Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnam hatarozottan...

Hogyan tudnam hatarozottan nyomatekositani a szuleimben, hogy nincs szuksegem a szivessegeikre?

Figyelt kérdés

20 eves lany vagyok, a tortenet pedig eleg hosszu lesz mert evekkel ezelottre nyulik vissza.

mindig is rossz kapcsolatom volt a szuleimmel, mar nagyon kicsi korom ota ugy terveztem, hogy egybol elkoltozzek amint betoltom a 18-at, hogy legyen egy nyugodt kiindulasi pontom az eletben nelkuluk ahol levethetem a beloluk indulo problemaimat, es "normalis" emberkent elhessek. igy is alakult, a 18. szuletesnapom utan ket hettel atiratkoztam esti iskolaba es dolgoztam mellette, majd par honappal ra egy duhrohama soran apam kidobalta a szobambol a targyaim es a ruhaim a lepcsohazba, en pedig felkaptam par szatyrot, mindent elpakoltam es par hazsorral odebb felhivtam egy baratnom, elmeseltem neki mi tortent majd 6 napig nala "laktam" amig nem lett meg a mostani alberletem. igy "valtunk el" anno a szuleimmel.

anyum egy het utan megkeresett telefonon, megkerdezte mi ujsag mintha semmi sem tortent volna (egyebkent csendben vegignezte ahogy apum "kidobott" otthonrol), es hogy kinel vagyok azota. itt tudta meg, hogy mar alberletben lakom. ezutan masfel ev eltelt ilyen telefonalos viszonyban, neha haza is mentem fel-1 orakra (a kutyak es a csaladi haziallatok hianyoztak nagyon) majd kozel fel evvel ezelott valaki pert inditott a szuleim ellen. amiota ez tortent tobbet beszelunk, teljesen maskepp allnak hozzam, nem ellensegesek, nem szurkalodnak es nem kotnek belem. nekem ez az elejetol kezdve gyanus volt, de gondoltam biztos csak azert mert idegeskednek a per miatt, es mar nincs erejuk a plusz konfliktushoz. de az utobbi idoben allandoan keretlenul probalnak kisegiteni, anyagi szivessegeket akarnak tenni (a masfel ev alatt nem tortent ilyen), allandoan ajanlgatjak, hogy vesznek nekem ezt-azt a lakasba, beszallnak a rezsimbe, ha megkerdezem hogy jut ilyen eszukbe (mivel szokatlan ez a viszonyunk utan) a valasz, hogy mert "ez a szulo dolga" es bar ezeket mindig elutasitom mar odaig fajult a dolog, hogy mikor havi 1x talalkozok apummal a lakasom elott (kocsival jar egy messzi allatos boltba ahol lehet kapni olyan tapot ami az en allataimnak is kell, ezert olyankor azt elhozza nekem) a szatyorba amiben atadja a tapot egy boritekba tesz penzt. az utobbi idoben arrol szoktak beszelni, hogy bekoltoznek a masik ingatlanunkba, es a mostani hazukat atiratjak a nevemre es nekem adjak. nekem ezek borzaszto kellemetlenek mivel nem akarok tobbszor az adosuk lenni, sem pedig kiszolgaltatott helyzetben lenni amiatt, hogy elfogadom toluk a szivesseget. (raadasul apamtol jott az otlet, vele ugyanezt csinaltak a szulei, kapott egy lakast majd elso adando alkalommal visszaeltek a haszonelvezeti joggal mikor nem egyezett a velemenyuk valamiben.. en nem szeretnek eszkoz lenni apamnak arra, hogy ugyanigy befolyasa lehessen felettem) viszont egyre eroszakosabban probalnak kozeledni ezen a teren. multkor hazmentem es hallottam hogy anyam penzt tesz a kabatzsebembe amig mosdoba voltam, kivettem tavozas elott es letettem az asztalra, kesobb szinte hisztizve hivott fel ordibalni telefonon, hogy egy lehetetlen ember vagyok akivel minden olyan nehez. egyebkent ok nagyon jol allnak anyagilag, mindketten irodaban dolgoznak, egyutt 1m felett keresnek egy honapban. ennek ellenere mindig minden aprosagot felhoztak anyagilag amig kiskoru voltam es veluk eltem, illetve most is azert ezzel probalnak "bekulni" mert tipikusan azok az emberek akiknek nincs mas eszkoze hiszen erzelmileg analfabetak.

ti hasonlo helyzetben hogyan allnatok ki magatokert? hogyan probalnatok hatarozottan megakadalyozni ezeket a kozeledeseket, vagy olyan nyomatekosan lerazni egy ilyen ajanlatot, hogy lealljanak veluk vegleg? koszonom annak aki elolvasta.

2020. ápr. 26. 16:20
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
79%

Tudj róla, hogy a haszonélvezeti jog magasabb, mjnt a tulajdonjog.

A ház minden hszna ( a használat kizárólagos joga, ha kiadják, annak pénznek a kizárólagos tulajdonlása) a haszonélvezőé.

A házzal kapcsolatos karbantartás, javítás kiadásai, a helyi adó és egyéb kötelezettségek a tulajdonosé.

Azt is tudnod kell, hogy ajándékozás esetén, lehet, hogy adót kell fizetnek.

Örökösödésnél nincs adó.

Na, most ha amúgy is konfliktusos a kapcsolatotok, ha amúgy is diktálnának, akarnokok, le akarna kötni anyagilag, csúnyán ráfázhat az ilyen ajándékozás összes jogi következményeire.

Soha nem lesz nyugtod, zsarolni fognak vele, hogy "bezzeg a házat elfogadtad..."

Nem tudhatod, mi van a szándék, a hisztériás nyomulás mögött.

Mi a perük tárgya? Talán az a kulcs.

A másik veszély, hogy mint tulajdonost klf kiadásokra kényszeríthetnek, akár a hatóságok is. Viszont az adományozó érdemtelenségre hivatkozva akár vissza is csinákhatja az ajándékozást. És akkor az addig a házra költött pénzt sem kérheted vissza.

Egyébként miért dobtak ki? Csak volt valami valós, vagy álindokuk.

2020. ápr. 27. 05:23
 12/12 Savlekotő ***** válasza:
Felhasználnak vagyon mentésre légy óvatos mert végén maguk elé löknek a biróságon is ezek sose voltak szülők. Ne fogadj el semmit.
2020. máj. 12. 20:48
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!