Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » "Minden pénzem utazásra...

"Minden pénzem utazásra költöm", még ha így is lenne, ez miért baj?

Figyelt kérdés

21 éves vagyok, fiatal független lány. Nem tudom, mikor kellene menjek, felfedezzek, hogyha nem most... Tanulok, mellette dolgozok (elég hozzá egy laptop és internet, szóval sokszor "viszem magammal" a munkát, és akár a reptereken is dolgozok, vagy korábban kelek a szálláson, stb). Ennyi szabadidőm, mint most, sosem lesz. Ráadásul ma már Európán belül ha előre foglal az ember, és jól szervezi, tényleg szinte fillérekért utazhatunk. De sosem egyedül megyek, általában barátokkal, barátnőkkel, vagy most ősszel kétszer jött velem a nagyim is, mert régi vágya volt Párizs és Milánó, azok környéke is. Szóval azt ő fizette, meg ha apával megyek, akkor ő sem kéri el tőlem az út árát, ott is fizet helyettem, vesz ezt-azt, ami tetszik, stb. Viszonyításképpen, tavaly 9 útból 3-at fizettem én magam, szóval azért nem az van, hogy megyek megyek, de itthon szárazkenyeret eszem. Meg pl. lakásom van, autóm is. Sok korombeli még azt sem tudja, hogy mit szeretne magával kezdeni, én meg rengeteg tapasztalatra tettem szert az utazások során, sokkal érettebb lettem, mióta nem csak a bulik, fesztiválok az életem, meg hogy éppen milyen sminket csináljak.

De az anyámmal folyton veszekszünk ezen, hogy ez rengeteg pénz és hogy én ezt kiszórom az ablakon, meg hogy nem igaz, hogy nem bírok a fenekemen maradni. Csak anya meg olyan, hogy ő Budapestről sem szívesen megy el, mert már az autópályán fél, ha el is utazunk, ő másfél nap után elkezdi mantrázni, hogy haza akar menni. Különbözőek vagyunk, ő a boltban 20 forintos kiflit is kétszer meggondolja, hogy megvegye-e (pedig jól keres), míg én sokszor úgy vagyok 1-1 helyzetben, hogy egyszer élünk, miért ne?! Nyilván az is közrejátszik, hogy én most leszek 22 éves, ő meg 47. Régen hívtam magammal, de sosem jön, amit elfogadok. Viszont zavar, hogy csak leszól/beszól, megjegyzéseket tesz és nem is próbálja megérteni az én oldalamat. Pl. most 35 ezerért találtam repülőjegyet oda-vissza Rómába tavaszra, és ki van borulva, hogy ez mennyi pénz... Egy barátnőmnek ez egy buli, a másiknak egy hajfestés. Nekem meg 4 nap Rómában, ami azért kicsit nagyobb élmény szerintem...

2020. jan. 4. 19:52
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
100%

"Ha nincs hiteled mégis miből vettél lakást,autót? Az meg, hogy anyádat zavarja biztos félt."

Nem ő vette, hanem a szülei. Én is vennék a gyerekemnek, ha megtehetném (mondjuk valószínűleg még vártam volna vele pár évet).

"Egy út átlagosan 70 ezer, az évi 5 úttal számolva is csak 350, és megismertél (valamennyire) 5 országot és 5 kultúrát."

Pontosan tudom, hogy fillérekből kijön. Mondjuk én még mindig azt mondom, hogy ennek kb. nulla értelme van. Nem ettél helyi ételeket, helyi éttermekben (nem az utcai pizzásra gondolok), nem néztél meg kb. semmit belülről, mert belépőre nem költöttél, nem utaztál az országon belül, mert a reptér környékén lévő városban/városokban voltál maximum stb. Ezek a low budget nyaralások arra jók (többségében), hogy elmondhasd, hogy voltál xy országban. És halál komolyan írtam, a környezetemben ebből már verseny van :D

Én még mindig azt mondom, hogy sokkal többb értelme van évi 1-2-3x elmenni ténylegesen nyarani és utazgatni, mint vadászni a 7 ezer forintos repjegyeket Kukutyinba és a helyi Mari néninél aludni a vendégszobában. Voltam már én is ilyen költséghatékony nyaraláson haveromékkal, de azon kívül hogy pár ingyenes helyet megnéztünk, igazából olyan sok értelme nem volt, a társaság vitte a hátán az egészet, ennyi erővel meg bárhol lehettünk volna (belföldön is).

Plusz még mindig azt állítom, hogy a kérdező anyja nem a pénzen aggódik, hanem a lányát félti csak nem mondja neki...

2020. jan. 5. 14:21
 32/36 A kérdező kommentje:

Ha mi megyünk, próbáljuk a legtöbbet kihozni mindenből. Lehet, hogy nem 5 csillagos hotel lakosztályában alszunk, de olyan már volt, hogy egy vacsorára többet költöttünk, mint a szállásra az 5 nap alatt. Ha érdekel valami, akkor megnézem, nem érdekel, hogy fizetni kell érte. Szóval ha barátokkal, barátnőkkel nyaralok, akkor van, hogy a szállás szempontjából "tróger" vagyok, mert az a cél, hogy minél olcsóbb legyen, hiszen kb csak aludni esünk be, és akkor tényleg csak az a fontos, hogy tiszta legyen saját fürdővel, központi részen és legyen lift, erkély. De ettől függetlenül étkezések, programok terén ők sem figyelik úgy az árakat, mert mekizni itthon is tudnak pl.

Apukámmal már más, mert ő szereti a kényelmet, nem használja a tömegközlekedést, stb. De ez érthető is, mert nem egy huszonéves fiatal, neki már más a fontos.

2020. jan. 5. 14:47
 33/36 anonim ***** válasza:

“ Mondjuk én még mindig azt mondom, hogy ennek kb. nulla értelme van. Nem ettél helyi ételeket, helyi éttermekben (nem az utcai pizzásra gondolok), nem néztél meg kb. semmit belülről, mert belépőre nem költöttél, nem utaztál az országon belül, mert a reptér környékén lévő városban/városokban voltál maximum stb.“

Bocsánat, tudom, hogy nem tartozik szorosan a kérdéshez, de erre szeretnék reagálni.

Nem tudom mások hogy csinálják, de mi nem így. Való igaz mindig az alapján döntünk, hogy hova van épp nagyon olcsó repjegy (például most Bordeuxba 3190 Ft oda, aztán 4 nap múlva 3190 Ft vissza, mindennel együtt összesen 6380 Ft), szállás szintén a legolcsóbb, ami viszonylag jó értékeléseket kapott a Booking-on. Igazából csak aludni járunk haza esténként, arra pedig (szinte) bármi megfelel.

Viszont belépőkre mindig költünk, Athénban nyilván megnéztük az Akropoliszt, Barcelonában a Sagrada Familiát és a Nou Camp-ot, Dubaiban a Burj Khalifát stb. Ezeken sose spórolunk, azért megyünk oda, hogy ezeket lássuk.

Van ez a Couchsurfing nevű alkalmazás, azon keresztül szoktunk találkozni helyi emberekkel, akik sokszor meghívnak magukhoz ebédre/vacsorára, meg lehet nézni, hogyan laknak, mik a helyi ételek, körbevezetnek a városban. Sose utcai pizzát eszünk, és nem Mekis vagy KFC-t, de nem is drága helyi fancy étterem pincérek kel, hanem helyi kis kifőzdèkben eszünk olyan dolgokat, amiket a helyi emberek is esznek. És ezek szinten olcsó helyek, úgyhogy ez is olcsón kijön. Szóval nem érzem azt, hogy nem sokat láttunk/tapasztaltunk volna a helyi kultúrából.

Aztán mikor valamelyik külföldi barátom idejön pár napra, és megkér, hogy vigyem el valami igazi magyar kaját enni, akkor bevallom nem a Gundelbe vagy a Mátyás pincébe viszem, hanem egy a környéken lévő kifőzdébe. 1000 Ft egy leves+főétel, és lebbencsleves, gulyásleves, pörkölt nokedlivel, fôzelékek, mákos tészta stb.-k vannak. Számokra ezek a helyi magyar ételek, és mondom ezer Ft-ból meg is tudott ebédelni.

2020. jan. 5. 15:41
 34/36 anonim ***** válasza:
100%

Mint otthonülő jelentkezem :D

Átérzem a helyzeted, pedig nem egyforma a bajunk. Én anyukád egy része vagyok a sztoriban: gyűlölök utazni. Képtelen vagyok rá, nem szeretem, sose indulnék el.

DE semmi nem akadályozza meg a rohadt környezetemet, hogy megállás nélkül kirándulni hívjanak, és fel legyenek háborodva, hogy nem megyek. Képtelenek felfogni, hogy ilyen létezik.

Míg én soha nem mondom nekik, hogy ne menjenek, vagy ilyesmi, eszembe nem jutna, mert nem érdekel. De engem nem képesek békén hagyni, mindig be kell szólni, hogy jaj, mert otthon ülsz. Szóval az ellentétedként írom :D

Anyukád is ilyen lehet. Nem fogja fel, hogy te ezt szereted, így érzed jól magad.

Jelenleg én se tudom a választ, hogy mivel lehet leállítani amikor leszólják az otthonülős énem, maximum mikor kifejtem a véleményem x ideig elhallgatnak.

Szóval mást nem próbáld meg anyukáddal megbeszélni, ha megint beszól, pl azokkal az érvekkel amiket itt is leírtál. Ha megteheted, és szereted, miért ne utaznál?

2020. jan. 5. 15:53
 35/36 anonim ***** válasza:

"Nem tudom mások hogy csinálják, de mi nem így."

Legutóbb Franciaországban voltam, egy átlagos kiülős étteremben (tehát nem kifőzdében) egy főre kajával és semmi extra innivalóval is bőven tízezer forint fölött vagy. Nyilván nem itt ettünk mindig, de már ez alapján is erősen felhúzom a szemöldökömet az egy hetes, pár tízezer forintos "nyaralásokon".

Ja a repülő is addig olcsó, amíg beférsz egy kézipoggyászba, ami nekem férfiként (pláne nyáron) nem okoz eget rengető problémát néhány napra, de már megint ott tartunk hogy nyomorgunk és értelmetlen kompromisszumokat kötünk. Meg hát nyilván szezonon kívül kell menni az olcsósághoz (repülés, szállás stb).

A kanapé szörfölést meg hagyjuk már, ez tényleg filléreskedés. Pont úgy csináljátok, ahogy leírtam :D Kifőzde, más nappalijában alvás, létező legfapadabb repülés stb.

Persze ha ez nektek jó... én a helyetekben mondjuk egyszer kipróbálnám az utazás mennyiség lefelezését és elmenni egyszer kétszeres büdzséből.

2020. jan. 5. 16:26
 36/36 anonim ***** válasza:

Kicsit félreértettél.

Nem más kanapéján alszunk, hanem saját szobában egy olcsóbb hotelben, vagy egy teljes lakás airbnb-vel kivéve. Couchsurfinges arcokkal csak találkozunk, meghívnak magukhoz kajálni, elmegyünk velük várost nézni, de nem náluk alszunk.

Repülőn és szálláson valóban nagyon spórolunk, de a többivel nem igazán, illetve annyiban igen, hogy igazi étterembe ritkán megyünk, de emiatt nem érzem úgy, hogy bármiből is kimaradnék.

Utaztam már jóval drágábban is, senior fejlesztőként azért belefér bőven, de nem adott annyival nagyobb/több/jobb élményt, nem beszélve arról, hogy mivel a társaság többi tagja nem keres ilyen jól, kénytelen vagyok alkalmazkodni is. De mint mondottam, eddig nem volt semmi különösebb hiányérzetem.

2020. jan. 5. 16:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!