Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha egy szülő több napra...

Ha egy szülő több napra egyedül hagyja gyerekeit, tudok kezdeni valamit, mint szomszéd az üggyel?

Figyelt kérdés

Szomszédunkban egy anya lakik 3 gyermekével, viszont az anya több napra egyedül szokta hagyni a gyerekeit, köztük egy 10 éves kislányt. Ha jól tudom a nagyfiú 16 éves, de ő is alig van otthon.

Az anya álatálban a pasijánál alszik, vagy utazgat valamerre, de ez havonta többször előfordul. Momdhatni remdszeresen. Minden gyerek más pasitól van...

mi már többször mondtuk, hogy ez így nem teljesen normális... Nem tudjuk, kihez, mihez fordulhatunk. Aggódunk a gyermekekért. Bármi baleset történhet vagy akármi.

A gyerekek kapnak pénzt, és abból vesznek kaját stb... Gyámhivatal/rendőrség?? kihez lehet fordulni?

Szerintetek ez így normális???

Előre is köszi!

35F

2020. jún. 1. 21:27
1 2 3 4 5
 41/44 A kérdező kommentje:

A gyerekek csak nem fognak az anyjuk ellen beszélni... De nem hiszem, hogy ez így jó nekik.

Csak ha meg valami baj lesz, minket szomszédokat fognak elővenni, hogy ha tudtunk róla miért nem jeleztük valaki felé. Azért ebbe is bele kell gondolnunk, mérlegelünk mérlegelünk. Én végtelenül türelmes vagyok. Megpróbálok megint valamikor, amikor itthon lesz az anyukával beszélni...

2020. jún. 3. 11:15
 42/44 anonim ***** válasza:
91%

"De nem hiszem, hogy ez így jó nekik." - nem az a kérdés, hogy te mit hiszel, hanem, hogy nekik jó-e vagy nem.

"Csak ha meg valami baj lesz, minket szomszédokat fognak elővenni, hogy ha tudtunk róla miért nem jeleztük valaki felé." - ezzel magadat nyugtatod Kérdező, de ez itt (még) nem a Rákosi rendszer, hogy bárkinek is besúgási kötelezettsége lenne.

Én ilyen helyzetben biztos, hogy úgy cselekednék, amit a gyerekek kérnek, semmiképp sem ellenük.

2020. jún. 3. 11:29
 43/44 anonim ***** válasza:
89%

Nyilván az anyuka azért akadt ki, mert az jött neki le, hogy figyelitek, belavatkoztok a dolgaikba.

Kinek tetszik, ha a szonszédok a seggében vannak és kéretlenül is "rámásznak".

Én is voltam 16-18 évesen otthon napokig, nem egyszer, és nekem testvérem sem volt. Mert anyám időseket ápolt és volt, hogy úgy alakult, hogy napikig ott lakott velük, mert éjjel, nappal ellátásra szorultak. Idefogadott volna mellém valakit. De nem igényeltem. Meg volt beszélve, hogy ha bármi gond van, melyik szomszédot keressem. Nem volt gond.

Azt,meg honnan tudod, hogy pasizni jár az anyuka? Azt is kilestétek?

2020. jún. 5. 15:41
 44/44 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván a gyerekeknek az lenne ideális, ha anyuka napi 24 órás rabszolgaként mosna főzne takarítana, szobájukat pucolná meg ilyenek, napi 5 fogás a kedvencükből..

Szerintem körberöhögnének titeket, és nem is értem, hogy írhatják sokan, hogy ez nem normális, 2-3 nap simán rendben van.

10 éves a legkisebb, mikor a lányommal voltam gyermekpszichiátrián, pont arról volt a szó másoknál, hogy a 10 éves gyereknek(egy ekkora gyerek már 150 centi körül van és amilyen súlyban vannak 40 kiló legalább)önállóan kellene busszal átjárnia a másik városba fejlesztésre, és ha erre nem képes, hogy önállóan közlekedjen, akkor gondja van.

A legtöbb 10 éves egyedül jár haza a suliból, csak a túlaggódós szülők járnak velük. Gondoljatok bele, az első erdei iskola 6-7 éveseknek van, ahol egy hétre elmennek szülők nélkül az osztállyal, minimális felügyelettel idegen helyre! Ehhez képest 10 éves gyerek.. pont az a kor, amikor már önállóan közlekedik városon belül, esetleg városon kívül megszokott útvonalon, és bármi, BÁRMI történhetne, próbálkoznia kell megoldani, de mindenki abból indul ki, hogy nem bombatámadás meg gázrobbanás lesz, hanem hétköznapok.

Szerintem túlgondoljátok. Nem kell minden nap főtt ételt ennie a gyerekeknek, de a fagyasztóba/hűtőbe lehet bekészítette előre, illetve én lehet, hogy rendelnék nekik netről(ezt távolról is lehet, nem kell ottlennem), előre kifizetem, és csak beadják nekik, vagy csak lerakják az ajtó elé. Puff kaja megoldva.

Szerintem ez nem veszélyeztetés, pedig én azért elég gyakran a gyerekek pártját fogom.. meg hogy jó e nekik szerintük. Kit érdekel? Gyerek, nem dönthet arról, mi legyen vele, csak az anyja. :D jól is néznénk ki, ha én mindig azt csinálnám, ami a gyerek szerint jó neki, még ma is én törölném a fenekét.

10 éves, egyedül közlekednek, igyekeznek betartani a szabályokat, ráadásul két nagyobb testvér(akik közül az egyik már házasodhatna is ebben a szuper kis országban.. ).. 16 a tankötelesség határa, ez az a kor, amikor már függetlenedhet egy gyerek minden téren a szülőtől, ha erre igényt tart, dolgozhat, szülhet, házasodhat.

Szóval két nagyobb tesójával együtt hagyni tök oké.

Plusz 10 éves kortól már amcsiban bébiszittelhetne kisebb gyerekeket. Gondolom ez nem olyan 10, hogy most volt a szülinapja, maholnap 11, egy év és egy kicsi és büntethetővé válik(és szexelhet 17 évessel szintén szuper kis ország..) szóval nagyon el van eresztve mindenfélével ebben az országban, hamar "felnőnek" a gyerekek sajnos mindenféléhez, szerintem ehhez már a legkisebb is felnőtt. 31 éves anya vagyok. A 10 évesek, de még a 8 évesek is jó környéken itt rollereznek az utcán, egyedül is szoktak a játszón lenni, 9 évesek egyedül járkálnak a helyi busszal, 10-11 évesek már pesten is mászkálnak önállóan, 12 évesen meg teljesen evidens, hogy bejárnak akár pestre iskolába napi szinten és feltalálják magukat.

A kérdés, hogy mennyi az a "napokra". 2-3 napra, amennyi a wellness szokott lenni kedvezménnyel, én egy szót sem szólnék, amennyiben mindenki egészséges. És itt nem az van, hogy a 16 éves felelős a kicsikért, nem lehet a nyakába varrni. Mindenki magáért felelős ebben a helyzetben, a 16 éves max kicsit több kaját készít.

Tudod akkor is bármi történhet, ha ott az anyjuk, és elképzelhető, hogy ő sem tudja megoldani a helyzetet, és akkor is történhet tragédia. Egyébként izlandon(ha már másik országgal jövünk) meg akkora a gyerek szabadsága, hogy már már ijesztő, hogy egyedül sétálgatnak kicsik is, ovisok is.

Mindenhol máshogy van, ez senkit sem fog érdekelni, szerintem ez a normális kategória. Mi 7-8 évesen, másodikosként jártunk haza egyedül, de volt, aki elsősként is, 6-7 évesen. A lányomat nem engedném egyedül még, az biztos, de nála vannak gondok. Többi korabeli gyerek képes egyedül hazasétálni most is, használják a mikrót. Az enyém pl tud mosni(de minek kellene 3 napig mosni? Én hetente mosok, mindenkinek van elég ruhája), müzlit készíteni, kaját átvenni, szendvicset készíteni, pedig ő az, aki kevesebb dologra képes másoknál. és éppen most lett 8, a szobáját bezzeg nem tudja rendben tartani:) De ott sem a képesség hiányzik, hanem az akarat.

Szerintem hagyd őket, rendben vannak, és erősen csodálkoznék, ha ezzel bárki foglalkozna, hogy egy 10-14-16 éves 2-3 napot "felügyelet nélkül" van. És tuti nem pedáloznék nekik, hogy ez szerintem nem normális, ti lesztek a buggyant szomszéd, akitől tartani kell, mert túl sokat foglalkozik velük, és kényszerből beszélnek veletek. A ti értékrendetek nem az övéjük.. és nem illegális, amit csinálnak.

Nektek vannak gyerekeitek?

2022. júl. 4. 08:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!