Adott két gyerek egy családban. Ha az egyiknek van valamije (szülinap, névnap), akkor a másik gyereknek is kell valamit vinni?
Hadd durcizzon. Ne szálljatok be az elkényeztetésébe. És ne vegyétek el tőle a saját születésnapjának az örömét azzal, hogy mindenféle ok nélkül is ugyanúgy kap ajándékot, mint a szülinapján, mert akkor az is csak egy szürke nap lesz a többi közül. Sokkal többet ér az, ha nem tárgyakat adtok neki akkor is, amikor nincs születésnapja, hanem azt, hogy segítitek őt abban, hogy megértse, hogy mindennek megvan a maga ideje, és azt ki kell tudni várni. Erről szól az adventi kalendárium is, az adventi koszorú is, a Mikulás is akkor jön, amikor, hiába hisztizik bárki, a sütemény sincs kész rögtön, amikor megkívánja, hanem előbb meg kell sütni, stb. Ajándékozás csak akkor legyen, amikor eljött az alkalom.
Az, hogy egy kisgyerek hisztizik, természetes jelenség, nem a ti hibátok, tehát ne adjatok neki ajándékot csak azért, hogy megnyugtassátok a lelkiismereteket. Akkor fog leszokni róla - ezt meg nektek kell tudni kivárni ;-) -, ha nem ér el vele semmit. Próbáljátok elterelni a figyelmét, az is segít, hogy hamarabb abbahagyja.
Ismerős családnál is van ilyen szokás, a gyerekkorból megmaradt féltékenység még mindig fennáll (25 évesen). Szerintem teljesen elveszi a különleges alkalom élményét az ajándékozottnál, sose csinálnám. Igenis értse meg a 4 éves már, hogy neki nincs mire kapnia ajándékot. Látszik a félrenevelés ott is, hogy megjegyzést tesz az ajándékra is.
Én nem folytatnám ezt a helyedben.
Ha a kedves szülők aszisztálnak ehhez, nem nagyon tudsz mit tenni. Szerintem nem lesz jó vége, ha önkényesen elbeszélgetsz a kislánnyal, ez nagyon nem a nagybácsi/néni dolga és esélyes, hogy a testvéredéket magadra haragítod.
Ha viszont konkrétan a szülők felől nem érzed a nyomást, elvárást, hogy mindkét gyereknek vegyél ajándékot, vigyél csak az egyiknek, ők meg majd kénytelenek lesznek elbeszélgetni a hercegnővel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!