Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » "Minden pénzem utazásra...

"Minden pénzem utazásra költöm", még ha így is lenne, ez miért baj?

Figyelt kérdés

21 éves vagyok, fiatal független lány. Nem tudom, mikor kellene menjek, felfedezzek, hogyha nem most... Tanulok, mellette dolgozok (elég hozzá egy laptop és internet, szóval sokszor "viszem magammal" a munkát, és akár a reptereken is dolgozok, vagy korábban kelek a szálláson, stb). Ennyi szabadidőm, mint most, sosem lesz. Ráadásul ma már Európán belül ha előre foglal az ember, és jól szervezi, tényleg szinte fillérekért utazhatunk. De sosem egyedül megyek, általában barátokkal, barátnőkkel, vagy most ősszel kétszer jött velem a nagyim is, mert régi vágya volt Párizs és Milánó, azok környéke is. Szóval azt ő fizette, meg ha apával megyek, akkor ő sem kéri el tőlem az út árát, ott is fizet helyettem, vesz ezt-azt, ami tetszik, stb. Viszonyításképpen, tavaly 9 útból 3-at fizettem én magam, szóval azért nem az van, hogy megyek megyek, de itthon szárazkenyeret eszem. Meg pl. lakásom van, autóm is. Sok korombeli még azt sem tudja, hogy mit szeretne magával kezdeni, én meg rengeteg tapasztalatra tettem szert az utazások során, sokkal érettebb lettem, mióta nem csak a bulik, fesztiválok az életem, meg hogy éppen milyen sminket csináljak.

De az anyámmal folyton veszekszünk ezen, hogy ez rengeteg pénz és hogy én ezt kiszórom az ablakon, meg hogy nem igaz, hogy nem bírok a fenekemen maradni. Csak anya meg olyan, hogy ő Budapestről sem szívesen megy el, mert már az autópályán fél, ha el is utazunk, ő másfél nap után elkezdi mantrázni, hogy haza akar menni. Különbözőek vagyunk, ő a boltban 20 forintos kiflit is kétszer meggondolja, hogy megvegye-e (pedig jól keres), míg én sokszor úgy vagyok 1-1 helyzetben, hogy egyszer élünk, miért ne?! Nyilván az is közrejátszik, hogy én most leszek 22 éves, ő meg 47. Régen hívtam magammal, de sosem jön, amit elfogadok. Viszont zavar, hogy csak leszól/beszól, megjegyzéseket tesz és nem is próbálja megérteni az én oldalamat. Pl. most 35 ezerért találtam repülőjegyet oda-vissza Rómába tavaszra, és ki van borulva, hogy ez mennyi pénz... Egy barátnőmnek ez egy buli, a másiknak egy hajfestés. Nekem meg 4 nap Rómában, ami azért kicsit nagyobb élmény szerintem...

2020. jan. 4. 19:52
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
72%
Persze,hogy utazol,amikor meg kaptad a lakást és a kocsit is.Gondolom ez nem a te pénzedbõl lett összespórolva.De igazad van élj,amig lehet.
2020. jan. 4. 20:16
 12/36 anonim ***** válasza:
71%
Ha tényleg megteheted, akkor menj. Én is imádok utazni, és nehezen viselem, hogy 30 évesen alig van erre szabim, és azokat is folyton a kollégákhoz kell igazítanom. Te sokkal jobb helyzetben vagy ettől. Amit javasolnék, hogy ne Európában utazgass hosszú hétvégékre, ezeket később is mindig megteheted majd, hanem fedezz fel messzi tájakat. Inkább menj 2x egy évben 2-3 hétre Ázsiában valahova, mint 9-szer egy-egy hétvégére Európában. Sokkal izgalmasabb úticélok is vannak a világon, mint Róma, London meg Párizs. (De az tény, hogy sokkal nehezebb ilyen utakra útitársakat találni.)
2020. jan. 4. 20:19
 13/36 anonim ***** válasza:
19%
Ha a benzint, számlákat is te fizezed akkor nincs ezzel baj.
2020. jan. 4. 20:21
 14/36 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem ez a heti gazdaglányos adagunk.
2020. jan. 4. 20:21
 15/36 A kérdező kommentje:

Kicsit jobban átlátom a szüleim anyagi helyzetét, nem jelent gondot apának kifizetni az én részemet pl. Anyukámnak sem lenne gond az utazás, egyszerűen ő nem szeret menni, máshol aludni, nem érzi jól magát külföldön/ismeretlen helyen.

Nem kell kisegíteniük soha, szerintem tavaly egyszer sem volt olyan, hogy elfogyott volna a pénzem, és tőlük kértem volna. De mondom, nem nélkülöznek egyáltalán (anyukám ügyvéd, apukámnak cége van). Ha olyan helyzetben lennénk/lennének, akkor nem ez lenne a hobbim nyilván, vagy nem lenne ennyi utazás apukámmal pl. :)

Szerintem nyilvánvaló, hogy kaptam a szüleimtől/családomtól segítséget. A lakást a nagyszüleimtől kaptam (ahogyan az unokatestvéreim is kaptak érettségi után évekkel korábban). Az első autómat apukám vette még 17 éves koromban, a mostaniba a barátom segített bele kicsivel. Ezzel nem gondolom, hogy baj lenne, mert ha majd az én gyerekem is kezdi az életét X év múlva, akkor én is szeretnék segíteni neki elindulni.

Tudom, hogy nem Európa a "minden" (voltunk is tavaly Namíbiában és Japánban, idén is van több nagyobb terv), de apukám a munkája miatt nem tud annyira könnyen jönni, mamám nem vállal be ekkora utat, az egyetemen is 2 hiányzás a gyakorlatoknál a maximum, szóval nehéz összeegyeztetni, hogy mindenkinek jó legyen. Ráadásul azért a barátomat sem szeretném hetekre itthon hagyni, ő meg nem annyira utazós fajta, 6-7 nap nála a maximum.

2020. jan. 4. 20:27
 16/36 anonim ***** válasza:
35%

"sokkal érettebb lettem" -hűű... ez már egy érettebb állapot?í?? milyen lehettél előtte? belegondolni is fájdalmas.

De hagyjuk ezt, menj inkább aludni, jó éjszakát!

2020. jan. 4. 20:30
 17/36 anonim ***** válasza:
74%

Hogy lehet évi 9 db többhetes távollét mellett dolgozni és egyetemre járni?

Nincs az az egyetem, amiről távol lehet maradni heteket.

Vagy igen - egyszer. És azzal vége is az egyetemnek.

Diplomagyűjtő vagyok, több felsőoktatási intézményben voltam diák, sehol, a legnagyobb szabadság mellett sem tehető ez meg.

2020. jan. 4. 20:31
 18/36 anonim ***** válasza:
69%
Anyukád valószínűleg azért aggódik mert nem tudsz bánni a pénzzel. Ami ebben korban még tök normális, és tényleg utazz annyit amennyit csak tudsz. De a legtöbb embernek muszáj időben észhezkapnia és elkezdenie gyűjteni a jövőjére. Te konkrétan a feneked alá kaptad a lakást és az autót, ami szintén teljesen rendben van, viszont így nálad kimarad, hogy felelősségteljesen beoszd a pénzed hosszútávon. Lehet, hogy segítene a dolgon, ha elkezdenél havi x összeget félretenni, amihez nem nyúlsz hozzá. Neked is jó és anyukád is látná, hogy nem "szórod" a pénzt.
2020. jan. 4. 20:46
 19/36 anonim ***** válasza:
39%

" ő a boltban 20 forintos kiflit is kétszer meggondolja, hogy megvegye-e (pedig jól keres), míg én sokszor úgy vagyok 1-1 helyzetben, hogy egyszer élünk, miért ne?!"

Amint többért veszel meg valamit, máris nem ér annyit a pénzed.

Teszemazt van havi 1 M bevételed, de ha innentől nem 20 Ft-ért, hanem 100 Ft-ért veszed a kiflit, máris ugyanott vagy, mint ha csak 200 000 Ft bevételed lenne.

Nem tudom, érted-e... AZÉRT engedhet(né)nek meg többet a szüleid, mert állandóan számolnak fejben, mire adnak ki pénzt és mennyit. Te pedig nem teszed ezt, a te kezedben töredékét éri a pénz.

2020. jan. 4. 21:20
 20/36 anonim ***** válasza:
33%

"AZÉRT engedhet(né)nek meg többet a szüleid, mert állandóan számolnak fejben, mire adnak ki pénzt és mennyit. Te pedig nem teszed ezt, a te kezedben töredékét éri a pénz."

Hát, leginkább azért, mert az anyukája sokat tanult és dolgozott (jogi kart elvégezni, és utána jogászként elhelyezkedni nagyon nem egyszerű), az apukája, pedig bátor volt, mert kockáztatni és szintén sokat dolgozott (neki meg vállalkozása van).

Szóval ne állítsuk már be úgy, mintha a beteges spórolás (20 Ft-os kifli) lenne az anyagi jólét kulcsa.

A kérdező meg (mint tudjuk) tavaly összesen 3 utat fizetett a saját pénzből, ami nem hiszem, hogy egy olyan hatalmas vagyon lenne, ami veszélyeztetné az egzisztenciáját! Most fiatal, most utazzon, idővel ha jól tanul és sokat dolgozik, úgyis bőven meg tudja teremteni az anyagi biztonságot.

Egyébként anyukád egyszerűen csak félt téged, úgy látszik ő olyan "mindig a biztosra megy" típus! Nincs ezzel se baj, két különböző életfilozófia! A baj azzal van, hogy folyamatosan beszólogat neked!

Beszélj apukáddal, hogy állítsa le anyukád!

2020. jan. 4. 22:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!