Van jogom olyan tárgyakat otthon tartani, amik a szüleimnek nem tetszenek, de nekem igen?
Kérdésben szüleinél elő nagykorú gyerekről, és olyan tárgyakról, mint pl.: ékszer, póló, könyv, stb. van szó, ami a gyereknek fontosak, de szülei vallási meggyőződésükből kifolyólag elutasítják.
Ilyenkor kinek van igaza?
A gyereknek, akinek önálló entitás lévén nem kötelező a szülei világnézetét követnie,
Vagy a szülőknek, mivel az ő házukban az lehet jelen, amit ők engedélyezenek?
A gyerek komolyan azért nem tartja tiszteletben a szülei nézetét, mert neki más dolgok tetszenek?
Van-e joga a szülőnek esetlegesen kárt tenni gyermeke tulajdonában, csak azért, mert neki nem tetszik?
A félreértések elkerülésének végett, én lennék a gyerek, a szüleim jehova tanúi. Az utolsó kérdésre meg még nem volt precedens, csak szóban volt utalás rá.
Amiről itt a kisgyerekek megfeledkeznek, az a tulajdonhoz való jog. Ebben a szülők, mint lakástulajdonosok sem korlátozhatják nagykorú gyereküket, ha az velük egy háztartásban él.
Ha ez állandó lakcímed, bevihetsz bármit, nem tilthatják meg.
#14 Szóval azt mondod az érzelmileg zavaró tárgyaknak nincs helye a közös otthonban... Akkor fordítsuk meg kicsit a szituációt... Ha én azt mondanám, hogy engem felkavarnak az ő vallásos füzeteik, meg könyveik amik tömegesével vannak otthon? Elvégre egy olyan korszakomra emlékeztetnek, amire nem szívesen gondolok, szóval jogosan mondhatnám. Ez őket nem zavarja? Csak az ő érzéseik számítanak? Mivel én vagyok a gyerek nekem kuss a nevem?
Rendben, mondhatod azt, hogy önző vagyok. Elfogadom. Elvégre minden ember az.
Egyébként szerintem én igyekszem tekintettel lenni rájuk. Zenét amikor jelen vannak csak és kizárólag fülhallgatóval hallgatok, mert tudom, hogy nem tetszene nekik. Ha olyan filmet nézek, ami zavarná őket, akkor teszem, amikor nincsenek otthon. Ne már egy francos póló miatt legyek én a családi béke megrontója! Azért mindennek van egy határa...
Mi lenne, ha tegyük fel, én egy másik vallást szeretnék felvenni? Egyszerűen nem tehetem meg, csak mert a szüleim nem értenének ezzel egyet, és ne érezzék emiatt rosszul magukat? Nem tarthatnék az aktuális lakhelyemen a meggyőződésemmel kapcsolatos tárgyakat? Komolyan nem gyakorolhatnám ott a vallásom, csak azért, mert ez az ő házuk?
Lázadás? Elképzelhető, hogy van ilyesmi is a cselekedeteim hátterében. Azonban ezt nem tartom problémának. Miután ennyi időt eltöltöttem abban a "vallás"-ban, legalább végre megtanulhatom, hogy nem az az egyetlen járható út, hogy fejet meghajtva engedelmeskedek mások szavainak, hanem igenis lehet saját véleményem és meglátásom, és nem vagyok szimplán azért rossz ember, mert kiállok ezek mellet.
Azért köszönöm a válaszod, hiába nem értek vele egyet, ez is egy meglátás, amit nem szabad figyelmen kívül hagynom.
Az édesanyád nem téged utasít el, hanem azokat a dolgokat, amiket hallgatsz/hordasz mert szerinte ezek a sátántól vannak. Ő szeret téged, de a hitén keresztül szemléli a világot és te most éppen a romlás útján bolyongasz.
Én megértlek, ateista családból jövök, nekem sosem szóltak bele semmibe és én sem teszem ezt, bár az én lányom még elég kicsi.
Mondjuk neonáci és konkrétan sátánista dolgokat én sem tűrnék meg magam körül, de nem dobnám ki, csak arra kérném, hogy ne látható helyen tartsa ezeket. Engem ezek látványa zavar, negatívan hatnak rám. És ha a gyerekem neonáci lenne, az azért eléggé próbára tenné a híres toleranciámat. Ettől függetlenül mindent meg lehet beszélni. Tudom viszont hogy velük ezt nehéz. Azt csodálom, hogy nem cirkuszolnak azért mert már nem mész többet.
14-es vagyok.
Azt az otthont, amiben élsz, a szüleid évtizedek óta tartják fent a maguk szabályai szerint. Te most felnőttél, kinyílt a csipád és hirtelen megváltoztatnád a szabályokat. Senki sem akar elnyomni, lehetsz szabad, csak van itt egy nagy DE! Ennek nem az a módja! Nem anyád torkán kell lenyomni a változást, hanem fel kell építened a saját fészked. Erre, mivel még tanulsz, várnod kell 1-2 évet. Aztán tombolhatsz bandás pólóban 50 vagy több évet. Szerintem kibírod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!