Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők! Mit csinálnátok, ha a...

Szülők! Mit csinálnátok, ha a “jó tanuló” gyereketek egy nem túl piacképes szakot választana?

Figyelt kérdés

Én vagyok a gyerek a kérdésben és már túl vagyok ezen. Viszont még mindig előkerül a kérdés, ha valaki érdeklődik felőlem, hogy mit tanulok, hol tanulok stb. és eléggé eltérő véleményekkel találkozni.

Jó tanuló voltam (4-5), kitűnőre érettségiztem, volt nyelvvizsgám és úgy alapból szorgalmas voltam, volt bennem egy erős feladattudat vagy egy teljesítési vágy. Nekem ez nem teher volt, nem szülői nyomásra vagy hasonló okokból tanultam, hanem saját magam miatt, nekem ez fontos volt és élveztem is. Viszont nem vonzottak a jól fizető, piacképes vagy “menő” területek pl. orvosi, műszaki, infó és szakmát sem szerettem volna tanulni, hanem bölcsészettudományi karra mentem, mert az érdekelt.

A szüleimnek ezzel semmi problémája nem volt, ők ebbe egyáltalán nem is szerettek volna beleszólni, úgy gondolták, hogy ez az én döntésem. Azt mindenképpen szerették volna, hogy továbbtanuljak, viszont nem terelgettek semmilyen konkrét irányba és támogattak a döntésemben, bármi is legyen az. Viszont sokan úgy állnak hozzá a kérdéshez, hogy pl. előre kitűzik a célt és eldöntik, hogy mit szeretnének kihozni a gyerekből, vagy ennek függvényében (nem) támogatják, esetleg ragaszkodnak ahhoz, hogy jól fizető területet válasszon a gyerek stb. Sokan mondták már a szüleimnek, hogy ők ezt nem hagyták volna, rábeszéltek volna valami másra, nem engedtek volna egyetemre, megvonták volna a támogatásomat stb., stb.

Úgyhogy arra vagyok kíváncsi, hogy nektek mi a véleményetek a kérdésről és ti hogyan cselekednétek.

2019. nov. 16. 14:19
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! Alapvetően nem a saját helyzetemmel kapcsolatban voltam kíváncsi a véleményekre (egyébként én anglisztikát végeztem, jelenleg amerikanisztika mesteren tanulok és tervezem, hogy továbbtanulok), hanem szimplán arra, hogy ki mit tenne egy ilyen szituációban szülőként és mit tanácsolna, mit mondana a saját gyerekének. Ebből a szempontból számomra most az sem elég informatív, hogy "pénzből él az ember" vagy hasonlók, mert szerintem szülőként, a saját gyerekét ismerve az ember nem ennyire egyoldalúan és határozottan áll hozzá a kérdéshez. Én legalábbis nem tudom elképzelni, hogy valaki így gondolkodik. Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy ilyenkor ki mit tenne és mit látna a helyes döntésnek. Volt, aki így válaszolt, csak gondoltam ezt tisztázom még egyszer.

Egyébként itt nem feltétlenül a bölcsészeti képzésekre vagy hobbi szakokra kell gondolni, csak a saját esetemet hoztam fel példának. Bár kérdés, hogy mi számít hobbi szaknak? Én pl. nem egy piacképes szakot végeztem, de munka mellett nem tudtam volna elvégezni az alapszakomat. Minden nap órám volt (katalógusosak), rengeteg beadandót kellett készítenem, nagyon sokat kellett olvasni is, ami mind idő. Viszont vannak olyan képzések is, amik még véletlenül sem nevezhetően könnyűnek vagy "hobbi szaknak" (személy szerint én a sajátomat sem érzem annak, de tisztában vagyok az emberek véleményével), viszont mégsem kecsegtetnek túl biztató kilátásokkal pl. egy tanári képzésbe is sok energiát és munkát kell beleölni, de az egészségtudományi szakok sem különbek.

Én egyébként nem gondolom azt sem, hogy önmagában egy piacképes szakma/diploma elég a boldoguláshoz vagy a "sikerhez", hogy nagy szavakkal éljek. Az egyik testvérem például közgazdász és ő teljesen jól el tudott helyezkedni, jól keres, szereti a munkáját, viszont ez azért annak is köszönhető, hogy őt ténylegesen érdekelte ez a terület, önszántából is képezte magát, az egyetemen sem csak a kötelező szakmai gyakorlatot tudta le. Ezzel szemben vannak olyan volt osztálytársaim, akik ugyanazon az egyetemen és szakon végeztek, viszont "csak" letudták a kötelező köröket, örültek, hogy megszabadultak a képzéstől és egyáltalán nem olyan munkakörökben dolgoznak, amire az átlag ember azt mondaná, hogy "ezért megérte" (bár ezt sem szeretem hallani). Ugyanígy szerintem nem jártam volna jobban azzal, ha pl. elmegyek egy mérnökinformatikára és csak az egyetemen elvártakat teljesítem, mert az nem elég.

2019. nov. 16. 18:55
 22/32 anonim ***** válasza:
71%
20, Tesco sajt pult max.
2019. nov. 16. 18:56
 23/32 anonim ***** válasza:
80%
Kérdező! Én úgy látom, kicsit idealista vagy. Nem bántásból. Csak ugye...kétoldalú a dolog. Írod, hogy jobb az, ha valaki teljes odaadással végez egy szakot, oké, legyen. Én teljesen odaadom magam. Viszont vannak dolgok, amiknek tényleg semmi értelme, mert már elavult, 50 éve volt igaz, amit tanítanak, és felesleges tanítani is, nemhogy megtanulni meg komolyan venni. Pl. nálunk, amikor művelettanon kézzel számoljuk ki a rektifikáló torony bemeneti és kimeneti követelményeit, a hőmérsékleteket, a %-okat, 30 percig, közben meg a való élet az, hogy Chemchad-be beírjuk a paramétereket és semmi perc alatt kiszámol még 30+ paramétert, mint mi kézze, akkor el kell gondolkodni. Ugyanez a szakmai gyakorlattal. Eleve nincs is hely mindenhol, ráadásul a jobb helyekre nem az okos és ügyes, magát odatevő, jó átlagú, jó nyelvtudású embert veszik fel, hanem akinek anyja/apja ott dolgozik. Esélyem se lenne egy debreceni Richterhez szakmai gyakorlatra menni, pedig I. kategóriás ösztöndíjas vagyok. De lexarják. És ugyanez lesz, ha kikerülünk: a menő helyekre nem elég szakmailag helyt állni, hanem bizony az ismerős kell. Mert a legjobb helyeket meg se hirdetik, hanem csak a belsős falra kiírják a cégnél, és ismerős ismerőse lesz felvéve. De tudni se fogsz róla. Vagy ha mégis, hiába adod be az önéletrajzod. Lehet ilyen álomvilágban élni, hogy aki nagyon ügyes és okos, kelleni fog, de nem. Egyszer megpróbáltam nyáron dolgozni, de nem diákszövetkezeten keresztül, csak úgy. Mindig iskolaelső voltam, több nyelvvizsgával, egy jó szakkal, de senki egy hónapig vissza se hívott, még egy Tescobol sem.
2019. nov. 16. 19:28
 24/32 anonim ***** válasza:
59%
mihez kezdesz majd ezel kėt szakal az anglisztikåval ės az amerikanisztikåval? illetve mikor kezdesz el dolgozni ki lėpni munkaerő piacra hogy tud mit ėr a diplomåid?
2019. nov. 16. 19:37
 25/32 anonim ***** válasza:
68%
Mi számít hobbi szaknak? Amit te csinálsz. Ez csak szórakozás. Neked biztosan jó időtöltésnek, de semmi másra. Lehet, hogy sok időt töltesz vele, írsz egy halom beadandót, ami pont jó lesz gyújtósnak. Gyakorlatilag csak angolul tanulsz. Minden fiatal beszél angolul, csak a többiek dolgoznak is, vagy tanulnak egy értelmes szakmát, vagy piacképes diplomát szereznek.
2019. nov. 16. 20:24
 26/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Azért annak annyira nem örülök, hogy magára a kérdésre elég kevés embernek sikerült válaszolnia....

Terveim szerint tovább szeretnék tanulni a mester után, magyarul szeretnék PhD-képzésre jelentkezni az egyetemen, nyilván, ha ez összejön. Gondolkoztam más nyelvszak elvégzésén is és más mesterképzés is szóba jött már, viszont egyre inkább úgy érzem, hogy megfogott ez a szak és ez érdekel a legjobban. Az alapképzés alatt nem tudtam megoldani, viszont jelenleg dolgozom egy külföldi önkéntesekkel és önkéntes programokkal foglalkozó szervezetnél. Csak 23 éves vagyok, egyáltalán nem érzem azt, hogy el lennék késve bármivel is vagy már nem "illene" tanulnom, sőt.

Egyáltalán nem gondoltam soha, hogy a szorgalom, munka, tudás minden esetben kötelező jelleggel megtérül... Persze, hogy kell tanulni, dolgozni és kellenek kapcsolatok is, sőt. Én annak a tudatában kezdtem el ezt a szakot, hogy ez nem egy olyan képzés, ami egy konkrét szakmát ad az ember kezébe és a még meleg diplomával rögtön mehetek is egyenesen ilyen-olyan pozíciókba. Ez egyszerűen nem erről szól, ennek megfelelően sosem gondolkoztam azon, hogy mennyit ér majd a diplomám, mert ilyen nem létezik. Ezt a képzést nem lehet összehasonlítani egy pl. óvodapedagógus, egy fogorvos, egy kertészmérnök stb. szakokkal, mert a kimenetele nagyban függ attól, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezel és milyen tudást, készségeket gyűjtesz. Sosem volt célom meggazdagodni sem. Úgyhogy nem azért vagyok nyugodt, mert egy idilli álomvilágban élek, hanem azért, mert én másképp gondolkozom ezeket a dolgokat illetően.

2019. nov. 16. 20:29
 27/32 anonim ***** válasza:
87%
Amíg van, aki eltart, addig nincs ezzel gond.
2019. nov. 16. 20:31
 28/32 A kérdező kommentje:
Az anglisztika képzés egyébként nem egy nyelviskola, nem nyelvtanulásról szól.
2019. nov. 16. 20:32
 29/32 anonim ***** válasza:
37%

Hogyhogy mihez kezd vele? Tanítani tud, tolmácsolni és fordítani, filmfeliratozni, de ha egy multi céghez megy el, akkor sem mindegy, hogy csak van egy nyelvvizsgája vagy tárgyalóképes-e az angol tudása.

Én is anglisztikára jártam, a legtöbb volt csoporttársam multinál hasít és jó néhányan tanárok lettünk. Ha mindenki így állna hozzá mint itt egyesek, nem maradnának tanárok akik a zseniális gyermekeiteket tanítanák.

2019. nov. 16. 21:14
 30/32 anonim ***** válasza:
60%

Tehát még évekig nem akarsz elmenni tejes állásba dolgozni hogy lásd 2 diplomával melyik multi,vesz fel tolmácsnak ,tanárnak nem vesznek fel mert nincs tanári diplomád,

Nem csak tanulni kell hanem megmérettetni is kell komoly helyeken.

2019. nov. 17. 06:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!