Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek ebben a helyzetben...

Mit tegyek ebben a helyzetben maradjak vagy menjek? (Családon belüli erőszak, alkoholizmus)

Figyelt kérdés

Sziasztok! (Hosszú lesz)

Nem tudom mit is tehetnék igazán a családi helyzetemben. (Rólam annyit, hogy egy vidéki egyetemen tanulok három éve, a munkahelyem is sokáig odakötött. Hétvégékre jöttem haza vigyázni a kishúgomra, aki ekkor 8 éves volt. Előtte is vigyáztam rá, átlagosan napi 4 órákat.)

A történet ott kezdődik, hogy anyám kb. 4-5 éve alkoholista. Két éve derült ki ez számomra egy otthontartózkodásom alatt, mikor megtaláltam a borosüvegeket. Édesapám világosított fel róla, hogy régóta van ez, csak nem szeretett volna róla beszámolni. Ekkor nagy levegőt vettem és megkérdeztem a rokonokat, hogyan tudnának segíteni. Sehogyan nem vállalták, hisz magunknak kell megoldani. Közben ingáztam az otthonom és az egyetem között, egyre durvábban ivott anyám (sokszor bepisilt és takarítottunk utána.) Mindeközben édesapámnál rákot fedeztek fel, ami tavaly októberben egyetlen hónap alatt elvitte.

Azóta káosz uralkodik itthon. Előtte is természetesen megvolt, bár lehetett némileg kezelni. Édesanyám túlórákat vállal, hogy mire hazaér tudjon inni és ne a munkahelyén tegye. Nagyon megviselte őt is és minket is édesapám halála, azonban nem hajlandó segítséget elfogadni.

Borzalmasan megterhelő hogy heti öt napra, 12 órára rám hagyja a gyermeket és este hét után inni kezd mire hazaér. Munkahelyet válthatna kevesebb munkaórában, kapott álláslehetőséget, de nem hajlandó erre. Jelenleg utolsó éves vagyok és diplomáznék nyugalomban. Azonban ez kibírhatatlan, különféle hallucinációi vannak (lopnak tőle), féregnek, rohadéknak nevez engem és a húgomat is. A reggeli hányását úgy kell korábban felkelve takarítanom.

Kirendelt családvédelmiseket fog kapni hamarosan a 'családom', mivel egy pedagógussal sikerült beszélnem és felmérte nálunk a környezetet. A beszélgetés közben ott tartózkodtam és nyíltan kimondta anyám, hogy a húgom nevelését rám hagyná, mert ő "nem bírja ezt tovább" (soha nem tanul a gyerekkel, főzni nem főz, néha igaz takarít).

Bármennyire is szeretem a húgomat én nem ilyen jövőt szánok magamnak!! Doktori fokozatra készülök mintegy négy éve, nagyon alulról jöttem, egyedül küzdöttem fel magamat. Emlékszem, kórházból kijőve egyedül két táskával, azonnal másnap mentem vissza az egyetemre. Most viszont el akarják venni tőlem ezt a lehetőséget, hogy gyámja legyek egy gyermeknek nulla jövedelemmel és hallgatói jogviszonnyal?! Nem tudom mit kezdjek azzal,hogy ha nevelőszülőkhöz helyeznék a húgomat. (A családom távolabbi része engem homofób okokból megtagadtak, látogatóba sem mehetek. Húgommal nem tudom vállalnák-e ezt a dolgot).

A bűntudatommal küzdök jelenleg, mivel tudom, hogy nagyon hasonló útra kerülnék, ha teljes gyámságot kellene kapnom. Már most is szinte rabszolgaságban élek, szeretnék magamnak minimális boldogságot, de milyen áron?

2020. máj. 26. 19:28
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
88%
18as azt sem tudod miből akar doktorizni... Lehet valami büfészakon latin nyelvből, akkor is hasznos lesz a seregben? Kicsit gondolkodj már. Tuti te vagy az, aki minden kérdés alá a sereget meg a rendőrséget írja megoldásnak. 150 ezerből hogy fog tudni ellátni egy gyereket? Tök szép és jó, hogy valaki a hugát felneveli kötelességtudatból, de munka meg jövedelem nélkül nem lehet. Azt is írja , hogy a rokonokra nem lehet számítani. Nyáron meg majd kivesz 3 hónap szabit, hogy a szünetben vigyázzon a gyerekre? Vagy hogy gondoltad? Elküldi 40 ezer ft/hétért gyerektáborba, amikor a rendőri fizetésből kajára se futja? Vagy majd egyedül hagyja éjszaka,amikor ő 12 órázik műszakban? Szállj már le a földre, sokkal jobb annak a gyereknek nevelőszülőknél, akik nem éhenhalás szélén gondoskodnak róla.
2020. máj. 26. 22:12
 22/29 anonim válasza:
90%

Ez valóban egy nehéz helyzet!

Ezek a történések és behatások se rád, se a gyerekekre (legfőképp a gyerekekre, hisz ők még nem tudatosan) nincs jó hatással.

Eleinte furdalhat a bűntudat,sőt biztos hogy fog, de pár év elteltével már rájössz, hogy nem bánod meg, ha nevelőszülőkhöz helyezed el a kicsiket.

Én pontosan tudom hogyan nevelkednek az állami gondozott gyerekek, hisz én is az voltam.

Nyilván nem a leg előnyösebb ha lakásotthonokban nevelkednek, de sokkalta jobb mintha a jelenlegi helyen maradnának.

A nevelőszülőkről annyit, hogy sajnos vannak olyanok, akik ezt mem azért vegzik, mert szeretik vagy esetleg hivatás miatt, hanem mert a pénzt látják benne. Ennek okán én figyelnek a nevelőszülő választásnál és nem lennék rest tartani velük a kapcsolatot (minimum eleinte) még meg nem bozonyosodnék róla, hogy, jó helyen vannak.

Mindig ha fejlődni/előre akar lépni, eleinte rosszabb, majd jobb lesz. Nehéz és fájdalmas döntés, de TE IS TUDOD, hogy a gyerekek érdekében meg kell ezt tedd.

Nyugodj meg, attól hogy majd nem veled fognak élnek a skacok, attól még minden héten meglatogathatod őket. (akár hivatalos formában is, de ha olyan a család, akkor még náluk is)

Nehéz lesz megtenni, de te és itt mindenki IS tudja, hogy ez lesz a legmegfelelőbb döntés.

Ha segíthetek valamiben, esetleg az állami gondozottak életmódjáról szabályairól vagy akármivel kapcsolatos kérdésed van, akkor nyugodtan írj privátban.

2020. máj. 26. 22:42
 23/29 anonim ***** válasza:
100%

Édesapádért őszinte részvétem.

Amit most tehetsz, hogy szólsz a gyermekvédelemnek és a családsegítőnek egyaránt.

A suli elvégzése alatt még ünnepekre se jársz haza, hugodat elhozatod rokonnal nyilvános helyre, anyukád jelenléte nélkül, ha szüli vagy névnapját ünneplitek.

2020. máj. 26. 22:51
 24/29 anonim ***** válasza:
100%
Jelentsd anyádat mindenféle helyen, ahol lehet, hogy nem alkalmas a gyereknevelésre, h pedig rokonok nem vállalják a kishúgod, akkor add nevelőszülőkhöz. Természetesen tartsd vele a kapcsolatot. Mást nem tehetsz.
2020. máj. 26. 23:42
 25/29 anonim ***** válasza:
100%
Nehéz helyzet, a rokonok mind azt fogják mondani, hogy te állsz a kislányhoz a legközelebb, nagykorú vagy, menj el dolgozni, gondoskodj róla. Sajnos a húgod is úgy fogja majd fel, hogy anyátok lemondott róla, és te is odaadtad másnak. Teljesen igazad van, hogy nem akarod feláldozni magad, de ebből a helyzetből nem lehet jól kijönni.
2020. máj. 27. 06:56
 26/29 anonim ***** válasza:
3%
Egy ideig lehet azt mondogatni, hogy ez az álmod. De a felnőtteknek időnként le kell mondaniuk az álmaikról.
2020. máj. 27. 07:15
 27/29 anonim ***** válasza:
16%
11 éves a húgod a leírásod szerint. Valaki írta előzőleg, hogy míg te dolgoznál, nem lenne, aki vigyázzon rá. Hát 11 évesre ha vigyázni kell, akkor az értelmi vagy fizikai sérült. Csak akkor nem lehet egyedül hagyni. A 26-ossal egyetértek, hogy jelen helyzetben különleges szerencse kell, hogy az álmodat helyezhesd előtérbe, és mindent ennek rendelhess alá. Nem utolsó sorban a húgod elkezd serdülni, és fokozottan érzékennyé válik arra, amit ő kettős elhagyatásnak fog érzékelni. Nemcsak anyádban csalódott, de te, aki az egy biztos támasza voltál eddig, is lepasszolnád. Ez nem gyógyuló sérülést okozz egy serdülőben. A nehéz helyzetekből a legkönnyebb kifarolni, de ily módon lehet, hogy a húgod úgy megsértődik ebben az érzékeny korszakában, hogy később sem fog szóba állni veled. Így lenne a "legkönnyebb", de ez sem mentesítene az érzelmi tehertől. Ha rólam lenne szó, lediplomáznék, elkezdenék dolgozni, és nem a testvéremtől leválva tervezném a jövőmet.
2020. máj. 27. 07:50
 28/29 anonim ***** válasza:
95%
Én a menekülésre szavazok! Tesóval érdemes tartani a kapcsolatot, de most tényleg nem fér bele az életedbe ő. Most élítsd a karriered! Később pótolhattok mindent 🙂
2020. máj. 27. 07:57
 29/29 anonim ***** válasza:
96%
Ne aggódj semmin. A gyámügy nevelszülőkhöz adja a húgodat, ahol kapcsolatot tarthatsz vele. Anyádnak tartási kötelezettsége lesz, azaz havonta fizeti, amit a gyámügy megállapít. Te csak tanulj, és nyugodj meg!
2020. máj. 27. 12:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!