Miképp tudnám a nevemre venni a gyerekeit?
Nekem nincs sajàt gyermekem, viszont a pàromnak van kettő. Mivel hamarosan össze hàzasodnánk, említettem neki, mi lenne, ha a nevemre venném a gyerkőcöket. Tàmogatta az elképzeléseket. Az idősebbik a pàrom vezeték nevét viseli, a fiatalabbak pedig az apjàért, aki nem fizet gyerektartàst, nem is làtogatja Őt. Az idősebbik lurkó nevemre vételével nincs jogi akadàly. A kisebbinél már màs a helyzet. Mi lenne a jogi folyamata annak, hogy lekerüljön az apja nevéről s felvehesse az enyémet. Sajnos, mint utóbb kiderült a kisebbik apja holléte ismeretlen...
Előre is köszönöm a segítő kommenteket.
#18- ez alkalommal te tévedsz.Intézeti nevelésbe vett gyereknél ha a szülő semmi módon ne tart kapcsolatot - se személyesen, se levél, se telefon, se érdeklődés - akkor 1 év után a gyámhatóság örökbe adhatónak nyilváníthatja.
(sőt, legújabban 1/2 év után)
A Kérdésben tárgyalt esetben meg hasonló feltételek mellett pert lehet indítani a szülő felügyeleti jogának megszüntetéséért. Ha a bíróság megítéli, a Kérdező simán örökbe fogadhatja.
Hány éves a gyerek?
Elmúlt 3 éves?
Mostanra van neki tisztázott származása és neve is, amit megtanult és amivel azonosítja magát, és amin ismerik a közösségben, akár bizonyos szakmai körökben is, pl. ha fellép előadóként egy ideje, vagy tanulmányi előmenetele van. Nem lehet csak úgy elvenni ezt egy gyerektől, a jog védi.
#22, a szabályok közt sehol sem szerepel az, hogy a vér szerinti szülő "utolérhetetlen" legyen. Annyi kell, hogy a jogszabályban meghatározott ideig ne tartson semmiféle kapcsolatot a gyerekkel.
(149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet
a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról - VI. fejezet)
Kérdező, gondold át szerintem, amit a többiek írtak. Ne tegyél ilyet, amiről írsz, az örökbefogadás, az összes jogi következményével.
Nevelőapaként is lehetsz tökéletes. Ha pedig annyira jó a viszony a gyerekkel, akkor mihelyt nagykorúvá vált, saját magától is felveheti a nevedet (gimi 4. osztályában két osztálytársnőm is megtette ezt a nevelőapjával, vagyis anyja férjével, saját elhatározásból, tiszteletből.)
Nem kevés megkeseredettség van bennetek.
Még össze se házasodtak, már a válásról és a gyerektartásról beszéltek. Nem mindenki választ olyan szarul párt, mint ti. Úgy jártatok.
A kérdező előtt pedig le a kalappal, mert ezerszer inkább apaként viselkedik, mint a spermadonorok, vagy az itteni megkeseredettek. Ha több ilyen FÉRFI lenne, nem nőne fel annyi gyerek csonka családban férfi példakép nélkül.
Innen látszik, hogy dugni mindenki tud, apaként viselkedni már kevesebben.
29-es, te becsületrend lovagja!
Az én apám spermadonor volt, igen. Visszaélt az anyám naivságával, anyám meg előre ivott a maci bőrére, szóval 20 évesen terhes lett velem. Onnantól a nős kollega már hallani sem akart róla (aki a biológiai apám).
Anyu aztán megismerkedett egy rendes, normális férfival, aki imádta (mai napig is imádja) őt, engem első pillanattól a lányaként kezelt (nem voltam még egy éves, amikor házasodtak). Azóta is "a lányom" vagyok neki. (Közös gyermekük nem lett).
Én pl. érettségi után felvettem a nevelőapám nevét, tiszteletből, ahogy írta itt valaki más is. Ettől még, hogy konkrétan nem fogadott örökbe, ugyanúgy kezel a mai napig, mintha a sajátja lennék.
Tehát semmi köze itt a dolgoknak és a válaszoknak a megkeseredettséghez. A megkeseredett maximum te vagy.
(N/39)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!