Hogyan vegyem rá a szüleim, hogy elengedjenek?
18 éves vagyok, tavasszal már 19 leszek. 1,5 éve rendelkezem B kategóriás vezetői engedéllyel, de egyedül csak abba az egy nagyobb városba engednek el ahol vezetni tanultam. Távolabbi nagyobb városokba már nem mehetek egyedül. 2 hete is lett volna dolgom Debrecenbe,azelőtt Miskolcon, egyik helyre se engedtek el egyedül. Valakit mindig beszervezett mellém. De amikor meg együtt vagyunk a családdal és én vezetek mindig kapom tőlük az elismerést, hogy milyen szépen vezetek illetve idegen helyekről GPS nélkül hazatalálok és ez mennyire csodás tulajdonság. De akkor mégis mitől féltenek???
Most nyáron szeretnék pénzt keresni mivel az az álmom, hogy hivatásos kamionsofőr legyek és arra gondoltam, hogy van egy ismerősöm aki minden nyáron keres pályakezdő B kategóriás jogsival rendelkező emberkéket, hogy a ponyvás kocsit áruval megrakva elfurikázza Németországba, Belgiumba meg Hollandiába. Anyámnak mikor említettem csak nevetett és annyit mondott, hogy álmodik a nyomor. Mit tehetnék?? Faterom elengedne, ő már az első nap jogsival a kezembe világkörútra küldött volna, anyám ennyire kezelhetetlen. Én megértem, hogy aggódik mert szeret, én is szeretem őt, ez az oka annak, hogy megbeszélem vele az ilyen dolgokat nem pedig azzal állítok be, hogy holnap indulok hollandba. Törvényesen megtehetném, de azért na...
Meg kellene neki is érteni, hogy a jövőben úgyis ilyen területeken fogok mozogni és ez egy lehetőség rutin szerzésre.
Hogyan beszéljek vele?
Kis nyikhaj gyerek vagy még, aki hirtelen sokat akar és azt hiszi mindent tud, mindenhez ért.
Előbb legyen rutinod a személyautó vezetésben, utána ülj kisteherre. Oke, most te vagy a nagy vagány, aki azt mondja, ha balesete lesz, így járt...de nem csak a saját életed kockáztatod, hanem másokét is.
Párom 3.5 t-ás ponyvást vezet, napi szinten, sokat ülök mellette, tudom milyen. Ha megpakolnak egy ilyen autót, annak súlya van, tudni kell uralni, vezetni, az autó minden rezdülését ismerni. Azzal sem fogsz te 130-al repeszteni.
Nem is értem, hogy gondoltad, hogy nulla tapasztalattal beülsz egy megpakolt teherbe és irány a nagyvilág.
Előbb nöjj fel agyilag is...
Szia!
Nekem lassan 2 éve van jogosítványom, eddig mindössze kb 15 ezer kilómétert vezettem.
Édesanyám az utóbbi időben nem enged vezetni, nekem ebből érthetően elegem lett.
Anyám a kezdetek kezdetén nagyon szépen tanítgatott, de amikor észrevette hogy fejlődök, nem az a legnagyobb gondom hogy lefulladok a szerpentinen, hogy hogyan kanyarodom ki balra a főútra, behúzta a kéziféket.
Amikor elértem egy "szintre", elkezdett mindenért beleszólni, kritizálni. Érthetően ettől elment a kedvem.
Ezért néha nagymamámmal megyünk el rövidebb-hosszabb utakra. Pl lemegyünk a vidéki telkünkhöz, ahol körülnézünk hogy minden rendben van-e, aprítunk pár fát stb... És a nagymamám nem szól bele konkrét vezetéstechnikai kérdésekbe.
Ahhoz, hogy GPS nélkül közlekedjek totál ismeretlen helyre, sem a rutinom, sem a tájékozódási képességek nincs meg.
Egyébként szerintem nem (csak) ezen múlik, hogy ki mennyire jól vezet.
Óva intenélek attól, hogy most ennyi rutinnal (kb ugyanakkora tapasztalatunk van) nekiállok kisteherrel furikázni.
A múltkor, rövid időre, de be kellett ugranom egy "kicsi furgonba". Kb egy Peugeot Partner-féle autót képzelj el.
Nagyon meglepett, hogy nem tudok hátul csak úgy kilátni, nagyon meglepett hogy hosszabb az autó, az összes oktatótól tanult parkolás "használhatatlan" lett, mert másképp fordult az autó, nem láttál ki hátra stb. Hozzá kellett szokni. Ezt nem azért írom, hogy túlmisztifikáljam a dolgot, de jó ebbe belegondolni.
Ismerős megkérdezett, hogy behoznám-e neki a furgont(egy "nagy" furgon, kb egy nagyobb Transit szintű) , na ott határozottan nemet mondtam.
Mert semmit nem éreztem volna az autó méreteiből, nem tudtam volna kezelni.
Te egy ilyen autóba akarsz beülni, szinte 0 rutinnal. Nem túl felelősségteljes...
Ha azt mondanád, hogy teszem azt a tanyátokon rendszeresen vezették traktort és van rutinod a nagyobb gépjárművek kezelésében, semmi ellenőrzése nem lenne senkinek.
Így csak egy kisgyerek leszel, aki bizonyítani akar az anyjának... Ez meg szánalmas.
Az is szánalmas, amikor a rengeteg furgont/kamiont látom száguldozni, és imádkozom hogy ne a közelemben boruljon fel...
Gondold ezt még végig.
Menj el esetleg apukáddal gyakorolni.
19F
Megkérdeztem páromat is, ő konkrétan nem engedne el. Én sem.
Kisteherautó. Jön egy nagy vihar, orkán erejű szél, hó, csúszós utak, kod. Nem fogod fel hogy nincs rutinod még személyautoval sem. Majd ha a ponyvát megkapja egyszer a szél es összeszarod magad megtudod milyen az.
Es ezt parom ugy mondja hogy van már tapasztalata, nwm ugy mint neked, és 100 féle autót vezetett mar munkájából adódóan. Egy ilyen kisteher autóval te nem fogsz 120-al sem furikazni a palyan elhiheted, vagy letolnak a faxba. Az a baj nagyképű vagy, hiaba mondod hogy nem. Senkire nem hallgatsz. És ez nem menoseg, ez nagyon gáz. És ember életeket kockaztatol.
Köszönöm a válaszokat :)
Jól van, nem vitatkozok, belátom, hogy rutintalan vagyok ilyen feladatkör beteljesítéhez.
Egyébként ezt az elszántságot örököltem, mégpedig a fatertól. Ő neki 20 éves korában lett jogsija. Állítólag 1 hetes jogsival egyedül kikocsikázott Dortmundba. De az akkori kocsit össze is törte, mert elindult egy este hazafelé aztán már kivirradt, egyetlen km választotta volna el a céltól erre gyönyörűen kiegyenesítette a házunk előtt lévő kanyart és egyenesen belerongyolt egy fába mert elaludt. Ennél erősebb reggeli kávét nem igen kóstolt még azóta se :DD
Na meg hát fater alapból ilyen, hogy bárhol bealszik, dehát ő öregszik már aztán ilyen az ember. :D Egyszer sose felejtem el, kb 12 lehettem mikor egy este mentünk Debrecenbe, majd csak arra lettem figyelmes, hogy az autó már tér át a szembe sávba, aztán mikor láttam, hogy mi a helyzet... Na akkor magam alá tojtam rendesen :D De megpaskoltam aztán felriadt egyből szerencsére. Egyébként a baleset után vett egy új autót aztán újra kiment németbe :D
Na meg van egy másik családtagom, neki 40 éve van jogsija, mindenféle autót vezetett már ladától kezdve Ferrarin át a traktorig, szinte mindent. Na ő mellette még néha én is megijedek milyen mutatványokat csinál :D Városba csúcsforgalomba 70-el szlalomozik, országúton alig megy 140 alatt... Érdekes módon sose volt még balesete.
Na de jól van akkor, a lényeg, hogy nem vágok neki ilyen nagy útnak, kezdetben szerintem akkor beállok a DPD-hez (ismerős vezeti a hozzánk közeli telephelyet, így könnyen felvesznek) aztán egyelőre maradok 200kmes vonzáskörzetbe :D
Ponvyvást is először egy olyan sofőr mellett fogom kipróbálni akinek van rajta rutinja, aztán majd szép fokozatosan fejlődök :) Aztán meg majd jöhet a kamion...
Akkor volt kitől örökölnöd a hülyeséget...
Biztos, hogy neked akármit is kell vezetnek egyáltalán?
Anyádnak igaza van.
Utolsó!
Honnan veszed, hogy azért mert most fejembe fordult, hogy szeretnék majd nagyobb járgányokat vezetni és hivatásos sofőr lenni úgy, hogy YouTube videón kívül nem láttam még belső fülkéből ilyen nagyobb autóknak a mozgatását attól alkalmatlan lennék rá? Szerintem mindenki akinek ez az álma, hogy kamionsofőr szeretne lenni ilyen kezdetben, hogy sok mindennel tévhitben él. Amíg nem ülök majd rutinpályán kamionba addig nem is fogom nyilván tudni, hogy milyen is az. Egyértelműen le fogom tenni a PÁV vizsgát is, amely azért kiszűrné ha alkalmatlan lennék kamionozásra.
Azt meg, hogy most írtam egy bizonyos sebességet, hogy azzal több ezer kilómétert végig lehet menni az nem jelenti azt, hogy valóban úgy fogok hajtani. Eleinte általában azért óvatosabb, körültekintőbb az ember mindaddig míg ki nem alakul egy rutin. Kisgyerekként is azt mondogattam, hogy 200 alatt sose fogok hajtani autóval, aztán amint beültem a volán mögé és felfogtam, hogy mások is közlekednek rajtam kívül, már megváltozott a véleményem.
Szerintem azért nálam sokkal veszélyesebb embereknek is van a kezébe jogsi, akiknek tényleg nem kellene vezetni. De ha már csak abba belegondolsz, hogy 2 éves jogsival mentőt vezethet az ember az is durva....
Figyelj, tényleg vannak nagyon hülye és naiv elképzeléseid.
De a legégetőbb probléma az, hogy nincs elég rutinod. Azt, hogy hogyan szerzed meg azt a bizonyos rutint, mi nem tudjuk megoldani. Én felvetettem, hogy édesapáddal vezess, akár titokban anyád elől.
Nem reagáltál rá semmit, csak írtál sztorikat, illetve még több ömlengést, hogy szerinted miért lennél alkalmas 18 évesen kisteher vezetésére.
Ne engem győzz meg! (egyébként nem sikerült) Édesanyáddal beszéld meg a dolgot.
Ha nem ismered még, ajánlom st22lacika csatornáját (nem, nem vagyok "szponzor", csak Ő valóban egy értelmes kamionos és sok érdekeset elmond).
Igaz, hogy Ő egy alvállalkozó (tehát nem alkalmazottként dolgozik), de sok tanulságos esetet elmond.
Javaslom, hogy még mielőtt akármit bevállalnál, ülj be a kisteherbe, próbáld ki hogy ez valóban neked való-e, élvezed-e pl a parkolást (és az azzal járó szenvedéseket... stb) is.
Se mi, se Édesanyád nem fogj tudni kideríteni egy próba nélkül, hogy valóban menne-e a teherautó vezetése.
Én azt javaslom, hogy inkább keress egy jobb diákmunkát.
Ha valóban odavagy a teherautózásért, akkor jövőre is szeretni fogod, ha ez csak egy fellángolás, akkor sok felesleges szívástól kíméled meg magad.
Illetve egy év múlva (remélhetőleg) több rutinod lesz, érettebb leszel. (Az utóbbiban nem vagyok biztos.)
Balesetmentes utakat kívánok!
19F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!