Szerintetek hogy fog alakulni ez a tegeződés-magázódás a baba születése után?
"Gondoltam megbeszélem velük hogy szeretnék az unoka hogy szólítsa magukat? Mama-mami-nagyi mittudomen. De eszembejutott hogy és akkor én így hogy fogom mondani a gyereknek ha az unoka tegezi én meg nem? Ezt is kérdezzem meg?"
Nem kell ezt előre megbeszélni. Majd kialakul. Még az is lehet, hogy addigra enyhül a viszony. Kezdetben majd a gyerek még nem fog beszélni ugye, csak te, és ilyeneket mondasz majd neki, hogy pl. "Add oda a nagymamának", és kész. És akkor a gyerek fogja tudni, hogy ő a nagymama. Ha azt akarod, hogy a te anyukádat szólítsa majd nagymamának, akkor az anyósoddal kapcsolatban bevezetsz más megnevezést (pl. mama), hogy megkülönböztethetőek legyenek.
Aztán amikor a gyerek majd kezd már beszélni, akkor kezdetben valószínűleg mindenkit tegezni fog maga körül, mert így tanulnak a gyerekek beszélni: mivel a tegezést hallják leginkább maguk körül a szűk családban, ezért az lesz az alap, így jó ideig mindenkit tegeznek. Aztán majd ha az anyósodéknak nem tetszik, akkor rászólnak, és akkor fogod tudni, hogy hogyan tovább, mire tanítsd a gyereket. De ez a gyerek meg az anyósék ügye, te ettől teljesen függetlenül magázd őket, mint eddig, abból nem lesz gond. A gyereknek meg úgyse fog eljutni a tudatáig a tegezés és magázás közti különbség még hosszú-hosszú évekig - ami alatt meg még bármi történhet, lehet, hogy mire feltűnik neki, addigra már te is tegező viszonyban leszel anyósékkal.
Anyósod magáz téged? Mert a csendőrpertu illetlenség. Ha ő elvárja, hogy magázzák, akkor fordítva is így kell lennie.
Ja, és aki az egyetemi professzorral meg az orvossal jött, ott sincs csendőrpertu, egyetemen sem tegez le a tanár, ahogy az orvos sem tegez le. Alapvető illem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!