Mit tegyek, hogy ne legyen ennyire idegtépő elviselni az együttlétet?
Egyetemista vagyok és a vizsgaidőszakra haza kellett jönnöm, mert nem voltak meg a feltételeim a normális felkészüléshez. Itthon viszont nem tudok meglenni. Gimi után az első dolgom volt elköltözni, de most az önállóság után szinte még gyerekesebben kezelnek, mint mikor még sulis voltam és itthon éltem. Zavaró, hogy minden vizsgám előtt szólni kell mi lesz, mikor és nézik mennyit tanulok. Utána meg részletesen be kell számolni milyen volt, hányas lett. Ezeket a barátaimmal sem beszélem meg ilyen részletesen, akikkel együtt írom, mert gyűlölöm a témát és csak túl akarok lenni rajtuk.
Mivel általában pár havonta járok vissza 1-1 hétvégére van hely bőven egyébként, betettek pár dolgot a szobámba, amiért rendszeresen bejönnek vagy csak használják a számítógépem (mindenkinek van laptopja, de ez az egy asztali). Sokszor emiatt félbe kell hagynom dolgokat és ez kicsit zavar a magánéletem miatt is.
Igen,lehet én is túlreagálom, de azért szerintem nonszensz, hogy nem mosok el két kanalat és már rám van szólva, hogy ajjajj, mikor másnak fél napig ott van mindene vagy szimplán elmossa valaki más. Vagy főzök magamnak, mert szeretem csinálni és jobban kijövök vele anyagilag, de megkapom, hogy akkor főzzek több főre. Oké, csak utána miért kell beszólni, hogy nem néz ki jól? Érdekes az ízére nem szoktak panaszkodni a barátaim vagy bárki, aki eszik belőle. Sajnos első pár alkalomra ritkán lesz valami tökéletes.
Nehéz elengedni, elfogadni, hogy felnőttem, érthető a részükről, de várom az utolsó vizsgám véget, amikor elmehetek, mert a saját szüleim veszik el az összes életkedvem és motivációm. Főleg, mikor arra lyukadunk ki, hogy miért ezt a szakot csinálom, ha ennyire nehéz rá tanulni. Érdekes, ha nem itthon voltam vizsgaidőszakban, sokkal többet tanultam, mert senki nem kért számon és hagyott akkor készülni, mikor akartam.
Szerintem mindkét félnek megértőbbnek kellene lennie. Valamilyen szinten érthető hogyha csak egy asztali gépetek van akkor a család többi tagjának is van amikor szüksége van rá. Osszátok be előre hogy kinek mikor kell a gép, és azokban az időszakokban amikor te vagy ott, akkor viszont ne zavarjanak folyamatosan. Azokat a dolgokat amik kellenek nekik néha a szobádból azokat nyugodtan ki lehet tenni máshova. Az hogy beszámolsz a vizsga után hogy milyen volt, hányas lett stb. szerintem tök normális. Az viszont annyira nem hogy nézegetnek hogy mikor meg mennyit tanulsz, az a te dolgod. Kérd meg őket, hogy ezt tartsák tiszteletben. Engem is zavar mikor bejön anyám hogy "na tanulsz?" pedig ha tanulok akkor éppen nem akarom hogy most kezdeményezzen valami beszélgetést. A házimunkából annyit és úgy vedd ki a részed ahogy a többiek is. Az ilyen beszólásokat csak engedd el, ha kritizálják amit csinálsz akkor egyszerűen ne főzz rájuk.
Szóval összességében szerintem tőled, és a szüleidtől is egy kicsit nagyobb rugalmasság lenne elvárható, és ha vannak ilyen problémák, feszültségek, azt érdemesebb nyíltan megbeszélni mint ide kiírogatni. Mégsem arról van szó hogy vernek vagy durván szidalmaznak, simán lehet hogy találnátok rá értelmes megoldást.
Azt megértem, ha fontos dolgokat kell intézni a számítógépen, de naponta háromszor csak játszani nem szeretném már annyira beengedni az embereket, mert olyankor nincs hova elvonulnom. Viszont azt sem tehetem meg, hogy soha nem engedek meg semmit, ami nem létfontosságú, mert mégis csak az ő lakásuk.
Nehéz nekik bármit beadni, mert arra hivatkoznak, hogy ők már nem fiatalok és ez a megszokott, meg teljesen máshogy élik a hétköznapjaikat házvezetés szempontjából. Apukám kért meg, hogy csak neki főzzek külön, ha már magamnak szoktam és azt mondta, ő mindent szeret szinte, de a legtöbb ötletembe eddig belekötött, úgyhogy már erre sem tudok mit reagálni.
Beszélek velük nyíltan is, de a nyílt beszélgetések hatása ebben a családban rövidtávú, bármiről van szó. Ezzel már volt probléma az utóbbi években nem egyszer sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!