Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Szülinapi köszöntési szándék...

Szülinapi köszöntési szándék meghívás nélkül nincs is? Nálatok hogy szokás?

Figyelt kérdés
Gyerekem 5. szülinapja volt a napokban. Eddig a rokonságot külön meghívtuk, főztünk-sütöttünk és ők ajándékoztak. Most viszont betegség miatt úgy alakult, hogy nem hívtam senkit. Úgy gondoltam, ha fel akarják köszönteni a gyerkőcöt, jönnek ők maguktól, és ha itt lesznek, megbeszélem velük, hogy most nem volt kapacitásom partyra, de a tavaszi szünetben rendezzünk egy kerti sütögetést. Persze készültem, bevásároltam, főztem is és szendvicseknek valót vettem, rendeltem a tortán kívül sütiket stb. Hát a nagyszülőkön kívül senki nem jelentkezett. Ők jöttek egyedül felköszönteni az unokát. Tesómékra számítottam volna, és teljesen meglepett, hogy egyáltalán nem jelentkeztek. Amúgy is szokássá vált, hogy az ünnep előtt rákérdeznek, mit szeretne a kicsi szülinapra, mit vegyenek. De most ez is elmaradt. Anyu szerint nekem kellett volna felhívnom őket, hogy bocsi, most nem tartok bulit, de majd egy későbbi időpontban hívom őket, mert hogy meg fognak sértődni. Én viszont nem így gondolom. Fordított esetben és hívás nélkül bejelentkeztem volna, hogy szeretném felköszönteni a kicsit, és mikor alkalmas. Bármikor jöhetnek hozzánk, tehát nem kellett visszafogni magukat. De most tényleg én hívjam őket, hogy ugyan már gyertek el felköszönteni a gyerkőcöt....? Mert ha maguktól nem jöttek, nem is fontos nekik, nem? Nem sértődtem meg, nem erről van szó, hanem nem tudom, mi hogy illett volna.... Nem akarok rosszban lenni velük. Ti mit tennétek? Kívülállóként talán könnyebb megítélni :)
2015. márc. 21. 18:16
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Függ a testvéred személyiségétől is. Nyilván nem túl kezdeményező típus, mert akkor hívott volna, hogy mikor mehetnek át.

Ha azonban nem ilyen, nem tolakodó, nem akarja magukat rátok erőltetni, akkor nem fog hívni, megvárja, hogy te hívd meg őt.

2015. márc. 21. 18:50
 12/19 anonim ***** válasza:

Mi csak a nagyszülőket és a mi (tehát a szülők) testvéreit szoktuk hívni. Előtte persze kérdezik, hogy mit szeretnének. Ha nem kérdeznék, akkor is megy a meghívás, legfeljebb kiderül, hogy most maguktól is kitaláltak ajándékot.

De: ha nem szólsz senkinek, akkor is nekik illik felhívniuk téged a szülinapján legkésőbb és kérni a gyereket a telefonhoz, hogy felköszöntsék. Vagy képeslap vagy e-mail vagy valami. Szerintem aki erre nem veszi a fáradságot (mert aztán az tényleg illik, hogy a tesóm gyerekét felköszöntsem), az nem való a buliba sem. Nálunk az is szokott legalább egy sms-t írni, akit sosem hívunk meg, évente kétszer látjuk és nem is feltétlenül imádjuk egymást, de tudja, hogy a gyereknek szülinapja van és felköszönti. Ha nem is látjuk, hogy milyen pofát vág e-mailírás közben, a célját legalább eléri, hogy a távoli x rokon is felköszöntötte.

Szerintem érdemes erről elbeszélgetni anyukáddal, hogy vajon ő ezt hogy látja. Hogy betegség ide vagy oda, vajon a tesódék miért nem hívták fel, hogy hát boldog szülinapot drága kicsikém? Még ha nem is vagyok olyan szoros viszonyban valakivel, nekem lelkiismeret furdalásom lenne, ha nem tenném meg. De szűkebb családban szerintem nagyon illene.

2015. márc. 21. 18:55
 13/19 A kérdező kommentje:
Biztos, hogy tudják a szülinapot. Még mondtam is nekik pár napja, hogy a kicsi mennyire várja. Megértem, ha hívás nélkül nem jönnek, de mivel telefonon sem köszöntötték fel a gyereket, ez meglepő számomra. Bár eddig meghívást kaptak, de mégis én úgy lennék vele, hogy nem a szülők meghívása érdekelne, hanem hogy a gyerek elé állok és felköszöntöm a szülinapján. Akár ajándék nélkül is, vagy egy tábla csokival. Mert fontos nekem, mert a rokonom. A barátnőmet is felköszöntöm, vagy a kollégámat, meghívás nélkül is. Gondoltam, hogy csak jelentkeznek valamilyen formában, és akkor mondom nekik /akár telefonon/, hogy kedvesek, amiért eszükbe jutott és a meghívást későbbre terveztem. De így meg taplóság a szülinap után 2 héttel felhívni őket, hogy na most hétvégén összejövetel lesz, a szülinap apropójából, mikor ők meg ránk sem telefonáltak, nem?
2015. márc. 21. 19:48
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez tényleg fura, hogy még csak fel sem hívtak titeket.

De a gyerek elé állok, hogy felköszöntsem dolog inkább attól függ, mennyire sűrűn találkoznak egyébként.

Ha sűrűn, vagyis havonta-kéthavonta, netán gyakrabban, akkor tényleg illik személyesen is felköszönteni a gyereket, hiszen akkor nyilván várja is.

De ha ritkábban, akkor elég (lett volna) a telefon.

Mellesleg nem mindenki kötődik a testvére gyerekéhez. Hidd el, sokakat pont nem érdekel, hogy a testvérük gyerekével játszanak, meg ünnepeljék.

Persze egy telefont megengedhettek volna, mert ha nincs is kedvük gyerekezni (a máséval) attól még illendő felköszönteni.

Te lehet, hogy idáig azt hitted, hogy a testvéredék egyik legnagyobb öröme, ha a te gyerekeddel lehetnek. Hát, most láthattad, hogy nem így van.

2015. márc. 21. 20:04
 15/19 A kérdező kommentje:
Pár száz méterre laknak tőlünk. Legutóbb múlt hét végén voltak nálunk, mikor vigyáztunk az ő gyerkőcükre pár órát. Amúgy nem járunk össze túl sűrűn és tudom, hogy nem izgatja őket különösebben a gyerekem. Számukra az ő csemetéjük maga a tökély, a másé meg hülye. Nem rosszból írom, én elfogadtam, hogy ők így éreznek. De eddig legalább a formaságok fontosak voltak nekik. De én szeretem az ő gyereküket, mert a tesóm gyereke, rokonom, fontos nekem és szeretnék vele szoros viszonyt. Én biztosan átmentem volna felköszönteni, meghívás nélkül is, vittem volna neki egy egyszerűbb játékot vagy mesekönyvet.... Szóval magamból indultam ki, de belátom, hiba volt. És talán nincs is szükségünk a formaságokra. Akik tényleg szívből szeretik a gyerkőcöt, azok eljöttek hívás nélkül is, és csak ez számít :)
2015. márc. 21. 20:12
 16/19 anonim ***** válasza:
64%

szerintem a gyerek szülinapja a szülőkre és max. a nagyszülőkre tartozik. az összes többi családtagot egyáltalán nem érdekli, és max. az irántad tanúsított szeretetből mentek el eddig is, ha hívtad őket.

az is nagy teher, ha állandóan ajándékot kell vásárolgatni a tágabb család összes gyerekének. mindenkinek megvan a maga baja, gondolom, saját gyerekük is van, arra kell a pénz meg az energia.

2015. márc. 21. 23:27
 17/19 anonim ***** válasza:

Mi direkt megbeszéltük anno, hogy nincs ajándékozás. Rengeteg a nagycsaládban a gyerek, kész anyagi csőd lenne szinte minden héten ünnepelni valakit.

A gyerek szülinapja titeket érdekel, és talán a nagyszülőket. Ennyi.

2015. márc. 22. 08:15
 18/19 anonim ***** válasza:

Én nem értem a felháborodásodat, mért várod el tőlük, hogy eljöjjenek, amikor meg se hívod őket. Ha például engem nem hívnának meg, akkor arra gondolnék, hogy most csak ti akartok elmenni valahová ünnepelni a kicsivel, mint például állatkertbe vagy vidámparkba, ahol nem szokott ott lenni az egész família.

Azon sem kell kiakadni, hogy nem hívták fel a picit, én tizennégy éves vagyok, többször volt már velem születésnapjaim alkalmából, hogy a nagyszüleim egy üzenetet sem küldtek.

A rokonok biztos arra gondoltak, hogy mivel úgyis bepótoljátok a partit, akkor elég lesz majd akkor felköszönteni.

2015. márc. 22. 13:31
 19/19 anonim ***** válasza:

Hidd el hogy nekik is megvan a saját családjuk ritmusa. A gyereked szülinapja csak nektek fontos. A többi csak udvarias figyelmesség. Lehet hogy nem nézegették olyan sűrűn a naptárat, hogy észrevegyék. A saját dolgukkal foglalkoztak. Úgy is hozzá voltak már szokva hogy ha menni kell akkor előtte szóltok.

Mi sem tartjuk észben a rokonság gyerekeinek a szülinapját. Előtte szoktak szólni hogy lesz ..és kész.

2015. márc. 22. 13:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!