Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ebben az esetben belemennétek...

Ebben az esetben belemennétek a zsebpénz rendszerbe 9. -es gyereknél?

Figyelt kérdés

Eddig nem kapott zsebpénzt, ha kellett valami neki, ment valahová, akkor adtunk neki. Ebből sosem volt probléma, igazából nem nagyon van olyan, amit ne kapott volna meg előbb, vagy utóbb. De most kitalálta, hogy ő szeretné megkapni az egészet a hónap elején, mert unja, hogy mindig megkérdezzük, mire költötte el, amit kapott. És hogy a barátnői is így kapják a pénzüket.

Hétközben nem szoktam főzni, ő suli után általában be szokott ülni valahová vagy a nagynénjével, vagy a barátnőivel. Utána különórákra megy (spanyol, matek). Szokott kéthetente járni kozmetikushoz, és manikűröshöz, meg most szempilláért is könyörög, de azon még vacillálok... Szóval ezekre a pénzt megkapná egyben, és még ezen felül a "zsebpénzt", hogyha mennek valahová a barátnőivel, vagy meginna egy teát, limonádét stb. De félek, hogy mivel ez egy nagyobb összeg lenne, elköltené már az első héten valamire, aztán utána ott lenne a 0-val. Emlékszem, egyetemistaként ha nagyon spóroltam valamire, simán kihagytam az ebédet, hogy megmaradjon a zsebpénzem. Mivel napközben dolgozunk a férjemmel, nem tudnánk követni, hogy biztosan vett-e ebédet magának, stb.

2019. dec. 14. 18:10
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Bízunk benne, meg tudom, hogy nem cigire, drogra költené, csak na... Féltem azért.

Akik azt írják, hogy baj van velem... Őszintén, van nektek kamasz gyereketek?! 15 éves, ma már sok 12-13 éves is jár kozmetikushoz.

2019. dec. 14. 19:35
 12/24 anonim ***** válasza:
91%

Már leírtak mindent, csak az utolsó kommentedre reagálnék. Én azért nem is olyan régen voltam kamasz. A kozmetikus tök jó dolog, pláne ha problémás a bőre. A műkörmöt is megértem, bár nekem 20 éves korom óta van, és az is csak azért, mert megtanultam körmözni és olcsóbb ha anyának is meg magamnak is én csinálom. De egy műszempilla 14-15 évesen mégis minek? Így is olyan idősnek látszanak a mai lányok, és nincs olyan haszna, mint pl a körömrágós lányod esetén a műkörömnek.

A havi zsebpénz egyébként jó dolog, én egyetem alatt tanultam ezt meg, és még annyi idősen is kellett idő, mire megszoktam hogy ne az ebédre félretett pénzből kávézzak minden nap.

2019. dec. 14. 20:05
 13/24 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem először próbálkozzatok 2 hetes zsebpénzzel, vagy a különórákra továbbra sem adnám oda előre, mert ha elszórja és nem tud kozmetikushoz menni ő baja, de ha a különórára nem tud elmenni, attól elszállna az agyam.
2019. dec. 14. 20:07
 14/24 anonim ***** válasza:
27%
Igen, van egy 17 éves lányom. Nem járt és most sem jár 2 hetente kozmetikushoz, körmét alkalmakra megcsináltatja, szempilla eszébe sem jut. Ja...és suli mellett dolgozik. Egyéb kérdés?
2019. dec. 14. 20:30
 15/24 anonim ***** válasza:
74%

A muszempilla szerintem is túlzás

Ha alapból hosszú a szempillaja, akkor csak festesse be a kozmetikussal (ez is kb olyan árban van, mint a szemöldök festés és kb ugyanaddig is marad

2019. dec. 14. 20:37
 16/24 anonim ***** válasza:
97%

Szerintem ha tényleg ennyire aggódsz, akkor úgy is működne a dolog, hogy először mondjuk csak 2 hetente adtok neki pénzt, nem havonta. Valahogy el lehetne különíteni a zsebpénzt (szóval szórakozásra, barátokra, hobbira, "extra" dolgokra szánt pénzt) és az ebédre, külön órákra, egyéb szükségletekre szánt pénzt is, mondjuk két külön pénztárcával vagy ha van bankszámlája, akkor a zsebpénz mehetne oda, a többi pedig készpénzben, nehogy az legyen, hogy véletlenül elkölti a zsebpénzét és a többihez nyúl, és emiatt a szükségleteire nem marad elég pénze. Én legalábbis örültem volna egy ilyen "elkülönítésnek" anno, mert én egy összegben kaptam pénzt és nehéz volt pl gyűjteni valami nagyobb dologra, ha állandóan el kell költenem a "zsebpénzem" különórára, kajára, ilyesmi dolgokra, amiből ha akartam volna sem tudtam volna spórolni. 2 hetente adott pénzzel és esetleg egy bankszámlával azt is elkerülhetitek, hogy egy nagyobb, egész havi összeget kelljen magánál hordania készpénzben a suliba, tömegközlekedésen és egyéb helyeken, amerre jár. Ha látjátok, hogy be tudja osztani és ragaszkodik hozzá, akkor egy pár hónap "gyakorlás" után megkaphatná akár az egész havi zsebpénzét is egyben.

Ahogy már a korábbi válaszokban is írták, a legfontosabb az, hogy következetesek legyetek. Nem a világ vége, ha kezdetben véletlenül pár nap alatt elkölti a zsebpénzét, legfeljebb két hétig nem megy moziba vagy teázni a barátokkal, viszont megtanulja, hogy legközelebb jobban be kell osztania a pénzét. Ha viszont elkölti, nullán van, kér még pénzt tőled és te megsajnálod, akkor azt fogja megtanulni, hogy semmi következménye annak, ha felelőtlenül költekezik, mert anyu úgyis mindig segít majd.

2019. dec. 14. 20:38
 17/24 anonim ***** válasza:
91%

Biztos én leszek a rossz ember, de a zsebpénznek az lenne a lényege hogy a gyerek megtanulja a pénzt amit kapott kezelni / beosztani.

Az hogy te a szolgáltatásaira odaadod egybe mint a különórák nem zsebpénz.

A zsebpénznek alapból az lenne a lényege hogy a gyerek amit kapott az onnantól az övé. Arra költi amire akarja (korlátok közt) pont ezért nem értem az egyik választ, hogy a hazuglány piát vett a zsebpénzén fuj? Nem ettől lesz alkoholista. Szimplán volt annyi pénze hogy piát vegyen mert másra nem kellett jujne. Túl sok itt az álszent megint.

Az meg talán ennél is undorítóbb ha valaki azt mondja a gyerekének hogy a blokkokat rakja el a zsebpénzén vett dolgokrol ELSZÁMOLÁS gyanánt jézus. Az ilyen gyerekek írnak ide 18 évesen hogy mihamarabb költöznének mert a szülő terrorban tartja.

Mi törtênik ha marad a zsebpénzéből plussz? Annyival kevesebbet kap kövibe? Akkor megtanulja h költse el mindet. Félrerakhatja? És akkor mekkora szemét ha vesz belőle valamit ami nem volt a "megengedett" listán.. Gondoljátok át mi a zsebpénz és mi a kötelező "finanszírozás". Az egyik a gyerek sajátja, a másik meg a suliban való ebéd, különtanár, ruha, étel esetleg büfé.

2019. dec. 14. 20:54
 18/24 anonim ***** válasza:
23%

13 éves korom óta járok körmöshöz és kozmetikushoz. 30 éves vagyok, több diplomám van.

Nem ezen múlik az, hogy kiből mi lesz. Én csak szereztem szép lenni.

A kozmetikus és körmös nem az elvadult feltűnő megjelenést jelenti, inkább ápoltságot.

2019. dec. 14. 22:09
 19/24 anonim ***** válasza:
69%

Én odaadnám a pénzt, és megbeszélném vele, hogy értelmesen költse el, és ha megy valahova akkor is adnék neki, de csak, hogy biztos kijöjjön a pénzből. Ha nagyon plusszos dolgot akar magának, akkor spórolja meg ebből. Tehát nem adnék a kezébe mérhetetlen sok pénzt, és, hogy értse meg azt is, hogy ez a pénz is elfogyhat egyszer, utánpótlás nélkül.

Semmi értelme eltiltani, elszámoltatni ennyi idősen, mert ahogy apám kiabált velem annak idején, hogy nekem színes hajam nem lehet, másik nap már kék hajjal mentem haza...

De ez csak az én véleményem. Ha megtehetitek, hogy kozmetikushoz járjon, akkor meg nem kell foglalkozni ki, mit szól hozzá. Miért azok a gyerekek mitől jobbak akiknek az anyja nem engedi meg, hogy akár egy lábat leborotváljon ennyi idősen (2019- ben), az összes osztálytársa meg röhög szegényen? Nem kell nagy túlzásokba se esni, de a kérdező szerintem elég korrekten van, max egy kicsit látom elkapatottnak a kislányt, de csak ennyi szövegből nem ismerem, szóval semmi baj vele :)

2019. dec. 15. 13:21
 20/24 anonim ***** válasza:
0%
Nem mennék bele,nem érdekelne hogy kapják a barátnők.Szóljon amikor kell valamire és kész.Anno mikor 15 éves voltam és kaptam pénzt hetenként mert kollégista voltam,azon a pénzen nem kaját vettem,hanem cigit meg alkoholt inkább.
2019. dec. 15. 15:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!