A halálról szoktál beszélgetni a gyerekeddel/szüleiddel?
Onnantól kezdve, hogy a halál mint filozófiai, metafizikai, vallási téma, egészen olyan praktikus dolgokig, mint életvégi döntések, végrendelet, hamvasztásos vagy kopordós temetést szeretnél, ki kezelje az FB-oldaladat halálod után stb. stb.?
Nem gondolom, hogy ezekről akkor kellene csak elkezdeni kommunikálni, ha már vki. öreg vagy beteg.
Nem szoktunk.
Nem szoktunk filozofálni, a fizika nem a család erőssége, ateisták vagyunk.
Anyám egyszer egy utazás közben elmondta, hogy itt szórjuk majd el a hamvait, és ennyi. Most elmondanánk, pár nap múlva elfelejtjük, semmi értelme. Ki kezelje a Facebook-omat? Hát nem édes mindegy? Hát kinek lesz az eszében ilyesmi? Ha meghalok, felőlem te is kezelheted.
Nálunk az a felfogás, hogy élj a lehető legteljesebb életet, ráérsz még a halállal foglalkozni.
18/L
25 éves a fiam, 23 éves a lányom.
Ritkán beszélünk a halálról. Általában akkor jön szóba, ha egy ismerős vagy rokon meghal. Ilyenkor elszoktam mondani nekik, hogyha meghalok hamvasszanak, szórjanak el, és ne a halálom napjára, hanem a születésem napján igyanak meg egy pohár kakaót. Imádom a kakaót, szinte rituálét csinálok egy kakaóivásból.
Fb oldalam kódját tudják, és azt is tudják, hogy halálom után belépnek, törlik. Nem akarok egy újabb halott lenni a neten.
2 hete beszéltünk újra a halálról, mert alányom általáos iskolai osztálytársa akkor halt meg. Megrázó amikor egy fiatal meghal, és a lányomat megrázta nagyon. Akkor beszélgettünk a betegségekről, halálról.
47 éves vagyok, és bár egészséges, élvezem az életet, de van egy számlám amire mindig rakok pénzt. Ez a számla csak a halálom vagy az apjuk halála esetén lehet felhasználni. A gyerekek nevén van, hogy hozzáférhessenek rögtön halálunk esetén, és ebből tudják állni a temetéssel járó költségeket. Ami meg marad azt osszák el egymás között.
Én "gyerekként" írom (19 vagyok):
Mi szoktunk. Vagyis a "szoktunk" talán túlzó kifejezés rá, mert nem rendszeresen. Van amikor beszélünk róla, ki, mit gondol, mi van a halál után, a koporsó/hamvasztásos téma is feljön olykor-olykor.
De a halál az élet velejárója, egyszer mindenki meghal. Szerintem nem kellene tabunak lennie.
Szüleim nem nagyon szeretnek beszélni a halálról, félnek a témától.
Nagyobbik gyerekem óvodás, vele szóba került már ez a téma. Feleségem apja akkor halt meg, mikor kisfiam egyéves volt. A feleségem sokszor mesél róla neki, fényképet mutat róla stb.
Én is szoktam néha mesélni neki felmenőimről. Néha megkérdezi, az illető el-e még. Elmondom neki, hogy régen meghalt. De volt, hogy egy ezerforintoson nézte Mátyás király képét. Mondtam neki, hogy ő egy nagy királyunk volt, aki több, mint 500 éve élt. Kérdezte, hogy meghalt-e. Mondtam, persze, régen.
Szóval kisgyerekkel a leghétköznapibb beszélgetésnél is előjöhet a halál témája.
Mi szoktunk, főleg filozófiai oldaláról tekintve a dolgot. (van-e élet a halál után, létezik-e Isten, van-e lélekvándorlás stb) Főleg a volt férjemmel és a barátaimmal szoktam erről beszélni, mivel a szüleim már meghaltak.
A most 9 éves kislányom egy időben, úgy kb 6 évesen nagyon érdeklődött a halál témája iránt. (Isten, bibliai mesék, múmiák minden érdekelte) Nálunk nincsenek tabu témák, beszélgettünk sok mindenről. Személyes téren néha a volt férjemmel, egyikünknek sincs párja, ha így is marad, valahol egymás felelősségei vagyunk. Itt már praktikus dolgok is előjöttek. Nem vagyok öreg és beteg, de jó ezeket tudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!