Mi határozza meg a nemzetiségűnket?
A szülők nemzetisége vagy a születési hely? Esetleg az anyanyelv vagy az állampolgárság?
Ha a szülő külföldre költözik és ott születik a gyerek milyen nemzetiségű lesz?
Egy konkrét dolog miatt kérdezzem és pár válasz után megírom, de kíváncsi lennék hogy a részletek ismerete nélkül ki mit mond..
Kizárólag a te saját érzésed.
Természetesen sok minden belejátszhat, de kizáróalg a belsö hozzáállás a döntö.
Sok ismerösnek született külföldön gyereke, ott élnek, ott nöttek fel, és a ygerekek közül van, aki maygarnak érzi magát, van, aki meg ottaninak.
A szülök állampolgársága sem jelent semmit, lásd a határon túli magyarok egy része nem-magyar állampolgár, de magát annak tartja.
Az anyanyelv megintcsak nem döntö, a legismertebb Liszt Ferenc, aki magát magyarnak tartotta, de egyetlen szót sem tudott magyarul.
Akkor jo :)
Van egy unokatestverem (több is van) aki szerintem erős identitás zavarban szenved. Szerintem! Itt voltak karácsonykor a testvérével es a szüleivel. Ő itt született, de kicsi volt mikor kimentek Németországba (a húga már ott született ). Az anyanyelve magyar, de a németet is legalább olyan jól beszéli, állampolgársága magyar. De ő német! A barátaimnak szilveszterkor azt mondta, hogy ő német és nem magyar (kellemetlen volt mert a szomszéd lány idősebb és emlékszik rá hogy itt született és amúgy is mindenki ismeri és a háta mögött dilisnek tartják ez miatt).
Nekem az unokatestvérem és kicsit fura ez nekem.
A nemzeti identitásunk nem egy objektív dolog. Nem lehet meghatározni. Persze, ha valaki japánnak mondja magát, csak mert látott egy animet, az nevetséges.
De valaki aki Németországban nőtt fel, az mondhatja magát németnek.
"A nemzetiség egy adott állam területén az államalkotó nemzethez vagy nemzetekhez képest kisebbségben élő etnikai csoport."
Nem a születési hely számít, éppen az a lényege, hogy nem abban az országban születtél, ahova a nemzetiséged szól. Pl. itthon a svábok. Nyilván így a szülők határozzák meg, de azért ennyinél több a dolog. Van benne egy azonosulás érzet, az adott nyelv ismerete a szülőktől.
Nekem pl. dédnagymamám csak németül tudott, nagymamámat már megtanították magyarul is, anyut meg már németül nem tanították. Én nem vallom magam svábnak, mert olyan olyan környezetben nőttem fel és a nyelvet sem igazán beszélem.
"Ha a szülő külföldre költözik és ott születik a gyerek milyen nemzetiségű lesz?"
Természetesen magyar. Mindenféle szempontból. Magyar állampolgár is lesz, ha a szülők is azok.
Ha szülőknek megvan az állampolgársága, és gyerek is így olyan állampolgár, akkor ő dönti el, minek vallja magát. Mondhatja, hogy magyar származású, ha akarja. A nemzetiséghez több kell. Hagyományápolás és kötődés.
Aminek tartod magad. Más kérdés hogy lehet hogy hüIyének néznek ha olyat mondasz.
Egyébként pedig ez a milyen nemzetiségű valaki, csak itt Európában, a nemzetállamok földjén ennyire kardinális kérdés.
Amerikában tök normális ha valaki azt mondja hogy amerikai vagyok, van bennem ír, olasz, német és egy kis indián vér is.
Én magyar vagyok, de van német és szlovák felmenőm is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!