Ha egy szülő több napra egyedül hagyja gyerekeit, tudok kezdeni valamit, mint szomszéd az üggyel?
Szomszédunkban egy anya lakik 3 gyermekével, viszont az anya több napra egyedül szokta hagyni a gyerekeit, köztük egy 10 éves kislányt. Ha jól tudom a nagyfiú 16 éves, de ő is alig van otthon.
Az anya álatálban a pasijánál alszik, vagy utazgat valamerre, de ez havonta többször előfordul. Momdhatni remdszeresen. Minden gyerek más pasitól van...
mi már többször mondtuk, hogy ez így nem teljesen normális... Nem tudjuk, kihez, mihez fordulhatunk. Aggódunk a gyermekekért. Bármi baleset történhet vagy akármi.
A gyerekek kapnak pénzt, és abból vesznek kaját stb... Gyámhivatal/rendőrség?? kihez lehet fordulni?
Szerintetek ez így normális???
Előre is köszi!
35F
Hú, hát nem tudom én mit tennék a helyedben. Nem tudok érdemi tanácsot adni, csak a saját tapasztalatomat tudom leírni.
Én vagyok a nagy testvér, 5 és 6 évvel fiatalabb testvéreim vannak. Nem emlékszem pontosan, talán 13-14 éves lehettem, amikor anyánk elkezdte a több napos "utazgatásait". Mindig az aktuális pasijához ment. Rendszeres volt nálunk is, sőt, kB 17-től 18 éves koromig heti max 1-2 éjszakát tartózkodott otthon. Mindig attól rettegtem, hogy mi lesz, ha valaki jelent minket valahol. Tudtuk, hogy nem normális, amit csinál, de a számlákat fizette, volt tető a fejünk felett, melegben voltunk, volt víz, valamennyi kaját mindig vett. 15 éves koromtól annyit melóztam, amennyit tudtam úgy, hogy a diákviszonyomat fenntartsam, így tényleg normálisan tudtunk enni is, és az egyéb költségekre, "feleslegesebb" dolgokra (normális cipő, ruha, osztálykirándulások, apróbb játékok a tesóimnak) is mindig volt pénz. 16 évesen nem olyan dolgokkal foglalkoztam, mint az osztálytársaim nagy része, hanem azzal, hogy a testvéreimnek a lehetőségekhez képest normális gyerekkora legyen, de hamar felnőttem a feladathoz, mindent megoldottam. Ahogy írta itt is valaki, az ilyen helyzetben lévő, a szomszédodék esetében 16 éves fiatalt nem úgy kell elképzelni, mint ahogy az ember egy átlag 16 évest elképzel. Valószínűleg sokkal felelősségteljesen. Tehát a lényeg, hogy a mi esetünkben borzasztó lett volna, ha valaki jelenti anyámat, mert így valahogy csak-csak felneveltük egymást, békében, szeretetben, nálunk az lett volna a trauma, ha esetleg kiemelnek minket a családból, és esetleg hárman megyünk háromfelé. Tehát, a személyes tapasztalatomon alapuló tanácsom, hogy ha szeretnél valamilyen lépést tenni az ügyben, legalább mérd fel valahogy a gyerekek helyzetét a családban. Menj át egyszer úgy hozzájuk, ha tudod, hogy nincs otthon az anya. Gondolom ismernek ők is, beengednek.
"Ha tudod egyedul vannak a gyerekek akkor vigyel at fott etelt. Kerdezd meg segits e egy adat ruhat kimosni pl. Ennyit tegyel meg, mint hogy rogton menj az onkormanyzathoz. Ha kiemelik oket a csaladbol rosszabb lesz nekik."
Gondolkozzál azért. Mindenkinek megvan a maga gondja, maga családja. Örökbe ne fogadja őket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!