkohol?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy apám mindig is rabja volt az alkoholnak, miután anyám elhunyt, 3 évig hetente többször is teljesen részegre itta magát, de az a múlt.

Három év folytonos lerészegedés után megígérte, hogy megpróbál változtatni, visszavesz és el is magyarázta, hogy mit miért tett, amit egyrészt megértettem, de most nem erről van szó.

Már lassan egy éve, amikor egy kis plusz pénze van, akkor elmegy inni. Ígérgeti, hogy hazajön, még tíz perc, fél óra, de sehol semmi, órákkal később állít be részegen és lefekszik aludni. Én és ő élünk csak egyedül, meg a mamámék, de őket nem vonjuk ebbe bele, mert ők sem tudnak rá hatni. Olyankor, amikor részegen jön haza elhord mindennek, minden az én hibám, ő a legokosabb ember a Földön. Attól eltekintve, hogy ez rombolja az önbizalmam (tisztában vagyok vele, hogy nem gondolja komolyan, de mégis), nincs fontossági sorrendje. Neki nem az az első, hogy elkészítse a vacsorát, elvégezze az aznapi feladatát vagy bármi, hanem elmegy inni aztán nem érdekli őt senki és semmi. Nem hallgat senkire, hiába mondjuk neki, hogy mértékkel stb., mintha meg sem hallaná és csak tereli a témát. Ha hazahívjuk, mert már régóta iszogat akkor sem jön haza, csak ha kedve tartja.

Értem én, hogy ő ilyen és nem hallgat másokra, elfogadom, hogy így viselkedik, mert senki sem tökéletes, régen ezt megtehette, hogy addig iszogat, ameddig akar, de most már itt vagyok neki én. Nekem kellene a legfontosabbnak lennem számára, nem a piálásnak. Már próbáltam vele beszélni, elmondtam neki, hogy nem zavar, ha néha-néha kicsit többet iszik, csak szóljon előtte vagy valami, de minden hiába. Lassan már úgy érzem tényleg fontosabb az alkohol mint én.

Természetesen, amikor nem iszik, akkor számomra a legjobb apa, akit csak kívánhatnék, de ezek miatt már nem tudok mit gondolni. Fogalmam sincs, hogy milyen véleményen legyek vele, megértő legyek-e, próbálkozzak-e még vagy valami, mert úgy viselkedik, mint egy tinédzser, aki nem hallgat senki másra.

Talán bennem van a hiba és nagyon nagyra veszem ezt az egészet, nem tudom, ezért szeretném, ha segítenétek. Ha mástól is hallanék véleményt, hogy más mit gondol erről az egészről.

2020. jún. 11. 17:46
1 2 3 4 5
 1/46 anonim ***** válasza:
93%
Nem írtad hogy hány éves vagy. Sajnos az alkoholizmus óriási probléma és addig míg ő nem akar változtatni jobb nem, csak rosszabb lesz. Sajnos az emberek krízis közben nem segítségért fordulnak (pszichológus pl), hanem a palackhoz. Elnyomja őket és egy idő után le is húzza őket. Nehéz dolog ez, csak te tudsz rá hatni józan állapotában.
2020. jún. 11. 17:53
 2/46 anonim ***** válasza:
92%

Nem a te felelősséged.

Segíthetsz neki. Kérhetsz segítséget alkesz vonalon. Neked is segítenek, mit lehet tenni.

A gyászt rendesen gyászolja meg. Menjetek el anyád sírjához és kérd, meséljen arról, amikor megismerte. Mond meg neki, hogy ezek a jó emlékek fogják őt otthagyni, de a halál emléke örökké vele marad, ha tovább iszik.

Aztán mit tudom én. Nekem az alkesz ismerőseim 4 éven belül belehaltak.

De semmiképpen nem a te felelősséged.

2020. jún. 11. 17:56
 3/46 anonim ***** válasza:
22%

Szerezz neki nőt.

Tényleg ha van valaki ismerősömnek anyukája vagy valki5, akkor az segítene.

2020. jún. 11. 17:56
 4/46 Savlekotő ***** válasza:
92%

Az alkoholista és bármilyen egyéb szer használó maga körül mindent és mindenkit tönkre tesz lehúz,mérgez,átformál,átgázol,manipulál,és persze ivásra van lesz ok mindig nekik, apádnak is,amit tehetsz a leghamarabb elmész a közeléből és a saját életedre koncentrálsz,segíteni annak lehet aki kéri elfogadja és elsősorban belátja hogy ő függő..

70F

2020. jún. 11. 17:57
 5/46 A kérdező kommentje:

Anyám 5 éve hunyt el, apa megígérte, hogy soha többé nem fog inni, de helyette 3 évig nagyon sokat. Ezt megbeszéltük, nem hinném, hogy mostanában is a gyász miatt inna.

Már több, mint harminc éve cigizik és nagyjából azóta is iszik viszonylag rendszeresen, halálra rémít a tudat, hogy öngyilkos lesz így és nem tehetek semmit sem ellene, mert nem hallgat rám.

2020. jún. 11. 17:58
 6/46 anonim ***** válasza:
64%

Senkire sem fog hallgatni.

Ne csináld ki magad.

Vagy egy videó linkjét küldöm.

2020. jún. 11. 18:00
 7/46 A kérdező kommentje:

1-es:

Hidd el próbáltam nagyon nagyon sokszor és meg is ígérte, hogy abbahagyja, de utána folytatta tovább. A 12. szülinapom előtt halt meg anya, akkor kezdett el apa is többet inni és akkori fejjel nyilván nem értettem az egészet és rossznak gondoltam őt. Most leszek 17 éves, képes vagyok ellátni magamat, nem arról van szó, hanem nekem ő a legfontosabb, nincs másom, ő pedig tönkreteszi magát a szemem előtt. Én vagyok az egyetlen lánya és tudom, hogy csak én tudom lebeszélni őt, de rám sem hallgat, a falnak beszélek.

2020. jún. 11. 18:02
 8/46 anonim ***** válasza:

[link]

Ennek a csjanak5 az egyik videójában van egy rész, ahol apukáját " leszoktatta" az alkoholról.

Vagyis magától ment be az elvonóra.

2020. jún. 11. 18:02
 9/46 anonim ***** válasza:
79%

Baszki! Gyereknek egy alkesz szülő... Sírni tudnék :(

Nincs valaki felnőtt, aki segíteni tud neked az ismerősök közül? Semmiképp ne egyedül küzdj ezzel meg!

2020. jún. 11. 18:05
 10/46 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy mindenki a családból tudja ezt, de nem tudunk rajta segíteni, mert senkire sem hallgat... Volt, hogy éjfélkor jött értem apa tesója kocsival és elvitt a nővéremhez, hogy ott aludjak, mert féltem otthon egyedül vele.

Fél éve kb. meg részegen azt mondta, hogy ha bárkinek is elmondom, akkor vesz egy pisztolyt és öngyilkos lesz...

2020. jún. 11. 18:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!