Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan állítsam le?

Hogyan állítsam le?

Figyelt kérdés

Van egy rokonom, aki idén érettségizett és villamosmérnökire jelentkezett, valószínűleg fel is fogják venni. Ez mind szép és jó, tényleg. Ugyanakkor akkora arca lett, hogy az valami hihetetlen.... Én egy nyelvszakon tanulok és állandóan jön az idétlen bölcsész vicceivel, mutogatja a pultos/takarító/eladó stb. állásajánlatokat és állandóan azt hangoztatja, hogy ő milyen okos és tehetséges, milyen sokra fogja vinni, mennyit fog keresni és ő ilyen meg olyan értelmiségi lesz stb. Engem folyamatosan csesztet, hogy inkább hagyjam abba az egyetemet, mert nem ér semmit és úgyis elmehetek majd a mekibe vagy takarítani és osztja az észt, hogy “korábban kellett volna gondolkodnod és akkor talán még valami értelmes szakra is felvettek volna”, “talán tanulni kellett volna a középiskolában” meg ilyenek.

Csak éppen azt felejti el, hogy ugyanabban az iskolában, ugyanazon a tagozaton (matek) tanultunk és az emlékeim szerint nem én voltam az, akit egy-egy tárgyból megbuktattak félévkor és év végén imádkozott, hogy összejöjjőn a kettes, hanem ő. Ugyanígy, nem én rettegtem az érettségi előtt, hogy jaj csak legyen meg a kettes töriből, hanem ő. Nem arról van szó, hogy ez akkora nagy baj lenne, mert ő mindig az a típus volt, aki csak azzal volt hajlandó foglalkozni, ami érdekli (így a matek és a fizika érettségije jó is lett) és eleve mindenkinek mások a képességei, de már tényleg elegem van belőle és legszívesebben beszólnék neki valami ilyesmit, hogy észrevegye magát és a saját dolgával foglalkozzon. Viszont nem akarom durván megsérteni sem, mert én is örülnék az eredményeinek és azt sem szeretném, ha csak szimplán úgy értelmezné, hogy “jajj mert te irigy vagy”....

2018. júl. 4. 11:33
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Hát igen, szerintem is fogják még érni meglepetések.... Olyat választott, ami érdekli, szereti és ez tényleg jó, sokakat motivál a tanulásban, szívesebben áll neki az ember, ezt magamon is tapasztaltam. Ugyanakkor szerintem minden szakon vannak tölteléktárgyak, amik nem kapcsolódnak szorosan az adott területhez vagy éppenséggel túl unalmas, száraz az anyag stb., pl. nekem is volt olyan órám, amire soha nem gondoltam volna. Ezzel lehetséges, hogy lesznek majd gondjai, mert nehezen fogadja el az ilyesmit és nem túl rugalmas, alkalmazkodó.

Egy szimpla vidéki gimnáziumba jártunk, tehát semmi extra, de azért szerintem nem volt rossz a színvonal. Az én évfolyamomon mindenkit felvettek a kinézett szakra, egyetemre és eddig nem hallottam senkitől sem, hogy bármilyen hátrányt jelentett volna számukra az, hogy nem a legerősebb gimik egyikén tanultak. Olyan ismerőseim is vannak, akik gimiben eltrehánykodták a dolgot és nem tanultak, de összekapták magukat és most már jól teljesítenek, ilyen is van. Szerintem neki sem a tudásával vagy a képességeivel van/ lesz probléma, hanem inkább a hozzáállásával...

2018. júl. 4. 13:42
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

nekem is van egy ilyen """ismerősöm"", én tinderen szedtem össze :D ő nem tudom milyen mérnöki szakon első vées volt, és ő is leszól engem állandóan, hogy jajj büfészak meg ő mennyivel jobban fog nálam keresni, ráadásul én nem is bölcsész vagyok, hanem pénzügy-számvitel szakos. Mondd neki, hogy 1. várja ki a végét mert oké bekerült, nagyon ügyes, DE a mérnöki karon nagyon sok szóró tárgy van, amik elég munkásak, és bonyolultak (láttam villamosmérnöki szakra járó ismerősöm feladatait, meg hallottam tőle dolgokat szóval tudom miről beszélek).

2. Egyáltalán nem biztos, hogy a bölcsész szak miatt nem lesz jó állásod később...főleg, ha valamilyen másik szakot is elvégzel mellé. Én is nagyon szívesen csinálnám ezt csak máár elment a kedvem a tanulástól., így nyelvet majd magamtól leszek kénytelen tanulni.

Ha nagyon bunkó akarsz lenni, mondd neki, hogy ha kibukik a mérnökiről ő is mehet a gyárba robotolni vagy a mekibe takarítani :D ennyi

2018. júl. 4. 14:01
 13/18 anonim ***** válasza:
84%
A nyelvszak pont az a bölcsészeti szak, amivel, ha az ember nemcsak széket melegíteni jár be, és tényleg jól beszéli a nyelvet, rohadt jó állásokat lehet megcsípni. Én pl. csak angolul tudok rendesen (németemet fel tudnám hozni, ha épp szükség lenne rá), megkeresek majdnem 300e-t, és nem vagyok vezető. Lehet neki mondani, hogyha nem ismeri a bölcsészszakok piaci értékét, ne pofázzon, mert magát járatja le a tájékozatlanságával.
2018. júl. 4. 15:03
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha nekem lenne ilyen rokonom tuti nem hagynám szó nélkül, mivel utálom az ilyen nagyképű embereket. Nem nézném hogy megbántom vagy sem, mivel ő se volt tekintettel rám. Amilyen az adj'Isten, olyan a fogadj'Isten.
2018. júl. 4. 15:35
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyik osztálytársam ismert hozzá hasonló csajt, csak neki nem arca volt, hanem túlságosan beleélte magát. Már a felvételi határidő lejárata után (tehát februártól) kint volt elvileg a facebookján, hogy XY egyetemre jár szeptembertől. Kolit is kiválasztotta, neten megismerkedett néhány emberrel, akik ugyanoda jelentkeztek. Pár pont híján, de nem vették fel. Lehet majd a rokonod is így jár. Nekem is az a tapasztalatom, hogy aki a legjobban dicsekszik és biztosra megmond valamit, az koppan egy nagyot. Sok minden múlik azon is, hogy a többi jelentkezőnek hány pontja van. Hiába van mondjuk 380 pontja ennek a nagyszájúnak, ha sok másik jelentkezőnek 400 feletti is összejött. Például lehet felvesznek tíz embert, de ő a pontjai alapján csak a tizenegyedik a listán.

Nem rajongok a kárörvendésért, de ha esetleg nem veszik fel, kérlek írd majd le nekünk, ha nem felejted el. :D

2018. júl. 4. 16:19
 16/18 anonim ***** válasza:
83%
Kicsit kell várnod és amikor bekerül az egyetemre, tőle nagyobb bunkók fogják őt helyretenni. Sok más friss egyetemista is odáig van magától és ezt éreztetni is fogják vele. Ő ott nulláról indul és gyorsan kiszórják, ha nem fektet rendes munkát a tanulmányaiba. Nagyon gyorsan letörik a szarvát és talán normális lesz.
2018. júl. 4. 16:24
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Leállítani talán nem tudod, de "egyik füleden be, másikon ki", ez talán hatásos módszer lehet; és akkor talán van rá esélye, hogy leáll.
2018. júl. 6. 23:57
 18/18 anonim válasza:
100%
csak simán mond meg neki ha tenyleg ilyeneket mond ilyen stilusban es ilyen nagykepu akkor nem fogod vele megbantani max majd eszreveszi magat :)
2018. júl. 13. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!