Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Szűk családba ki tartozik bele?

Szűk családba ki tartozik bele?

Figyelt kérdés
Nekem a férjem és a két gyerekünk. A sógornőm egyedül neveli a lányát, kikérte magának, hogy akkor ő micsoda. Apósomék természetesen támogatják a válás óta ( 7éve) és a most 11 éves lányát is segítenek nevelni. Szerintük a szülők is a szűk családhoz tartoznak. Részben egyet értek, részben nem. Nekem is vannak szüleim, párkapcsolatban élő testvérem. Nekik nem azért egyértelmű így, mert napi szinten besegítenek a sógornőmnek? Közel lakunk a szüleimmel, minden nap beszélünk telefonon, de 2-3 naponta találkozunk. Apósomék is közel laknak, de távolságtartóbb a kapcsolat.
2016. nov. 12. 07:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Nekem a szüleim és én /felnőtt vagyok/. A szüleimnek én, a szüleik, testvéreik.

Szerintem is hozzátartozik a szülő a szűk családhoz. Nekem mindig csak a szüleim lesznek, gyerekem férjem sose lesz.

2016. nov. 12. 07:24
 2/14 anonim válasza:
70%

Kedves Kérdező!

Magad is leírtad: "Nekem a férjem és a két gyerekünk"

Neked természetes,hogy a gyereked a szűk családodba tartozik.

Az anyósodéknak is természetes,hogy a lányuk (a sógornőd,mivel az Ők gyereke) a szűk családi körbe tartozik!

Nagyon dícséretes dolog ez,hogy egyedül neveli a gyerekét,és a szüleire támaszkodhat!Jó anyósod,és apósod van.

Gyanítom mivel nálatok rendben van minden,együtt élnek a gyerekeitek a szüleikkel( azaz veled,és a férjeddel) ezért tudtok egymás támasza lenni a férjeddel.

Szóval a sógornőd a szűk családba tartozik! Igen.

2016. nov. 12. 07:27
 3/14 anonim ***** válasza:
86%

Mindenkinek más, értelmetlen ez a kérdés.

Nekem a szüleim, tesómék (igen, a férje és gyereke is), mert velük vagyunk napi kapcsolatban.

2016. nov. 12. 07:30
 4/14 anonim ***** válasza:
84%

Objektíve: papa, mama, gyerekek. Slussz.

Egyébként szubjektív kategóriaként is él a kifejezés, és ilyen értelemben mindenkinek mást jelent. De elsősorban nem fizikai közelségről szól, tehát az mindegy, hogy ki lakik közel meg ki nem.

2016. nov. 12. 07:39
 5/14 anonim ***** válasza:
73%

Mondjuk, ha már annyira objektív akarsz lenni, kedves Utolsó, akkor miért nem a Ptk. "közeli hozzátartó" fogalmából indulsz ki?

Amit te objektívnek mondasz az igencsak szubjektív, mivel ezt csak te találtad ki. A Ptk. ugyanis ezt mondja:

8:1. § [Értelmező rendelkezések]

(1) E törvény alkalmazásában

1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;

2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

Ez az objektív, minden más szubjektív.

2016. nov. 12. 08:24
 6/14 sanyinak ***** válasza:
Ha nem jogszabalyi oldalrol nezzuk, akkor azon csaladtagok, akikkel szoros a kapcsolatod. Akik "kozel" allnak hozzad.
2016. nov. 12. 08:52
 7/14 anonim ***** válasza:
Miért pont a jogból induljunk ki? Inkább rakja ide valaki, hogy mit ír erről a Magyar Értelmező Szótár. (Nekem nincs.)
2016. nov. 12. 14:02
 8/14 anonim ***** válasza:

Azért a jogból, mert az előttem szóló objektív megközelítésről beszélt. Nos, a jognál nincs objektívebb, és rámutattam, hogy az bizony köszönőviszonyban nincs azzal, amit ő írt, ergo ő is szubjektívet mondott.

Ami amúgy szerintem teljesen helyes: mindenki számára más a szűk család.

2016. nov. 12. 16:59
 9/14 anonim ***** válasza:
Nekem és férjemnek a szűk család anya, apa, testvérek, kereszt szülők akik mindkettőnk esetében valamelyik szülő testvére és gyerekeik. Az esküvőnkön is ők voltak ott. Azóta a saját gyerekeinkkel bővült.
2016. nov. 12. 19:16
 10/14 anonim ***** válasza:

"a jognál nincs objektívebb"

:-O :DDD

Biztos azért fordulhat elő, hogy elsőfokon meg másodfokon egymással ellentétes ítéletek születnek...

Ha egy magyar szó vagy kifejezés jelentésére vagyunk kíváncsiak, mint itt, akkor azt kell megvizsgálni, hogy a magyar anyanyelvű emberek mit értenek alatta. Ezt gyűjtötték össze az Értelmező Szótárban.

2016. nov. 12. 21:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!