Szülők! Mit csinálnátok, ha a “jó tanuló” gyereketek egy nem túl piacképes szakot választana?
Én vagyok a gyerek a kérdésben és már túl vagyok ezen. Viszont még mindig előkerül a kérdés, ha valaki érdeklődik felőlem, hogy mit tanulok, hol tanulok stb. és eléggé eltérő véleményekkel találkozni.
Jó tanuló voltam (4-5), kitűnőre érettségiztem, volt nyelvvizsgám és úgy alapból szorgalmas voltam, volt bennem egy erős feladattudat vagy egy teljesítési vágy. Nekem ez nem teher volt, nem szülői nyomásra vagy hasonló okokból tanultam, hanem saját magam miatt, nekem ez fontos volt és élveztem is. Viszont nem vonzottak a jól fizető, piacképes vagy “menő” területek pl. orvosi, műszaki, infó és szakmát sem szerettem volna tanulni, hanem bölcsészettudományi karra mentem, mert az érdekelt.
A szüleimnek ezzel semmi problémája nem volt, ők ebbe egyáltalán nem is szerettek volna beleszólni, úgy gondolták, hogy ez az én döntésem. Azt mindenképpen szerették volna, hogy továbbtanuljak, viszont nem terelgettek semmilyen konkrét irányba és támogattak a döntésemben, bármi is legyen az. Viszont sokan úgy állnak hozzá a kérdéshez, hogy pl. előre kitűzik a célt és eldöntik, hogy mit szeretnének kihozni a gyerekből, vagy ennek függvényében (nem) támogatják, esetleg ragaszkodnak ahhoz, hogy jól fizető területet válasszon a gyerek stb. Sokan mondták már a szüleimnek, hogy ők ezt nem hagyták volna, rábeszéltek volna valami másra, nem engedtek volna egyetemre, megvonták volna a támogatásomat stb., stb.
Úgyhogy arra vagyok kíváncsi, hogy nektek mi a véleményetek a kérdésről és ti hogyan cselekednétek.
“viszont a nevelésében hangsúlyt kapott az életképességre való törekvésünk, amit a pályaválasztásával igazolt is.”
Tehát, aki bölcsészkaron tanul, azt nem nevelték életképesnek?! Te hol élsz, ez nem függ össze. Az érdeklődési kör nem életképesség kérdése...Szerintem életképesebb az az ember, aki talpraesett és el tudja magát adni, még egy “szar” diplomával is, mint az, aki egy piacképes szakmát tanul, és csak ez viszi előrébb...
(Nem bölcsészkaron végeztem, még mielőtt mondanád...)
Dehogy mondom, mint ahogy mást sem mondok, mert én nem a válaszadókkal vitatkozni járok ide!
Azt tanuljon, ami érdekli. Egyébként sok jogász és közgazdász se menő, jól fizető munkát talál. Ez nem garancia. Én pl. csak azért végeztem el egy könnyebb szakot, hogy legyen diplomám. Szuper munkám van, és a fél világot bejártam vele. Számomra ez rengeteget ér.
És egyáltalán nem igaz, hogy egy bölcsész szakon végzett csak rossz, rosszul fizetett munkát talál.
Ennél bonyolultabb az elhelyezkedés.
Így van: mindenki a saját kárán tanul. Én már megtanultam, de már késő. Ennyi pénzből ugye arra se futja, hogy atkepezhessem magam.
Az egyetem tényleg szuper volt, nagyon élveztem a tanulást! A diplomámmal végezhető munka sajnos már közel sem olyan élvezetes - mint kiderült...
A pénzügyet, mérnökit végzett ismerőseim az egyetemet baromira nem élvezték, nem érdekelte őket igazán, amit tanulnak, viszont most élnek, mint Marci Hevesen. Akkorra járnak be dolgozni, amikorra nekik tetszik, otthonról dolgozhatnak, mindezt rengeteg pénzért, plusz jár nekik ingyen bérlet pl a legmenőbb uszodákba, konditermekbe, mozikba. Kapnak baromi jó minőségű céges cuccokat, hátizsákot, egyéb használati tárgyakat. Ingyenes korlátlan mobilnetet. Ilyesmiket. Csilli-villi irodában dolgoznak, ahol mindenre futja, ingyen kávé, jó minőségű világítás, fűtő-hűtő berendezés, miegymás.
Én meg szinte nyomorgok, mind otthon a kevés pénzből, mind a munkahelyen, mert az közel se modern és csilli-villi.
Persze amíg gimnazista voltam, ilyenekre nem gondoltam, el se tudtam ezeket a dolgokat képzelni. Rózsaszín ködben éltem, hogy élvezni kell, amit tanulok, meg nem is kell sok fizu majd, csak élvezzem a munkámat, stb... Hát nekem ez az út végül nem "jött be", már ezerszer visszacsinalnam, de nem lehet.
Persze biztosan van ellenpélda is, ez csak az, ami velem történt (történik).
nézd sztem érdemesebb olyasmit tanulni ami egyrészt érdekel, másrészt tehetséges is vagy benne. inkább legyél kitûnõ bölcsész mint középszår orvos...az ember munkáján meglátszik ha szíve-lelke benne van.
ha utálod akkor nem fogsz vele igazán boldog lenni, a legjobb esetben is csak egy mókuskerék lesz.
én mûvészkarra mentem, és mivel motivált voltam el tudtam benne helyezkedni. jelenleg külföldön élek és továbbra is imádom a szakmámat 😍 sok sok munkába telt, a mai napig sok szabadidõmet elviszi, de boldog vagyok.
Hát, nekem van ismerősöm, aki jogi diplomával (és doktorival) biztosító ügynök. Van olyan is, aki közgazdász diplomával huszadik HR 3,14csa. És van olyan bölcsész csaj barátnőm is, aki koordinációs igazgató egy turisztikai központban.
Szóval lényegében bármi lehet, meg bárminek az ellenkezője is.
Ha bölcsészkaron akar szórakozni, akkor menjen munka mellett.
A lányom azt üzeni, hogy örül, hogy nem vagy az apja/anyja. Ő közösségi és civil tanulmányok mesteren végzett, és baromi értékes munkát végez. Lehet, hogy neked nem az, neki és azoknak, akiket segít, igen. Nem lesz belőle palotája? Nem. Nem is ez a célja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!