Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Apám szerint gyerek és felnőtt...

Apám szerint gyerek és felnőtt van, köztes nincs. Rosszul csinált néhány dolgot vagy én gondolom túl? 18/l /nagyon hosszú mesélés/

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A történet az, hogy apám teljesen egyedül nevelt fel, kb óvodáskorom végétől kezdve. Úgy érzem, engedni szeretett volna, és ezzel együtt akarva-akaratlanul féltett is. Nekem apam egy biztos pont volt, máig az, de régen pláne, főleg, hogy nagyon apás voltam, és ő volt az, aki nem dobott fel, akinek kellettem, aki vállalt. Szeretem és tisztelem, de az ahogy viselkedik, az sem jó. Egyébként anyám emiatt hagyta el. Nagyon tud szeretni, és ezzel együtt nagyon szeretne jót is, mégis gyakran, legtöbbször irányítás jött le, dominancia.

Szerinte gyerek és felnőtt van, olyan nincs, hogy még nem vagyok felnőtt, félretéve azt, hogy elmúltam 18, de még szükségem van a szülői segítségre, de így kezdek kibontakozni. Apám mindig is kritizált engem. Akaratlanul "manipulált". Erről anyám küldött cikket, amit "gázláng módszer"-nek neveznek. Lényeg, hogy ő mondott valami számomra bántót, erre ő szerinte túl komolyan veszem, ne vegyem komolyan, viccnek szánta, túlérzékeny vagyok, lépjek túl, stb. Tehát nem veszi komolyan, mondhatni félresöpri az érzéseimet és amit én megbeszéltem volna vele, ő öt perc után tovább lépett, és ha felhoztam, rögtön mérges lett, pedig én nem léptem túl a dolgon, hogy miért nem jó, miért vagyok megint kb leszavazva.

Mindig azt mondta, legyek önálló, legyenek önálló gondolataim, de amikor egyedül szerettem valamit megcsinálni, és nem úgy ahogy ő azt a legegyszerűbb módon elmagyarázta, hanem kicsit nehezebben, de a saját módszeremmel, kb leszidott, jött a hegyibeszéddel. Állandóan, kiskoromtól kezdve hallgatom a kritikáit, amik többségét nem kértem.

Sok évig depressziós voltam, szociális fóbiám volt, utáltam, nem bírtam idegenek között lenni, se enni. Na az evés... ő vett lángost, amit én is szeretek, de ugye évek óta nem ettem mások előtt. Szerinte hülyeség, mindig tolta és tolta addig, amíg egy falatot nem ettem, aztán mondtam, hogy nem, elég volt, és megint fejcsóválás. Nem vett komolyan, hogy ez nekem nem hülyeség.

Ma is volt az, hogy a csomagtartó beragadt vagy mi, ő neki nem sikerült, egyszer én is megpróbáltam, aztán mérges lett és elkezdett cirkuszolni, hogy ne legyek már ekkora idióta, ne b*sszam fel az agyát, hogy láttam jól, neki nem sikerült, én minek próbálkozok. Mondtam, hogy ebben semmi rossz nincsen, ne kapja fel a vizet ilyen semmiségen, erre ő, hogy csak idegesítem ezzel.

Ezernyi példát tudnék még sorolni.

Ő nem érti, nem érzi, hogy ez nekem mindig is rosszul esett, és a sok rutinos kommentjeitől lett porig taposva az önbizalmam, mint az, hogy viccesen megjegyzi, nő a harmadik fejem, pedig évek óta cikiztek általánosban, tudja mennyire utáltam és csak nemrég múlt ez. Egy évtizedet végigszenvedtem a pattanásokkal! Meg a súlyomra is tett viccesen megjegyzést, de már ezerszer elmondtam neki, hogy ne úgy találjon ki becenevet nekem, hogy életem egyik árnyékát juttatja mindig eszembe, mégsem érti - ezzel is folyton cikiztek, már szerencsére leszokott erről.

Imád engem, mindent megadott és megad, amire szükségem van, miattam dolgozik, és nagyon szeretem apámat, ezzel együtt viszont ami van, nehezen kibírható.

13-14 évesen, amikor már nem annyiból állt az élet, mint kiskoromban, hogy mindegy mit mondott, azt kb áhítattal hallgattam és csináltam meg. Lettek saját gondolataim, elképzeléseim. Akkoriban írtam neki azt hiszem négy oldalas levelet. Elvittem neki, hogy majd olvassa el. Egy évvel később otthon, a fiókából láttam előkerülni, és nem is tudta, mi az. Mondom neki, hogy én írtam neki, és kértem, hogy olvassa el. Mondta, hogy "hát bocsi, elfelejtettem", és akkor gondolta, elolvassa, de inkább kivettem a kezéből és széttéptem, mert részben pont a kölcsönös meghallgatásról, problémáinkról és odafigyelésről írtam, és akkor konkrétan le akartam ütni, hogy öt perce nem volt az életéből elolvasni. Anyám is hasonlóan járt régen, annyi különbséggel, hogy ő verset írt neki, de apám akkor is elfelejtette elolvasni.

Elköltözni azért nem fogok, mert sajnos hosszú élettartamra nem számíthatok tőle a szíve és egyéb betegségek miatt. A háziorvos szerint csoda, hogy megélte az 53-at.

Az előbb felsoroltakhoz az is jön, hogy vele a lelki dolgokat nem, de sok minden mást meg lehet beszélni. Nem krétaporral pelenkázott és őt sem azzal pelenkázták, a viszonyunk inkább barátinak mondható, mint szigorú szülő-gyerek kapcsolat, mert közvetlenebbek vagyunk a másikkal, csakhát nekem pl: nem megy az, hogy 5 perc múlva túllépek valamint, mint neki, mert ha nem, akkor ő nem vevő arra, hogy megbeszéljük. Ha neki elég volt egy témából, ott vége, pont, nincs tovább, maximum veszekedés.

Ezek annyira felgyülemlettek bennem, főleg, hogy nem lehet ezeket vele megbeszélni, hogy olykor kis semmiségre is felkapom a vizet, amit próbálok nála kordában tartani, mert tudom, hogy kikor van semmiség miatt. Ő meg nem érti, mi bajom van olyankor, mert csak beszélgetünk, de már előre az játszódik le bennem, hogy kritizálni fog kéretlenül. Veszekedésünk közben már mondtam neki, hogy utálom ezt, de hát egyik fülén be, másikon ki.

Köszönök szépen neki mindent, amit értem tett és tesz, de azt hiszem, ez nem jogosítja fel arra, hogy ennyire ne tekintsen különálló egyénnek, embernek, nő(kezdemény)nek.

Nem is tudom, mit várok erre, mert hát tanácsot nem hiszem, hogy nagyon lehet adni. Talán csak jó volt kiírni magamból így, névtelenül.

Mindenesetre köszönöm, aki elolvasta és nem azt írta, hogy "tudod ki olvassa el", "rövidebben/hosszabban nem ment?" és hasonló kommentek.

2020. máj. 9. 03:27
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
2%

Én sem olvastam túl az első két-három bekezdésen. Gyerekesen, összeszedetlenül írsz. Valaki jól mondta: picsogsz. Tanulj már meg fogalmazni.

A kérdésed lényege annyi, hogy van-e éles határ a gyerekkor és a felnőttkor között. Nincs.

Anyukád meg csak ne szóljon bele apukád nevelésébe, és főleg ne fordítson ellene.

Engem is apukám nevelt fel, anyukánk lelépett, mikor kicsik voltunk, de legalább nem is próbálta aput utána mindennek elhordani.

Te meg tényleg nagyon gyerek vagy még, borzasztó, amit idehánytál. Egyáltalán visszaolvastad egyszer is?

2020. máj. 9. 09:16
 12/25 anonymousreview60 ***** válasza:
54%

Leszögezném, hogy az egyik legjobban megszerkesztett írás az elmúlt évekből. Nem hiszem, hogy egyoldalú lenen az írás. Eszerint a dolgok viszonylag letisztázottak a fejedben, gondolkozol a helyzeteden, de nem mersz döntést hozni.

Apád nem a te felelősséged. Költözz el mielőbb!

„Apám szerint gyerek és felnőtt van, köztes nincs.” De van. Alapvetően a törzsi kultúrák gondolják már csak úgy, hogy van a gyerek, aztán beavatás (pásztornépeknél, mint magyarok a felövezés), és máris felnőtt.

„Rosszul csinált néhány dolgot” Az nem kifejezés.

„Szerinte gyerek és felnőtt van, olyan nincs, hogy még nem vagyok felnőtt, félretéve azt, hogy elmúltam 18, de még szükségem van a szülői segítségre, de így kezdek kibontakozni.” Ez minden egészséges családban így van.

„Apám mindig is kritizált engem. Akaratlanul "manipulált". Erről anyám küldött cikket, amit "gázláng módszer"-nek neveznek. …” Ha anyád ennyire odafigyel rád, ennyire érti a helyzetet, hogyhogy nem nála laksz?

„Lényeg, hogy ő mondott valami számomra bántót, erre ő szerinte túl komolyan veszem, …” Ennek a lényege, hogy kiprovokálja a felfortyanásodat, amit ő indokolatlannak nevezhet, és érzelmi védekezésbe, megalázkodásba szorít, ezzel tart a hatalmában, mert másban (szakma, szex, …) nincs elég sikere, de ha lenne, desszertként is csinálná, csak kevesebbet.

„… és nem úgy ahogy ő azt a legegyszerűbb módon elmagyarázta, hanem kicsit nehezebben” Belatapostál az egójába, mert nem úgy csináltad, ahogyan helyes – szerinte -, vagy ahogyan ő kitalálta a világon először.

„Ma is volt az, hogy a csomagtartó beragadt vagy mi, ő neki nem sikerült, egyszer én is megpróbáltam, aztán mérges lett és elkezdett cirkuszolni” Neki ez olyan, mintha 1. Nem hinnél neki., 2. Erre is képtelennek tartanád.

„Egy évtizedet végigszenvedtem a pattanásokkal! Meg a súlyomra is tett viccesen megjegyzést” Csesztet – felfortyansz – ő felháborodik – te védekezésre kényszerül. Napi kis dopaminfröccs neki.

„Imád engem, mindent megadott és megad, amire szükségem van, miattam dolgozik” Ez alapvetően kötelesség, ne kezdj el hálálkodni érte!

„Akkoriban írtam neki azt hiszem négy oldalas levelet. Elvittem neki, hogy majd olvassa el. Egy évvel később otthon, a fiókából láttam előkerülni, és nem is tudta, mi az. Mondom neki, hogy én írtam neki, és kértem, hogy olvassa el. Mondta, hogy "hát bocsi, elfelejtettem"” Az a helyzet, amit fentebb leírtál: LE VAGY SZ.A.R.VA!

„és akkor gondolta, elolvassa, de inkább kivettem a kezéből és széttéptem” mert nem érdemelte meg, hogy elolvassa. Én is pont így éreztem volna.

„Anyám is hasonlóan járt régen, annyi különbséggel, hogy ő verset írt neki, de apám akkor is elfelejtette elolvasni.” Anyád óta nem tanult a dologból. Jó ha tudod, az emberek egyre idősebben egyre kevesebbet változnak.

„Elköltözni azért nem fogok, mert sajnos hosszú élettartamra nem számíthatok tőle a szíve és egyéb betegségek miatt. A háziorvos szerint csoda, hogy megélte az 53-at.” Jó nagy marhaság lenne. Ez a hozzáállása, ha nem is öl meg, de mérgez téged, és rontja az ilyen olyan kilátásaidat. 1. Ronda vagy. – Akkor nem érdemlek olyan szép pasit, meg kell elégednem ezzel a csúnyábbal. 2. Nem látod, hogy nekem sem ment? … Miért szólsz bele? – Akkor hallgatnom kell, és akkor sem szólok a páromnak, amikor kellene. Ezzel az apáddal maradással NAGYON-NAGYON KIB.A.SZOL magaddal. Van egy volt osztálytársam. 40 én is, ő is. A nagyanyja nevelte (anyja mghalt, anyja élt). Valamiféle hálából otthon akart maradni, amíg a nagyanyja élt. Sajnos túl későn halt meg a nagymama, az osztálytársam felettt meg kissé nagyon elment az idő. Se párkapcsolat, se (zabi)gyerek, se karrier, se semmi. Jó ez? Nem!

„vele a lelki dolgokat nem, de sok minden mást meg lehet beszélni” A lelki dolgok adják a komfort 80%-át. Mit akarsz vele megbeszélni mást annyira? A motorod törlesztőrészletét?

„csakhát nekem pl: nem megy az, hogy 5 perc múlva túllépek valamint, mint neki, mert ha nem, akkor ő nem vevő arra, hogy megbeszéljük” Azért lép túl rajta, mert benne elenyésző/semmi empátia van. Az az 5 perc beszélgetés szórakoztatja, de terhet nem akar magára venni.

„Ha neki elég volt egy témából, ott vége, pont, nincs tovább, maximum veszekedés.” Ld. 1 sorral fentebb.

1. Apádról le kell vállnod, el kell költöznöd, nem érdemes apád „fogságában” élned, de ezt neked kell belátni, különben nem lesz igazi a motiváció. Igazi motivációd úgy lesz, ha

1.1. pszichoterápiára jársz, és felismered, hogy apád mennyire ellened van (a látszat ellenére), vagy

1.2.nagyon megromlik a kapcsolatod vele (úm. eléred a gödör alját) vagy

1.3. valami nagy távolság alakul ki köztetek (1-2 félév erasmus+ ösztöndíj, stb.), és amikor sok idő után látod újra apádat, felnyílik a szemned.

2. Vizsgáld meg magadban apádat! Ha bármelyik igaz, akkor kérj segítséget a családodon kívülről!

2.1. Nárcisztikus?: https://www.youtube.com/watch?v=79LQWhNcz5Y

2.2. Toxikus?: [link]

3. Apád meg fog halni! 1-5-20-40 év múlva. Ha „Jajj, istenem! Hát csoda, hogy az 53-at megérte.” alapon vele maradsz, akkor

3.1. Nem fejlődsz.

3.2. Mi a francot fogsz csinálni, amikor ő nem lesz? Mi (ki) lesz az Életed(ben)?

Jelenleg apád fogja vagy. Ideje felébredned.

2020. máj. 9. 09:41
 13/25 anonim ***** válasza:
82%

Nagyon bölcs és hasznos tanács egy 18 évesnek "költözz el" - hisz ma az a "legkönnyebb" a világon

Abba lehetne hagyni a költözzelezést.

2020. máj. 9. 09:45
 14/25 anonim ***** válasza:
0%
igen.
2020. máj. 9. 10:06
 15/25 anonim ***** válasza:
95%
Senki sem tökéletes. Mindenki hibázik. Apád se tökéletes, és te felismerted, miben nem az. Ez segítség neked, hogy te majd ne így csináld. Ő nem fog változni, de te még csak most alakulsz, és igen, hallgass magadra is.
2020. máj. 9. 11:04
 16/25 anonim ***** válasza:
96%

Szerintem van átmenet, nálam legalábbis van/volt. Tavaly érettségiztem, itthon laktam, majd elkerültem egyetemre, koleszos lettem és fél hetet ott voltam, fél hetet itthon. A hét első felében már-már tapasztaltam a felnőtt lét "csodáit", hogy van feladatom, felelősséget kell vállalnom, a tetteimnek következményei lesznek, míg itthon annyiban tartom az egyetemi létet, hogy itthon is készülök, tanulok, de közben gyerek vagyok még, mert "kiszolgálnak" (ne úgy értsd, hogy mindent elém tesznek, de pl nem én főzök állandóan vagy nem én mosogatok). Szerintem míg nem végzek az egyetemmel nekem addig tart majd ez az átmenet, remélhetőleg "csak" 23 éves koromig. A kezdeti lépések a felnőtté válás felé olyan 16-17 éves koromban kezdődtek, majd érettségiig, 19-20 éves koromig tartott és most a húszaséveim elején tapasztalom meg a felnőtt létet.

Ha valaki nehéz életkörülmények között élt, esetleg trauma érte fiatalon vagy érettségi után egyből ment dolgozni, ott szerintem nincs átmenet, max belerázódik az ember.

A férfiak az ilyen lelkiörlődéseket nem nagyon értik meg, szerintük csak bebeszéled magadnak, nem létező dolog számukra. Én nekem az jött le az írásodból, hogy próbálsz belekapaszkodni mindenáron, mert a másik szülőd elhagyott, és van benned egy olyan, hogy ha csalódást okozol apádnak, vagy elhagyod te is, majd nemsokra rá elhuny a betegségében, akkor egész végig lelkiismeret furdalásod lesz, mert "cserben hagytad".

Miért nem anyud nevel? Mennyit találkozol vele? Neki elmondtad ezeket a problémákat?

2020. máj. 9. 11:32
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

A te apád olyan, mint nekem a nagyapám. Lezár egy témát és utána nincs tovább, ha másnak fontos valami, akkor nem nagyon foglalkozik vele, hogy ha neki legalább annyira nem fontos ugyanúgy, ráadásként nem képes felfogni, ha valakit megbánt. Úgy gondolkodik, hogy ha ő nem bántó szándékkal mond vagy csinál valamit, akkor a másik csak hisztis.

Anyukádról túl szépen fogalmazol. A leírásod alapján egyáltalán nem volt jelen az életedben, amikor meg igen, akkor apádat szidta, hogy ezért meg azért hagyta el, meg ilyen meg olyan módszerrel manipulál, közben meg ő tűnik manipulátornak. Apukád a leírtak alapján nem szándékosan bánt téged. Valószínűleg érzelmileg nem a legstabilabb (lásd csomagtartós eset), egyrészt a betegsége miatt és úgy általában az egyedül nevelés miatt is, és a feszültség így jön ki rajta, szerintem irányítani sem tudja igazán, hogy kin vezeti le.

Személy szerint az én tanácsom az lenne, hogy igyekezz fenntartani apukáddal a jó kapcsolatodat, viszont a lelkizős ügyeket mással beszéld meg. Ő nem nagyon alkalmas rá és neked is csak rosszul esik, ha passzívan reagál.

2020. máj. 9. 12:01
 18/25 anonim ***** válasza:
79%

Elolvastam, nem összeszedetlen,csak akkor ha gyenge jellem vagy és a kommenteket olvasod mielőtt maga a kérdést és a magyarázatod kezdenéd el felfogni. -ez azoknak szólt akik ezt írták.

Nem lehet erre mit mondani, tényleg nem mert csak fikció maradna, úgy sem fogod megtenni amit egy idegen ír. Magam példája az, hogy volt választásom, a szüleim mellett maradok akik folyton lehuzzák az önbizalmam , bármi kicsit is furcsa dolgomért rosszul néznek rám, vagy elhagyom őket egy baráti társaságért ahol kontroll nélkül, szabadon azt csinálom amit akarok. Magamat ismerve maradtam a szüleim mellett mert így igaz semmi szociális életem, állandó az aggódásuk, de így nem válok függővé mivel általános suliba sok energiaitalt ittam tehát függő voltam magyarán gyenge befolyásolható jellem és így nem szabad kimozdulni a konfortzónából mivel jön az alkohol majd a szerek. Viszont így az élet unalmas.

2020. máj. 9. 12:05
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

"Apám szerint gyerek és felnőtt van, köztes nincs"

Tovább el se olvastam, mert már ez hülyeség. Nem csettintésre nő fel valaki.

2020. máj. 9. 14:19
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
Azt, hogy apád felnőttnek tekintsen elsősorban neked kell "kiprovokálni". Azzal, hogy felnőtt módon kezdesz viselkedni: lesz magánéleted, aminek a részleteiről nem számolsz be másoknak, önálló döntéseket hozol (a te korodban ez lehet mondjuk az egyetem vagy munkahely kiválasztása), kapcsolatokat teremtesz a családon kívül, kockázatokat és felelősséget vállalsz. Nem vagyok szülő (22 vagyok), pár éve engem is zavart, hogy hiába vergődök, gyereknek tartanak a szüleim. Azóta elköltöztem én is koliba (nem egy álomélet, de *nagyon* sokat jelent, ha nem tud minden lépésedről a családod), azóta jöttem rá, hogy távolság kell közénk. Ha apád nem szorul különösebb gondozásra, akkor nyugodtan költözz el, ha tudsz, neked is sokat fog jelenteni. Nem muszáj a világ túlsó felére, maradhatsz a közelben is, hogy gyakran tudjatok találkozni, mert ha ott maradsz, akkor addig leszel ebben a helyzetben, ameddig apád él. Nem ismerlek titeket személyesen, nem szeretnék egyikőtök felett sem ítélkezni vagy igazságot tenni, de annyi biztos, hogy apád nem fog megváltozni. Gondolom mindig ilyen érzéketlen volt, lehet, hogy tényleg nem gondolja komolyan azt, amit te bántásnak veszel. Lehet, hogy te is túl érzékenyen reagáltál bizonyos dolgokra, de igazából tinikorban ez bőven belefér, utólag visszanézve én is baromi jelentéktelen dolgokon bántódtam meg nagyon tizenévesen. Ha valami konfliktusotok van, akkor ne hagyd annyiban, nyugodtan állj ki az igazad mellett. Nem arra gondolok, hogy sértegessétek egymást, de ha valami rosszul esik, akkor nyugodtan szólj érte, akár minden egyes alkalommal, amikor olyasmit mond, amivel bánt. Ha leszólja azt, ahogy te oldasz meg valamit, akkor is állj ki a saját megoldásod mellett, de fontos, hogy ne "versenyezzetek", ne ócsároljátok egymás ötleteit, ha egyébként mindkettő jó megoldás lenne. Emellett éld a saját életed, az már rajtad múlik, hogy ez úgy is megy-e, hogy együtt élsz apáddal. Személy szerint nekem nem ment, mert akkora szorongás volt, hogy ha pl randira mentem volna, akkor számon kértek, hogy hová megyek, kivel, honnan ismerem, hány éves, hol lakik, meddig maradok, stb, hogy inkább nem is mentem, hogy ezt elkerüljem (pedig egyébként nem akartak rosszat, csak simán kivancsiak voltak, de nekem akkor is kínos ilyesmiről beszámolni akkor, amikor még semmi nem is volt biztos a partnerrel kapcsolatban). Ha neked az ilyesmi nem probléma, akkor akár otthon is élhetsz. Ha viszont akadályoz a saját életedben az, hogy apád kb minden lépésed látja, akkor mindenképpen a költözést ajánlom.
2020. máj. 9. 14:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!