Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért vannak sok családban...

Miért vannak sok családban "kiskedvenc" gyerekek?

Figyelt kérdés

Úgy vettem észre, hogy minden családban, ahol több gyerek van, akad egy kedvenc, akinek mindig több mindent szabad, többet foglalkoznak vele, mint a testvérekkel. Konkrét példáért nem kell messzire mennem: nálunk is mindig a hugom volt a kivételezett, akit mindenben elém vettek. Pároméknál sem volt jobb a helyzet, neki az öccse volt az ajnározás tárgya. És nem csak velünk van egy így, mert kb. az összes ismerősöm, aki nem egyke, egyetért abban, hogy bizony náluk is mindig volt megkülönböztetés.

Mitől alakul ez így ki? Egy szülőnek nem az lenne a feladata hogy az ÖSSZES gyerekét ugyanúgy szeresse, és ugyanúgy viszonyuljon hozzájuk? Hogy tudja valaki előrébb helyezni egyiket a másiknál, mikor mindegyik belőle fogant? És ezt már egészen kicsi gyerekeseknél is észre lehet venni.

Nekem még nincs gyerekem, de ha lesz, pont emiatt csak egyet szeretnék. Nem akarom kitenni őt testvérrivalizálásnak, sem annak, hogy kevesebb törődést kapjon más miatt.

Ha nálatok is van kedvenc gyerek, akkor mi ennek az oka, és miért pont ő? Ha nincs, akkor hogy tudjátok megoldani, hogy egyenlőség legyen?

2020. jan. 16. 16:09
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
67%
Mi négyen vagyunk testvérek, és sosem volt ezzel gond... Nem értem ezt az általánosítást, mi az, hogy mindenkinek van kedvence? Az a normális, ha a szülő mindegyik gyerekét ugyanúgy szereti. Csak úgy tűnik, ez manapság már nem divat...
2020. jan. 16. 22:10
 12/19 A kérdező kommentje:
Azért "általánosítás" mert akiket ismerek kB. mindenhol előfordul. Nagyon szerencsés vagy, ha nálatok nincs ilyen probléma.
2020. jan. 16. 22:17
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Érdemes lenne elolvasnod a Születési sor(s)rend c. könyvet. Ez egy pszichológiai témájú irodalom, de laikusoknak is élvezhető és tanulságos. Nyilván nem úgy kell kezelni, mint a Szentírást, mert attól, hogy mi a legfőbb tendencia, még lehetnek kivételek (bár sokszor inkább az a helyzet, hogy az ember magára tök vak és nem tudja felismerni a leírtakat önmagán). Lehet, hogy még arra is fény derül, milyen "véletlen" az, hogy a párodnál is hasonló volt a szitu. És az is kiderül belőle, hogy miért nem megoldás az, ha csak egy gyerek van, mert ugyanúgy megkaphatja a "szerepeket" teljesen öntudatlanul. Viszont ha rálátsz a könyvben leírt buktatókra, sokkal tudatosabban viszonyulsz majd a gyereke(i)dhez és önmagadhoz is, tehát megengedheted magadnak a többet. ;)
2020. jan. 16. 23:03
 14/19 anonim ***** válasza:
94%

Nálunk egyszerű volt a helyzet. Bátyám volt az első gyermek, első unoka, ráadásul fiú, szőke hajú kék szemű, ártatlan képű, csöndes gyerek volt. Mindenki oda volt érte.

Aztán jöttem én. Egy nagyszájú, makacs tepedelem, aki "lány létére olyan rossz, hogy a tűzben sem égne el" ahogy anyu mondta régen. Nem érdekelt, ha bármit mondtak, és minél jobban megvertek, annál rosszabb lettem. Egy szülői csalódás voltam. Ők arra vágytak, hogy olyan legyek, mint amilyennek elképzeltek: kedves, babázós, édes kislány. Én ehelyett gyújtogattam, kiszöktem az ablakon, varangyokat gyűjtöttem. Felnőttként már értem őket, levontam a tanulságot. Ha gyereket vállalok, számolnom kell azzal, hogy egy embert szülök, akinek saját személyisége lesz, amit én befolyásolni nem tudok, csak terelgetni vagyok képes a saját útján. Ebben a szellemben szültem, és ebben fogom a következőt is.

2020. jan. 16. 23:07
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk azt szúrták el a szüleim, hogy 10 év után vállaltak második gyereket, és úgy csináltak, mintha én akartam volna a húgomat. Már velem se törődtek lószart se, nem neveltek, épp csak nem hagytak éhenhalni. Aztán a tesómmal ezt már nem kellett, hiszen ott voltam, rám lehetett bízni a kicsit. Mosnom kellett a pelenkáját, vigyázni rá állandóan, vinni mindenhová. Én persze lázadtam. Ki akarna 16 évesen úgy lógni a barátaival, hogy magával kell cűgölni egy hatévest? A szüleim ezt úgy értelmezték, hogy rossz gyerek vagyok. Előtte se szerettek, de innentől lettem igazi feketebárány.

Azóta van két gyerekem, és arra jutottam, hogy az egyik lehetséges forgatókönyv, ha a nagyobb nem viseli jól a jövevényt, a szülők meg ezt nem tudják kezelni. Hiszti-hiszti hátán, és a kicsit kezdik preferálni. Minden erőmmel azon vagyok, hogy ebből a játszmából kitörjek.

2020. jan. 17. 00:44
 16/19 anonim ***** válasza:
63%

először is ha te ebből azt vonod le, hogy ezért nem szülsz csak egy gyereket, akkor könyörgöm inkább ne is szülj, mert lelki sérült vagy...Nálunk is öcsémet imádták én mégis hiszem, hogy egy gyerek nem gyerek és minimum 2-őt akarok majd szülni.Sőt párom is a nem kedvelt "nem lány lett" gyerek és a bátyja az etalon mégis ő is sok gyereket akar, mert pont ezért igyekezne jobb szülő lenni.

Másodszor ez nem gond, a legtöbb szülő az egyik gyerekével jobban tud azonosulni és ezzel semmi gond, amikor nem érzékeltetik ezt a gyerekkel. Általában az a jó ha az egyik gyerek anya a másik gyerek apa kedvence stb. Túlspilázod a dolgot.

2020. jan. 17. 00:51
 17/19 anonim ***** válasza:
71%

Nálunk is a kisebbel volt kivételezve. Apáméknál is öreganyám a legkisebb gyerekével kivételezett. A pároméknál is az öccse a kivételezett, bár nem annyira pofátlan módon, de az apjuk neki mindent elnéz, velünk meg folyton szemétkedik tizedannyiért is.

Annyira belémivódott, hogy mindenhol szegény nagyobb testvérek szívják meg a kisebbek miatt, hogy nem tudom, hogy fogok 2. gyereket vállalni. Félek attól, hogy kompenzálásként a gyerekkori önmagamnak majd a nagyobbikkal fogok kivételezni. :/

2020. jan. 18. 10:55
 18/19 A kérdező kommentje:

Utolsó, úgy látom, hogy te vagy eddig az egyetlen, aki megérti a dilemmámat.... én is pont emiatt hajlok erősen afelé, hogy majd csak 1 gyerekem lesz.

Nem akarom, hogy elkövessem ugyanazt a hibát, és bármelyik is sérüljön majd emiatt, úgy, ahogy én is.

2020. jan. 20. 10:32
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

én megértem hogy ez nyomot hagyott benned, de ez olyan mint az alkoholizmus, csak mert apám az volt nem félek attól, hogy az leszek sőőőt teljesen ellenállok. Pont azért leszek jobb mert már tapasztaltam milyen az ilyen szülő és emiatt én már biztos nem leszek olyan mint apám.

Te is tudod milyen kivételezni és ezért te pont az ellenkezője lennél, de ha ilyen mániákusan hiszed hogy így meg úgy nevelnél akkor keress fel egy szakembert gyerekvállalás előtt és beszélgess el vele (vicc nélkül nekem segített depressziónál is, nem szégyen egy szakember segítségét elfogadni).

2020. jan. 20. 17:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!