Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miképp tudnám a nevemre venni...

Miképp tudnám a nevemre venni a gyerekeit?

Figyelt kérdés

Nekem nincs sajàt gyermekem, viszont a pàromnak van kettő. Mivel hamarosan össze hàzasodnánk, említettem neki, mi lenne, ha a nevemre venném a gyerkőcöket. Tàmogatta az elképzeléseket. Az idősebbik a pàrom vezeték nevét viseli, a fiatalabbak pedig az apjàért, aki nem fizet gyerektartàst, nem is làtogatja Őt. Az idősebbik lurkó nevemre vételével nincs jogi akadàly. A kisebbinél már màs a helyzet. Mi lenne a jogi folyamata annak, hogy lekerüljön az apja nevéről s felvehesse az enyémet. Sajnos, mint utóbb kiderült a kisebbik apja holléte ismeretlen...

Előre is köszönöm a segítő kommenteket.

2019. aug. 27. 22:54
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
79%

#18- ez alkalommal te tévedsz.Intézeti nevelésbe vett gyereknél ha a szülő semmi módon ne tart kapcsolatot - se személyesen, se levél, se telefon, se érdeklődés - akkor 1 év után a gyámhatóság örökbe adhatónak nyilváníthatja.

(sőt, legújabban 1/2 év után)

A Kérdésben tárgyalt esetben meg hasonló feltételek mellett pert lehet indítani a szülő felügyeleti jogának megszüntetéséért. Ha a bíróság megítéli, a Kérdező simán örökbe fogadhatja.

2019. aug. 28. 10:35
 22/33 anonim ***** válasza:
26%
#21: A "nem egyezik bele" azt jelenti, hogy felvették vele a kapcssolatot, nem pedig utolérhetetlen. Ha nem egyezik bele az apa, akkor nem fogadhatja örökbe a gyereket a kérdező.
2019. aug. 28. 10:58
 23/33 anonim ***** válasza:
19%

Hány éves a gyerek?

Elmúlt 3 éves?

Mostanra van neki tisztázott származása és neve is, amit megtanult és amivel azonosítja magát, és amin ismerik a közösségben, akár bizonyos szakmai körökben is, pl. ha fellép előadóként egy ideje, vagy tanulmányi előmenetele van. Nem lehet csak úgy elvenni ezt egy gyerektől, a jog védi.

2019. aug. 28. 11:06
 24/33 anonim ***** válasza:
64%

#22, a szabályok közt sehol sem szerepel az, hogy a vér szerinti szülő "utolérhetetlen" legyen. Annyi kell, hogy a jogszabályban meghatározott ideig ne tartson semmiféle kapcsolatot a gyerekkel.

(149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet

a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról - VI. fejezet)

2019. aug. 28. 11:07
 25/33 anonim ***** válasza:
38%
A vér szerinti apák ujjongani fognak örömükben, ha ez a Damoklész kardja nem lebeg már a fejük fölött. Azonnal le fognak mondani a jogaikról, mert úgy már nem kérhettek tőlük egy fillért sem.
2019. aug. 28. 11:13
 26/33 anonim ***** válasza:
32%
#25, és ez teljesen rendben is van, amennyiben a nő a férfit kizárva egyedül döntött a gyermekvállalásról. Akkor szerintem teljesen jogos elvárás a nő felé, hogy keressen a gyereknek egy olyan apát, aki önként és szabad akaratból vállalja.
2019. aug. 28. 11:16
 27/33 anonim ***** válasza:
42%
... ja és persze Damoklész kardjának lebegése csak akkor szűnik meg, ha az örökbe fogadás megtörténik, lezárul... addig a vér szerinti szülő fizetési kötelezettségei semmit se változnak. Szóval az önmagában karcsú, hogy ő lemondana... kell hozzá valaki más is, aki meg felvállalná.
2019. aug. 28. 11:27
 28/33 anonim ***** válasza:
61%

Kérdező, gondold át szerintem, amit a többiek írtak. Ne tegyél ilyet, amiről írsz, az örökbefogadás, az összes jogi következményével.

Nevelőapaként is lehetsz tökéletes. Ha pedig annyira jó a viszony a gyerekkel, akkor mihelyt nagykorúvá vált, saját magától is felveheti a nevedet (gimi 4. osztályában két osztálytársnőm is megtette ezt a nevelőapjával, vagyis anyja férjével, saját elhatározásból, tiszteletből.)

2019. aug. 28. 13:22
 29/33 anonim ***** válasza:
37%

Nem kevés megkeseredettség van bennetek.

Még össze se házasodtak, már a válásról és a gyerektartásról beszéltek. Nem mindenki választ olyan szarul párt, mint ti. Úgy jártatok.

A kérdező előtt pedig le a kalappal, mert ezerszer inkább apaként viselkedik, mint a spermadonorok, vagy az itteni megkeseredettek. Ha több ilyen FÉRFI lenne, nem nőne fel annyi gyerek csonka családban férfi példakép nélkül.

Innen látszik, hogy dugni mindenki tud, apaként viselkedni már kevesebben.

2019. aug. 28. 14:59
 30/33 anonim ***** válasza:
30%

29-es, te becsületrend lovagja!

Az én apám spermadonor volt, igen. Visszaélt az anyám naivságával, anyám meg előre ivott a maci bőrére, szóval 20 évesen terhes lett velem. Onnantól a nős kollega már hallani sem akart róla (aki a biológiai apám).

Anyu aztán megismerkedett egy rendes, normális férfival, aki imádta (mai napig is imádja) őt, engem első pillanattól a lányaként kezelt (nem voltam még egy éves, amikor házasodtak). Azóta is "a lányom" vagyok neki. (Közös gyermekük nem lett).

Én pl. érettségi után felvettem a nevelőapám nevét, tiszteletből, ahogy írta itt valaki más is. Ettől még, hogy konkrétan nem fogadott örökbe, ugyanúgy kezel a mai napig, mintha a sajátja lennék.

Tehát semmi köze itt a dolgoknak és a válaszoknak a megkeseredettséghez. A megkeseredett maximum te vagy.

(N/39)

2019. aug. 28. 17:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!