Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Depressziós szülővel mit...

Depressziós szülővel mit tudok csinálni?

Figyelt kérdés

Anyukám a depresszió jeleit mutatja, emellett alkohol és gyógyszer függő is. (Xanaxot szed...sokat. És arra iszik)

Nehéz gyerekkora volt, az apja alkoholista volt, és nagyon agresszív, illetve általában munkanélküli. Az anyja éjjel-nappal dolgozott, hogy eltartsa a családot, így lényegében magukra voltak hagyva.. Anyám volt a legidősebb, így a legtöbb felelősséget neki kellett viselnie, rajta csattantak a dolgok.

Nővérem mesélte, hogy amikor 13 éves volt, akkor is volt hogy anyura mentőt kellett hívni, mert majdnem öngyilkos lett. Ez vagy 25 éve.. Szóval nagyon régi állapot.

Gyerekként nagyon nehéz volt megértenem, hogy anyu miért ilyen. Valamiért a családom támadással reagált, ha ivott, ahelyett hogy segíteni próbáltak volna neki.

Most egy hosszabb józan időszak után visszaesőben van. Történtek mostanában dolgok, amik kiváltották belőle.. El hiszem, hogy maga alatt van, én is ki vagyok.

Részegen ráadásul mindig nagyon csúnya dolgokat mond a családjának. Tudom, nem kéne, de ilyenkor nagyon haragszom rá... Nehéz kezelnem, hogy így kell látnom az édesanyám. Hatalmas szíve van, jó ember alapvetően!

Kérlek, segítsetek, mi a helyes megoldás?? Pszichológusról vagy ilyesmiről hallani se akar. Nem rugdoshatom el... Segítség kell neki. Nem tudnám megbocsátani magamnak, ha kárt tenne magában. Pedig elég neki egy rossz pillanat, mert mindenhova két marék Xanax-al a zsebében futkozik.

2019. aug. 16. 19:20
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
89%
Elrugdosni nem tudod, de kifejezheted az őszinte aggodalmadat, ismétlődően, de nem nyaggatva. Ez már nem pszichológusi kompetencia. A háziorvossal kellene beszélni, (ő is hibás - minek ír neki annyi xanaxot) hogy beszélje rá, hogy feküdjön be az addiktológiára. Ha ez nem következik be, akkor semmi jóra nem lehet számítani.
2019. aug. 16. 19:26
 2/14 A kérdező kommentje:
Egészségügyben dolgozik, így vagy úgy meg tud szerezni mindent magának, ami vényköteles.
2019. aug. 16. 19:30
 3/14 anonim ***** válasza:
38%
Nem feltétlenül kell pszichológus. Olyan munkát kell Neki keríteni, ami kicsit felrázza. Az egészségügy sajnos inkább visszarántja, mert az olyan munka, amit nagyon sok ember nem bír. Én is voltam depressziós. A családi problémák okozták. 4 teljes évig voltam munkanélküli. Képeztem magam, és munkát is kerestem. Nem olyan állást találtam ugyan, amit szerettem volna, mert a főnök más munkakört bízott rám, és nem is tartott sokáig a munkaviszony, de határozottam jobban éreztem magamat utána, úgyhogy a letargikus állapotból kirántott és nem kellett hozzá szakember segítsége.
2019. aug. 16. 19:46
 4/14 anonim ***** válasza:
0%
Lopja? Durván hangzik, de az ő érdekében jelentsd fel a főnökénél. Ha nem jut hozzá, kénytelen lesz elmenni elvonó kezelésre.
2019. aug. 16. 19:49
 5/14 anonim ***** válasza:
76%
Ha nem akarja kezeltetni magát, akkor jószerivel semmit. Kényszergyógykezelést csak kiemelt esetekben alkalmaznak, és a mai nulla egészségüggyel egyébként se várható tőle semmi javulás.
2019. aug. 16. 20:10
 6/14 anonim ***** válasza:
81%
Nagyon nehéz egy mentális beteget hibáztatni, de az az igazság, hogy ha anyukád 25 éve ebben az állapotban van, abban neki is van része. Szép dolog, hogy megértő vagy felé a gyerekkora miatt, de ha az ember felnő és saját családot alapít, felelősséget kell vállalnia magáért is. Ha (ne adja az ég) kárt tesz magában, azt pedig nem kell magadnak megbocsátanod, mert nem te felelsz érte. Tudom, hogy ez ridegen hangzik, de ha évtizedek alatt ő nem akart változtatni ezen az állapoton, az az ő felelőssége és nem a tiéd. Nagyon sok mindent nem tudok rólad és a családodról, de ezek alapján inkább te gondolkozz pszichológuson, mert egyrészt arra van hatalmad, másrészt, anyukád betegsége biztosan hatással volt rád, aminek egy részéről tudsz, de érdemes lenne azt is megismerned, amiről még nem tudsz, viszont meghatároz téged.
2019. aug. 16. 20:37
 7/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Az a baj, hogy már eleg közel van a nyugdíjhoz. Akkor meg aztán főleg nem tudom, hogy mivel fogja tölteni az idejét. A munkájat szereti, igaz ugyanakkor eléggé le is húzza a sok halál stb... Apám cska menekül otthonról, tökre nem lehet rá számítani.

Tudom,hogy rám sincs jó hatással.

2019. aug. 16. 21:03
 8/14 anonim ***** válasza:
39%

Van akin nem lehet segíteni. Tapasztalat.

Lehet ő is ilyen. Pedig neki kéne tudni milyen ez hiszen az apja is ilyen volt.

Apám is volt alkesz, most egy ideje mióta az életébe kerülhet, nem iszik annyit , csak nagyon ritkán.

Én távoltartom magam az alkoholtól,nem mondom hogy sosem iszok, ritkán és keveset.

Nem gondolom hogy az alkohol bármire is megoldás lenne. Pedig például ihatnék ezerrel én is mert borzasztó magányos vagyok. Vagy ihattam volna mikor elváltam,mert nagyon nehéz volt. De nem tettem.

Annyit tudsz tenni hogy távoltartod magad tőle és megpróbálsz mihamarabb függetlenedni.

Én kb 5x látom apám 1 évben, nem haragszom rá, de nem is vagyunk hej de jóban.

2019. aug. 16. 21:49
 9/14 anonim ***** válasza:
0%
És hogyan fogja beszerezni a xanaxát. Közvetlenül betegekkel foglalkozik? Nővér? Alkoholistán? Csoda, hogy nem tett még el valakit láb alól téves gyógyszerezéssel.
2019. aug. 16. 21:51
 10/14 anonim ***** válasza:
48%
Kedves kérdező! Becsüllek és tisztellek, amiért egyáltalán foglalkoztat Édesanyád állapota. Ismerek olyat, akit nem érdekel az anyja állapota, inkább szabadulna tőle. Talán szeretettel, törődéssel ki lehet(ne) zökkenteni. Ha anyagi, vagy egyéb körülményeid megengedik esetleg közös - akár rövidebb - programot tervezhetnél vele. Találkoztam nem egy depressziós emberrel. Szinte mindenkinél javulást hozott az elfogadás/megértés/szeretet kimutatása irányába.
2019. aug. 17. 13:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!