Ti mennyi pénzt adtok havonta a gyereknek?
Sziasztok!
Az érdekelné engem, hogy beleszámítva mindent, mennyi pénzt adtok a gyerekeknek. Fiuknál játékokra a gépen, lányoknál műköröm, ilyen csajos-fius dolgok, ruhák stb.. Nem csak ezekre gondolok, hanem meg arra is, hogy napipénz meg bérlet/bérletek, plusz a " sajat szórakozására" pl: mozi.
Leginkább a középiskolás gyerekekre lennék kíváncsi, hogy ők mennyit kapnak.
Heti 5000. Ruhát, bérletet nem ebből kell megvennie, azt mi vesszük, meg sokszor ruhákat kap ajándékba is rokonoktól egy-egy alaklomra, szülinap, stb.
Ez a heti kajapénz, ha nem akar otthonról vinni, vagy ha suli után szeretne beülni valahova az osztálytársakkal enni, inni valamit. De nem szokta mind elkölteni, és ebből 'spórol' szórakozásra. De ha kér egy-egy programra, akkor adunk arra is. Szerencsére nem szokott ezzel visszaélni, úgyhogy eddig nem volt még gond.
14-es, te gyakorlatilag önellátó vagy ebből a pénzből. Akik akisebb összegeket írták, zoknak a család biztosította a lakhatást, rezsit, WC-papírt, ennivalót, szóval mindent, ami a létfenntartáshoz kell.
Ez szerintem egy fiatal gyereknél rendben is van, ott a zsebpénz tényleg legyen akkora összeg, amit a gyerek nyugodt lélekkel elkölthet bármire.
Fokozatosan vezetném be a "kötelező kiadások" (iskolaszerek évközbeni pótlása, bérlet, menza, ruházkodás) gyerekre bízott pénzből történő finanaszírozását, és egy-egy ilyen változtatáskor megfelelően emelném a zsebpénzét is.
Én ugyan nem tegnap voltam már középiskolás, de nálunk nem fix zsebpénz volt. Viszont bármikor, bármire (nyilván normális határokon belül) kaptam, ha kértem.
Bulizni sosem jártam, sem akkor, sem azóta. Az ilyesmit egész egyszerűen nem szeretem. A testvérem egyszer-kétszer elment, arra is kapott pénzt. Én erre szimplán sosem kértem. Ruha, tisztálkodószerek, iskolaszerek... ez alap volt, csak mondanunk kellett, mire van szükség, és elmentünk együtt megvenni.
Ami nálam költséges hobbi volt, az a színház. Rengeteget jártam színházba, éltem-haltam érte (ma is amúgy), és hát az nem két fillér. Nem volt gond belőle, kifejezetten örült mindenki ennek a hobbinak, hol együtt mentünk jegyet venni, hol kaptam rá pénzt, aztán mentem én egyedül.
Később még utazgatni szerettem (először csak úgy, hogy belföldön, de más városban mentem színházba, és ott aludtam utána egy éjszakát, majd jöttek a más országok is, szintén színház meg városnézés miatt). Ezekre nyilván nem jutott annyi pénz, de ha tudtak adni, akkor kaptam. Aztán elkezdtem én magam is keresni, és a mai napig ezekre költök szinte csak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!