Szerintetek nagy baj, ha idén már nem szeretnék a szüleimmel nyaralni?
17 éves leszek hamarosan, és a helyzet az, hogy anyuékkal jövő hét pénteken mennénk nyaralni, de nekem nem sok kedvem van hozzá; illetve már más programot is szerveztem magamnak addigra.
Egy hétre mennénk, ráadásul az ország másik felébe, de fogalmam sincs, hogy hogyan álljak oda anyu elé, és közöljem vele, hogy nem szeretnék menni; mert tudom, hogy nem esne túl jól neki.
Ti mit tennétek a helyemben?
Szülőként nem éreznétek magatokat rosszul azért, mert a tinédzser lányotok nem szeretne nyaralni menni veletek?
Bár én már 18 voltam, hasonló helyzetbe kerültem. Szüleim menni akartak öt napra nyaralni, és ezt nem kérdezték, csak bejelentették. Nekem éppen nyári munkám volt, nem szerettem volna három napot rögtön az elején kihagyni, pláne a betanítás alatt. Ők kötötték az ebet a karóhoz, hogy de igenis mennem kell, hiába mondtam meg nekik rögtön, hogy nem akarok.
A vége az lett, hogy nem mentem el velük, de hétvégén csatlakoztam a standoláshoz. Ők nem az ország másik felébe mentek, hanem csak másfél órányi távolságra, így az én dolgom könnyebb volt. Javaslom te eleve kezdj ilyen kompromisszumos megoldással, hátha jobb néven veszik. De ha nincs problémád a szüleiddel, alapból jó a kapcsolatotok, akkor én inkább a magad által szervezett programot tenném át következő hétre.
"Már miért ne lehetne elfogadható indok az, hogy nincsen kedve vagy inkább mást szeretne csinálni? "
Konkrétan azt írtam, a nincs kedvem nem indok. Nem is az. A mást szeretnek csinálni indok, pláne ha kifejti, hogy mit. De a nincs kedvem kicsit gyenge.
Nem rángatom amúgy magammal a gyerekemet. Mondjuk ő nem is pár nappal az esemény előtt szól, ha valamiben nem akar reszt venni, hanem azonnal, amikor felmerül a program lehetősége.
"Az én anyám is olyan stílusú mint a 12. válaszoló, "az van amit én mondok, pofád lapos, jössz és kész". Kellemetlen 18 évet töltöttünk együtt, azóta maximum fbon látjuk egymást és nagyon jó így :)) remélem öregen visszakapod, hogy semmi véleményed nem lehet, csak parancsot teljesíthetsz, ha tetszik ha nem."
Nyuszifül, a világon semmit nem tudsz a stílusomról. Tudod ha valaki az utolsó pillanatban szól, hogy nem akar valamit, akkor így járt. Jön és kesz. Épeszű ember idoben szól, ha nem akar valamit. Az én gyerekem erre már úgy 10 éves kora óta képes. Jelenleg 16 eves, eddig nem mondta, hogy xar lenne velem élni.
Bunkócskám, ha baráti társaság mondja le a nyaralást, mert mégsincs kedvük téged nézegetni, nekik is megmondod, hogy jössz és kész?!
Az, hogy nincs kedve, elég komoly indok. Miért kellene mást csinálnia helyette? Csak nincs kedve x helyen y dolgot csinálni, ehhez nincs mit hozzáfűzni.
A kérdező meg nyilván azért nem szólt egyből, mert most nincs kedve menni, ezt nem biztos hogy tudta előbb. A kérdés feltevéséből kiderül, hogy fél anyuka reakciójától, magyarán hiába szól neki időben, elutasító válaszra számít.
Bukócskám, az én baráti társaságom hozzám hasonloan értelmes felnőtt emberekből áll, akik nem fognak egy utazást az utolsó pillanatban "nincs kedvem" indokkal lemondani.
Amúgy meg a nincs kedvem pont az olyan nulla értelmi színvonalú emberek indoka, mint te vagy. Szerencsés vagyok, hogy engem ennél jóval értelmesebb emberek vesznek körül.
"Miért kellene mást csinálnia helyette? "
A kérdező 16 eves. A jelenleg hatályos magyar törvények szerint még 2 évig a szülei feleknek érte. Ergo, ha nem megy oda, ahova a szülei, azoknak meg kell oldaniuk a felügyeletet, ellátását. Ha kisasszony azt mondja, anyu, nem akarok veletek menni nyaralni, mert a Katival azt tervezzuk, hogy akkor nyarimunkazunk és addig ott laknek náluk, utána pedig a kapott pénzből elmennénk Akarmifalvara Ezmegaz fesztiválra - akkor még van a felügyelet.
Hat en sem engednem h maradj! Na nem azert mert 16 vagy, vagy messze leszunk... Hanem volt időd szólni bőven, hogy nem akarsz velunk jonni. Itt kezdődik a nagy felnőtté válás, hogy időben szólsz.
Persze azt lehet h nyaralas alatt kulon utakon IS járj, de ha egyszer kifizettuk a szallast, tuti h jonnel. Legközelebb eszedbe lenne, hogy mindig mindent időben kommunikálj le. Ha most engednék, akkor maskor, mas helyzetben is ezt csinalnad.
"17 éves leszek hamarosan, és a helyzet az, hogy anyuékkal jövő hét pénteken mennénk nyaralni, de nekem nem sok kedvem van hozzá"
Majd megjön a kedved menet közben.
"már más programot is szerveztem magamnak addigra."
Ezt mégis hogy gondoltad? Fordított esetben mit szólnál hozzá, ha egy csomó munkád, pénzed, szervezkedésed feküdne egy programban, és néhány nappal előtte a családod hátat fordítana neked, miközben egész végig azért pörögtél, hogy nekik örömet szerezz?
"Egy hétre mennénk, ráadásul az ország másik felébe"
Vagyis egy csomó szervezés áll mögötte, egy halom pénzbe kerül, stb., te mégis képes voltál keresztbeszervezni valami mást anélkül, hogy ők tudnának róla, pedig már csak pár nap van az indulásig. Gratulálok.
"fogalmam sincs, hogy hogyan álljak oda anyu elé, és közöljem vele, hogy nem szeretnék menni"
Sehogy. Majd jövőre előre gondolkodsz, és még a közös, családi nyaralás megszervezése előtt elé állsz, és bejelented, hogy te nem szeretnél részt venni benne.
"tudom, hogy nem esne túl jól neki"
Még szép. Azért az jó jel, hogy legalább te is érzed, hogy ez így gáz.
"Ti mit tennétek a helyemben?"
Szépen elmennék a családdal nyaralni, és az egyéb programot meg áttenném a családi nyaralás utánra, vagy ha nem lehetne, akkor az lenne az, amin nem vennék részt, mert így korrekt.
"Szülőként nem éreznétek magatokat rosszul azért, mert a tinédzser lányotok nem szeretne nyaralni menni veletek?"
Nem örülnék neki, de azért megérteném, hogy már másra (is) van igénye, nem mindig csak a családi nyaralásra.
Amiatt viszont igenis rosszul érezném magamat, hogy 17 éves létére nem képes időben szólni, hanem egyszerűen a hátam mögött szervezkedik, miközben én és az egész család arra számítunk, hogy jókedvűen együtt nyaralhatunk majd vele. Ha előállna egy ilyennel néhány nappal a nyaralás előtt, azzal mindenkinek a nyaralását elrontaná akkor is, ha végül jönne velünk, meg akkor is, ha nem jönne (merthogy kényszeríteni nyilván nem tudnám, hogy velünk jöjjön...).
Szerintem a legjobb, amit tehetsz, hogy lemondod azt a más programot, elmész nyaralni a családdal, és majd a nyaralás után elmondod őszintén a szüleidnek, hogy mi történt, mi zajlott benned, és hogy jövőre majd máshogy szeretnéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!