Ez pszichés betegség?

Figyelt kérdés

26/n vagyok, nem tudom elfogadni a tényt, hogy a szüleim idősödnek. Egyfolytàbban aggódok értük, szorongok, hogy minden rendben van e velük. Ez eddig is így volt, viszont amióta egyikőjük tavaly kórhàzba került, szinte görcsölök egész nap, hogy ne történjen velük semmi. Addig halhatatlannak éreztem őket, ameddig nem làttam őket kórhàzban. Folyton azokra gondolok, milyenek voltunk kiskoromban.

Én úgy érzem, ez màr nem a normàlis aggódàs kategóriàja.

Veletek is van ilyen? Hogy lehet ezt lekűzdeni?

2020. máj. 6. 16:20
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Hogy leküzdeni hogy lehet, azt nem tudom. De egy embert se ismerek aki ezen ne ment volna keresztül.
2020. máj. 6. 16:24
 2/9 anonim ***** válasza:
78%

Születünk, élünk, öregszünk - elmegyünk.

Ezt kell tudomásul venned. Jó, jó - tudom, hogy tudod. Beszélj pszichológussal, de tudd már most, hogy 1-2 beszélgetés nem biztos, hogy elég lesz.

Egyedül aligha birkózol meg az aggodalmaddal.

2020. máj. 6. 16:29
 3/9 anonim ***** válasza:
86%
Én is hasonlóan érzek a rákos édesapám miatt. Vannak más ismerőseim is, akik ugyanezen mentek keresztül az idős és beteg szüleik miatt. Szerintem teljesen normális. Ettől függetlenül persze okozhat problémát, és egyáltalán nem ciki emiatt pszichológushoz fordulni, hogyha egyedül nagyon nem bírod.
2020. máj. 6. 16:34
 4/9 anonim ***** válasza:
83%
Nem betegség! Csak félsz elvesziteni őket, de ha pszichiátriai szemmel nézzük, akkor minden egy betegség amire van egy drága gyógyszer.
2020. máj. 6. 17:49
 5/9 anonymousreview60 ***** válasza:
100%
Nem betegség, de úgy tűnik a (lét)egzisztenciális félelemmel még nem tanultál meg megküzdeni. Érdemes lenne felkeresned egy pszichoterapeutát.
2020. máj. 6. 18:54
 6/9 anonim ***** válasza:
0%

Igen, az, báér nevezzük inkább állapotnak, majd a doki diagnosztizál. Nem váltál le róluk, rettegsz az elmúlásuktól, és a sajátodtól is, nem akarsz (és nem mersz) felnőni.

Valóban pszichiáter kéne hozzád.

2020. máj. 6. 19:41
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy, ha az ember igazán szereti a szüleit, akkor sehogy... Azt hittem Apukám majd valamikor 80 felett ott marad egy hűtőház tetején - hűtőgép szerelő volt, szóval kb. munkából visszük a temetőbe. De sajnos nem így lett, tüdőáttétes vesedaganata lett, két éve nincs már velünk. Azt hittem belepusztulok, de aztán valaki, egy nem is olyan közeli ismerős azt mondta, legyek hálás, hogy Ő volt nekem, az életem része volt közel 36 évig. Igyekszem erre gondolni ,ezt szem előtt tartani, sokszor nem könnyű, mert rettenetesen hiányzik... De a Te szüleid még itt vannak, ne gondolj másra, beszélj velük akár minden nap, látogasd őket, amikor már lehet, amikor csak teheted. Leküzdeni nem lehet, el kell fogadni, hogy elmúlunk, bármennyire is nehéz, de addig is sok-sok időt, boldog időt lehet együtt tölteni... :-)
2020. máj. 6. 19:56
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi vàlaszokat :)

Én egy kicsit későn születtem a szüleim életkoràhoz képest, így jóval fiatalabban "kell" megtapasztalnom, hogy idősödnek. Ez is bànt, hogy màs korombelinek még nincsenek ilyen gondjai, még belefér egy unoka, hàzassàg, de nekem màr lehet, hogy nem, talàn még az én kialakított életem sem fogjàk làtni teljesen, nem fognak tudni gratulàlni, tanàcsot adni, vagy bàrmit. :(

Màr levàltam róluk rég, 19-20éves korom óta nem lakom velük, mindig is önàlló voltam. Úgy gondolom, hogy ez a félelem azóta van, mióta làttam őket megroppanni egészségileg.

Valamiért tényleg az ember azt hiszi egészen idàig, hogy mindenki örökké fog élni, hiàba tudja, hogy nem.

Érdekes, a sajàt halàlomtól nem félek, ha valami betegségem van, vagy baj, pl màr többször tört el csontom

2020. máj. 7. 06:59
 9/9 A kérdező kommentje:

szóval màr többször törtem össze magam, de őszintén nem féltem egyszer sem, nem aggódtam magam miatt.

Talàn tényleg a szeretet miatt van, hogy az ember a legjobbat akarja a csalàdjànak. :)

2020. máj. 7. 07:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!