Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogy adjam elő a családomnak,...

Hogy adjam elő a családomnak, akik kb 5 éve támogatnak egyetemen, hogy totál mással szeretnék foglalkozni majd? Elképesztően szorongok emiatt már hónapok óta

Figyelt kérdés

A családból első vagyok aki egyetemre ment (egy másik városba, mint a szülővárosom). Nagyszüleim közül 1 papa rendőr volt, a másik hárman könyvelők/bankosok voltak, de mind csak érettségivel. Apukám technikusi végzettséggel informatikus, anya szalag mellett dolgozik gyárban. A húgomnak is ruházati eladói végzettsége van. (A szüleim is egykék, mi vagyunk az egyetlen unokák ketten).

És mindig azt éreztem, hogy hatalmas nyomás van rajtam, mindenki mondta hogy tanuljak tovább, menjek egyetemre, gimibe jártam, legyen majd valamilyen irodai munkám +200 nettó kezdőfizetéssel, stb. Először egy nyelvi szakra mentem tanulni bölcsész karra, amit abbahagytam két év után, de legalább a nyelvet megtanultam középfokon, ami szakon voltam. Aztán átmentem pénzügyre közben és azzal kezdtem foglalkozni.

A családom kb ilyen havi 80-90 ezer forinttal támogat, ami mert nem BP-n tanulok elég jó összeg (saját szobám van albérletben havi mindenestől 35 ezer forintért). A szüleim nem keresnek sokat, de a még élő 3 nagyszülőmnek elég sok a nyugdíja, tőlük kapok sokat.

Most szerzek majd egy diplomát pénzügyből nyáron, de totál leszarom az egészet úgy, hogy dolgozzak is benne. (Hobbi szinten érdekel pl a tőzsde, befektetések már sok-sok éve) Legszívesebben az van a fejemben az utóbbi kb 1 évben, hogy a vendéglátásban dolgoznék felszolgálóként vagy valahogy szakácsként, vagy ilyesmi. (Amit előbbit már próbáltam és tetszett)

Van egy angol felsőfokú, egy orosz középfokú nyelvvizsgám és németül is beszélek mert azt is nyolc évig tanultam egyetem előtt. Nyaranta sok munkatapasztalatot szereztem már, mert voltam már vízimentő, kamionoztam is (sofőrkísérőként) és sok kisebb diákmunkám is volt.

És csak félek, hogy nagyon megutálnának, kiakadnának, elküldenének a fa szba, ha elmondanám hogy mással akarok foglalkozni, mint amiért sok pénzt szántak a tanításomra. (Mondjuk legalább a diploma papír az meglesz)

24/f

2017. máj. 10. 12:59
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
Az én értelmezésemben itt két dolog keveredik és egyiknek semmi köze a másikhoz. A családod azt akarta, hogy legyen felsőfokú iskolai végzettséged végbizonyítvánnyal. Lesz. Te meg másfajta munkát szeretnél, mint amire a végzettséged majd jogosít. Tedd azt. A kettő nem üti egymást. Aztán később majd a papírt arra használod amire szolgál.
2017. máj. 10. 16:42
 22/22 anonim válasza:

True story:

Én elvégeztem az építészmérnökit, nyilván az ősök fizették a tandíj legalább felét, és mikor meglett a papír, bejelentettem, hogy színművész leszek. (Azóta dráma szakon tanulok.) Nyilván, nem tudom, mit gondoltak magukban, de mivel megvolt a diploma, nem bánták, nem 'csalódtak'. Én úgy tapasztaltam, a szülőknek az a legfontosabb, hogy legyen talaj a lábad alatt. Ha lediplomáztál, a papír megmarad. Még az is lehet (velem ez történt), hogy a jövőben újra és újra megtalál ez a szakma, és ha nem is folyamatosan, de dolgozol benne.

Ha szülő lennék, meg kéne emésztenem, hogy a gyerekem jövőjét nem tudom megjósolni 50 évre, mert változtat, de örülnék az őszinteségének, és annak, hogy keresi, hogy mit SZERET csinálni.

Az, hogy nem ebben a szakmában kezdesz dolgozni, nem jelenti, hogy hiába volt. Te azért tanultál, és ők azért fizettek, hogy ha az élet úgy hozza, legyen egy biztos szakmád, ezáltal munkád és anyagi biztonságod. Mondd el ezt nekik, hogy ebből most nagy dózist kaptál, és megnéznél mást is, és szerintem, megértik!

2017. máj. 12. 22:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!