Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Meglehet "tanítani" egy...

Meglehet "tanítani" egy mondhatni felnőtt embernek a család szeretetét és fontosságát?

Figyelt kérdés

A párom iszonyat rossz környezetben nőtt fel, minden szomszédban szétmenő házasságok, otthoni veszekedések, döntőbíráskodásra kényszerítés, lelki terror, alkoholizmus hasonlók. Évente kb csak karácsonykor meg max még egy alkalommal 1-2 napra megy haza. Engem 5 év alatt nem mutatott be, mert hogy ha akarom én elmehetek a családjához de ő biztos nem megy haza.

Én pedig egy olyan helyen nőttem fel ahol középiskolás koromig egy olyan családdal nem találkoztam ahol elváltak volna a szülők, vagy családi háttér miatt szembetűnő sérelmek lennének a fiatalon. Apa anya együtt van, szeretik egymást, gondoskodnak a gyerekekről, ők is boldogok, fegyelem tisztelet értékrendszer van. Én imádom a családom, és ha nekünk is lesz esetleg akkor természetesen azt szeretném hogy az én eredeti családomra üssön ahol fontosak a nagyszülők is, unokatestvérek is, karácsonykor mindig összegyűlt az egész család amíg élt mamám ott, most már nálunk. Kicsit félek hogy párom háttere miatt nem tartja majd fontosnak a családi összetartást/összejöveteleket és mondjuk csak nyüg lenne neki ha hazaakarnám rángatni havonta hogy találkozzunk a szüleimmel meg a rokonokkal vagy a karácsonyozás és hogy nem tudom vele "megszerettetni". Hm tudom kicsit bonyolult meg összevissza a lényeg hogy én nagyon család centrikus vagyok ő meg nyilván nem igazán. Kissé lusta és nem szereti ha alkalmazkodnia kell már vagy 8 éve él egyedül eléggé megszokta. Még nem élünk együtt de nemsokára lehet sikerül összeköltözni úgyhogy egyre jobban foglalkoztatnak az ilyen dolgok

én 22L Ő 26

2015. ápr. 8. 16:08
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
47%
én egysezrüen öszintén elbeszélgetnék vele erröl.és megkérdezném, hogy miért nem akar bemutatni,mert azért nekem ez is furcsa kicsit, h öt év utàn még nem akart egyszer Sem hazavinni.ha pedig tényleg nincs minden rendben vele, akkor valoszinüleg ejteném is.
2015. ápr. 8. 16:40
 12/16 anonim ***** válasza:
15%

1. a családodhoz azért tudod nehezen elrángatni és rávenni, hogy ismerkedjen a szüleiddel, mert egy ilyen körülmények közül származó embernek nehéz beilleszkednie és megtalálnia a helyét egy normális családban. Nagyon-nagyon valószínű, hogy tart attól is, hogy a szüleid az ő családja felől érdeklődnének és ezért inkább távolságot tar, mint hogy kitálaljon a családi gondjairól, vagy esetleg hazudjon róla.

2. az, hogy az anyja távolról kedvesnek tűnik, semmit nem jelent. Az én anyámmal is beszélt már telefonon 1-2 barátnőm, amikor én nem tudtam a telefonhoz rohanni és mondtam, hogy vegyék már fel és mondják meg neki, hogy várjon egy pillanatot, mindjárt jövök, aztán végül is beszélgetésbe elegyedtek és el voltak képedve, hogy milyen cukimuki, édespofa anyám van. Na persze, hogyne... az... csak tudnák, csak ismernék az igazi arcát, el se hinnék, hogy még mindig hajlandó vagyok szóba állni vele! Szóval néhány mondatból ne vonj le elhamarkodott következtetést.

Nagyon gyorsan felejtsd el ezeket a gondolatokat és ezt a tanító szerepet, mert ha ő ezt észre veszi, olyan megalázó lesz számára, hogy annál lejjebb már nincs, ugyan is az ilyen emberek lelkileg is rohadt nagy harcokat vívnak magukban azzal, hogy attól rettegnek, ugyan olyanok lesznek, mint a családjuk. Aztán, még ha te is megbélyegzed őt, akkor végképp oda lesz a magába vetett hite! Őszintén bízom benne, hogy az én párom fejében ilyen gondolatok nem fordulnak meg, mint a tiédben!

2015. ápr. 8. 16:44
 13/16 A kérdező kommentje:
Hát ezt jobban is átgondolhattam volna. Mire leírtam a kérdést már akkor se volt hozzá illő a cím. Igazából az érdekelt hogy egy ilyen széthúzó családból hogy mennek az emberek egy új család (családalapítás) felé. Amire választ is kaptam. Meg attól féltem hogy mivel így is alig tudom elhívni magunkhoz ez lehet később se változna.(?)
2015. ápr. 8. 17:16
 14/16 anonim ***** válasza:
34%
pont ezért mondtam, hogyha nem hasonlóan gondolkoztok, akkor jobb búcsút inteni egymásnak, ha a dolgok tényleg nem változnak.Nem a te dolgod, hogy 22 évesen egy lelkibeteg embert megments.
2015. ápr. 8. 17:40
 15/16 anonim ***** válasza:
61%

14, te aztán csuda nagy empátiával rendelkezel, nálam emberségből nincs az a pénz, amiért 5ösre vizsgáznál...

Kérdező, a választ az én szemszögemből és az én vágyaimból kiindulva megkaptad. Azt tudnod kell, hogy "nekünk" nehezebb az érzelmeket kimutatni, de attól még ugyan annyira (ha nem jobban!!!) vágyunk a példás családi életre, mert nekünk ez máshogy nem adatik meg, csak akkor tapasztalhatjuk ezt meg, ha magunknak megteremtjük. A későbbiekben biztosan könnyebben fog a családodhoz közeledni, de idő kell hozzá. Egyelőre ő ott kívülállónak, kakukktojásnak érzi magát. Ezen nem lehet segíteni/gyorsítani. Neki kell önállóan megtalálnia helyét a családodban. Ehhez az kell, hogy a szüleid is türelmesek legyenek vele. Itt nem egy beteg emberről beszélünk, hanem valaki olyanról, aki más közegből jön és lelkiekben vágyik arra, hogy normális család vegye őt körül, de az hírtelenjében ijesztő számára, ha belecsöppen egy ilyenbe. Mi nem vagyun ahhoz hozzászokva, hogy vasárnap közösen leülünk a nagy családdal ebédelni... Hogy mosolyogva megkérdezik tőlünk, hogy hogy vagyunk, milyen a munkahely... Hogy olyan "intimen" érdeklődnek rólunk, ahogy egy családban szokás... Hogy családi programok részesei legyünk... Ezek mások számára természetes dolgok, nekünk viszont bátorság kell hozzá, hogy ilyenekben részt vegyünk. Sajnos azért is nehéz, mert ha ilyen családi dolgokba bevonnak minket, akkor egy részt szomorúak vagyunk, hogy ez nekünk csak most és csak "idegen" emberekkel adatik meg, másrészt pedig tartózkodóak vagyunk, mert úgy érezzük, hogy pátyolgatnak minket és biztosan lesajnálnak. Nem tudom teljesen érthetően kifejezni, de azt akaromvalahogy mélyebben és átéreznetően megfogalmazni, hogy fura az, hogy neki van a kis családjuk, engem meg oda vitt a párom, hogy bevegyenek engem is a játékba, mert az én családom kizárt engem. Én a mai napig furán érzem magam a párom szüleinél, ezt a kakukktojás dolgot érzem. Nálunk 7 évig tartott az, hogy ha elmentem hozzájuk, akkor még a wc-re is követtem a páromat, csak ne kelljen a szüleivel kettesben maradni. A hetedik év után jött az fokozatosan, hogy egyre többet beszélgettem velük, aztán szép lassan kialakult a családtag érzés, de még mindig nem az igazi. Alakul és ez a lényeg. Viszont azt utálom, ha megkérdezik, hogy hogy van az anyám. Mit mondhatnék? Azt, hogy biztos most is részeg, ordibál? Meg azt hogy hónapok óta nem beszéltünk? Az ilyenek miatt feszélyez, ha beszélgetek a szüleivel.

De azt szeretném leszögezni, hogy nem vagyunk beteg emberek! Sokkal mélyebben tudjuk értékelni a szeretetet, a kedvességet, a nyugalmas családi életet, mint az, aki az ellenkezőjét nem ismeri!

2015. ápr. 8. 18:18
 16/16 anonim ***** válasza:
Szerintem felesleges ezzel próbálkoznod. Én hasonló vagyok mint a párod, azzal a különbséggel, hogy nekem nagyjából átlagos családom van, és nagyon szeretem őket, de valahogy mégsem bírom a családosdit. Amint tehettem kihúztam magam minden családi összejövetel alól, és arra sem vágyom, hogy a párom családját látogassam rendszeresen, mert ez engem nem köt le, azzal pedig képtelen vagyok azonosulni, hogy valakit szeretni kéne és találkozni vele csak mert családtag valamelyik oldalon. Számomra ez felesleges macera, stessz, felhajtás és tömeg... Amit meg nem élvezek azt nem fogom csinálni, és nem igazán zavar ki mit gondol. A saját idilli, tökéletesen rózsaszín család gondolatától pedig őszintén szólva leginkább egy kis hányinger kerülget. Egyszerűen engem ez a téma nem köt le. Nem díjaznám ha valaki megpróbálna átnevelni. Szerintem a párod is hasonlóan gondolja, bár nyilván vele kéne megbezsélni konkrétan.
2015. ápr. 8. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!