Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Keresztszülőség!?

Keresztszülőség!?

Figyelt kérdés

Párom nővérének nyáron született babája.

A keresztelőt nyárra tervezik. Viszont egyszer párom küldött egy üzenetet, hogy mi leszünk a keresztszülők, meg is lepődtem és vissza is kérdeztem hogy biztos hogy MI? vagy csak TE? Ő megvolt róla bizonyosodva hogy MI.

Tudni kell , hogy 4 éve vagyok már a családba, de a nővére sose nyitott felém igazán, sose tudtunk jól elbeszélgetni, meg sok mindenbe bele szeret szólni ami nem az ő dolga. Igy annyira nem is állunk közel egymáshoz, de én mindig nyitott voltam . Talán most kezd Ő is felém jobban nyitni mióta megszületett a kislány.

Na de vissza a lényegre, párom szerint elhangzott, hogy MI leszünk a keresztszülők , de azóta észre vettem, hogy csak páromat hivják úgy hogy keresztapa, "nézd ott van kereszt apád.. igy keresztapád, úgy keresztapád.. én meg csak maradtam Edina ...

Itt esett le hogy valami nagyon félre van informálódva.

Meg is jegyeztem páromnak, hogy itt nem MI vagyunk a keresztszülők, hanem csak TE . Erre azt a választ kaptam, hogy náluk az a szokás , hogy majd HA mi egyszer összeházasodunk, csak akkor leszek én is keresztanya. DE!Ha ezt is vesszük alapul ,akkor a gyerek csak úgy lesz nevelve hogy csak keresztapja van , mivel engem nem szólitanak keresztanyának igy ez a gyerekben nem is lesz mint fogalom keresztanya , én az Edina néni vagyok.

Nem tudom mitévő legyek, nyÍlván zavar a dolog beleültették a bogarat a fülembe. Egyébként is azért jól esett volna, ha még annyira nem is vagyunk jóba a "leendő sógornőmmel" .

2018. jan. 23. 10:34
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
58%

Itt valóban keverve van két dolog.

Egyrészről jól mondták, az lesz a keresztszülő, aki a keresztvíz alá tartotta a gyereket. Ha (tételezzük fel), te lennél az, merthogy a párod miatt, és utólag szétmentek - nos, a következő barátnő/feleség nem lesz keresztanya attól még, ugyanúgy te maradsz...

Vannak családok, ahol úgy kezelik a dolgot, hogy a házastárs automatikusan a keresztszülő is, ezzel nincs feltétlenül baj.

Nálunk pontosan ugyanez a szitu van (egyszer csak közölte párom, hogy mi leszünk a keresztszülők, csak éppen erről nekem senki nem szólt), ám itt a család számára valóban természetes, hogy én is vagyok, házasság ide vagy oda. Vagyis párom nővére ugyanúgy mondja, hogy "fogja csak azt a babát nyugodtan, úgyis ő lesz a keresztanyja", nem csak a páromra.

Nekem ez egyébként furcsa, mert nálunk az a szokás, hogy egy keresztapa, egy keresztanya, és a kettőnek nincs köze egymáshoz. Párom családjában automatikusan egy pár, ahogy már írtam. (Meg asszem, náluk divat a dupla keresztszülőség, hogy apuka oldaláról is egy pár - bár talán ez nem hivatalos, ezzel nem vagyok tisztában).

Saját példámnál maradva, "sógórnőm" férjének van egy keresztlánya. Mikor ők összeházasodtak, akkor párom nővérének arcába lett tolva, hogy de jó, most már akkor ő is keresztanyu, ugye örül. Ő meg kereken megmondta, hogy dehogy az. Nem is ismerte még a párját, mikor meg lett keresztelve a gyerek, köze sincs hozzá.

Tette ezt annak ellenére ugye, hogy náluk a házaspár-keresztszülők dolog dívik.

Összességében: légy határozott, ne félj a sértődéstől. Ha a keresztelőn te leszel az, aki a gyereket tartja, akkor komolyan gondolják, és keresztanya leszel. De ha csak a párod hivatalos, te max vendégként vagy jelen, akkor nem vagy az. Ezzel sincs gond (hiszen nem törvényszerű, hogy keresztszülők egy pár legyenek), de akkor a jövőben állj ki nagyon határozottan a dolog mellett, pl. ne várják el a drága ajándékot - feltéve, hogy olyan a család persze, van, ahol csak formalitás. :)

Olyan viszont nincsen tudtommal, hogy a gyereknek csak keresztapja van (de majd valaki kijavít, ha tévedek), mert egy keresztapa, meg egy keresztanya van jelen a keresztelőn. Ergo, ha nem te, akkor valaki más lesz az, vagyis a "gyerekben nem is lesz mint fogalom keresztanya" rész mindenképp sztornó.

2018. jan. 23. 12:53
 12/12 anonim ***** válasza:
79%
Érdekes hugom nincs férjnél mégis keresztanya,majd ha összeházasodtok meg egy jo kifogás. Ne foglalkozz vele akkor se lennél Keresztanya ha holnap ezért összeházasodnátok teszek egyet a lottora.
2018. jan. 23. 13:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!