Azt hiszik h pénz nélkül el tudok indulni külföldre dolgozni. Hogyan értessem meg velük?
Ketten élünk édesanyámmal. Az ő fizetését viszi a ház törlesztője,vmint a csekkek feladása,az enyém pedig elmegy kajára,tisztító szerre,tisztálkodó szerre,bérletekre.
És van ugy hogy kölcsön kell kérnünk hó végén nagyszülőtől,vagy nagynénitől. nem 10.000FT-kat kérünk,hanem egy vagy két ezer ft,és amint meg jön a fizetés az első hogy visszük is vissza..
Már nem egy alkalommal megkaptam,h én fiatal vagyok,beszélek kicsit németül(amit az iskolában tanultam annyi) menjek ki külföldre dolgozni. Mennék én tényleg nagyon szívesen,de nem értik meg,h pénz nélkül nem tudok elindulni. Ilyenkor azt mondják h hát fogjam az utolsó havi fizetésem és induljak el. Nem keresek kb 70 van hogy 80 ezer ft. De nyilván hagynék itthon anyukámnak pénzt,mert a rokonokra nem számithatok h adnak neki ételt,vagy bármi mást. Az 1-2 ezer ft-t is úgy adják mint akinek a fogát huzzák,de hát mástól nem tudunk kölcsön kérni,és ők jó anyagi helyzetben vannak.
Az ami maradna kevés ahhoz h elinduljak és az első fizetésig meglegyek.
Ezt úgy lehetne némileg biztonságosan megoldani, hogy először is nézelődsz külföldi munkaajánlatok között, de kizárólag megbízható forrásból, pl munkaügyön EU-irodában vannak ajánlatok, ami többnyire ellenőrzöztt és nem kamu.Szállásról szintén hasonlóan érdeklődhetsz.Ha már ez megvan, fel kéne venni a kapcsolatot a munkáltatóval és a szállásadóval, előre letárgyalni a dolgokat, hogy ne bizonytalanra menj.Ezután pedig ha van lehetőség, van most munkahelyed, akkor vegyél fel annyi kölcsönt, amiből biztonságosan kimehetsz 1-2 hónapra, annyit amennyit nagyon muszáj rászánni.Ha ott beválik a meló, onnan már könnyen kifizetsz mindent az ottani bérből.De ha nem is jön össze, még akkor se fáztál rá nagyon, de marad pénzed haza jönni.
Mindenképp jobb lenne azonban, ha nem egyedül mennél, tehát mondjuk, hasonló célokkal rendelkező barátok, ismerősök ha vannak, vagy ha dolgozik kint ismerős, attól kérni tanácsot, vagy ha többen költöznétek egy albérletbe.
Például lányom nyáron ment ki Hollandiába.Mi is csórók vagyunk, de volt egy idős gondozási melóm, és onnan elég jó "zsebpénzt" kaptam, így kb 1 év alatt összejött
az apár százezer forint (mert az nénitől kapott pénzt mindíg félretettem), abból ment alányom külföldre, a barátjával, barátnőjével, olyan ismerős vitte ki őket, aki már évek óta kint dolgozik.A szállás árát közösen dobták össze, közösen főztek, persze ez rugalmasan oldottak meg mindent, tehát nem volt a közösködésből semmi gond.Sajnos a meló nem jött össze, így csak kb 2 hetet maradt.Tehát egy csomó pénzt visszahozott, nem volt különösebb ráfizetés.Vett utazás előtt egy-két ruhát, meg tartós élelmiszert, de hát az itthon is jó, na meg az utazás díja ugrott, más ráfizetés nem volt, legalább kirándult egyet...Na, valahogy hasonló megoldás jó lenne, ha meg tudod oldani.A nyelvtudás meg olyan dolog, hogy teljesen munkáltatótól függ.Van ahová kell, van ahol nem fontos.Hallottam már nem egy olyanról, hogy nyelvtudás nélkül ment külföldre és bevált.
En irtam a lakaskerdest, akkor ertem, csak a kerdesben a "haz" torlesztoje volt, nem "lakas", ezert gondoltam hogy esetleg az lehet nagy.
Ossze kell irni tetelesen mire koltotok, es sporolni. Kis masfelszobas lakas, raadasul ket fizetessel, valahova elfolyik a penz.
Ird a kiadasokat honaprol honapra, hogy lasd mire pontosan mennyi megy el, es akkor jobban ra lehet nezni hogy min lehetne megfogni.
Kolcson meg ne kerj, azzal nem vagy elobbre, csak elore elkoltitek a fizetest mikor meg meg se jott.
alapszabaly: ha az ember godorben van, az az elso hogy nem as tovabb.
A 2000€ se sok.
Elso hogy ha lakast berelsz, ami lehet havi 7-800€, akkor le kell tenni nehany honapnyi foglalot. Na erre el is menne a ketezer euro, es akkor meg neki se allt keresni.
Egyebkent hol van a lakas, melyik telepulesen, mennyire messze Budapesttol? Lehet hogy erdemesebb lenne tavolabb is kutatni jobban megfizetett munkalehetosegek utan. Ha pl ingaznal Budapestre, ott talalnal olyat ami 70-80ezernel jobban fizet.
Elso korben oda probalj meg eljutni, hogy keress legalabb 150-200 nettot, aztan utana mar lehet kulfold fele nezelodni.
A másfél szobás lakás egyik szobáját miért nem adjátok ki albérletbe?
Ahogy írtad, anyukáddal elvagytok egy szobába, esetleg albérletbe menne hozzátok egy nő vagy egy párocska,akinek vagy akiknek lenne munkája vagy munkájuk Nem csak a rezsibe szállna , szállnának be, hanem az albérleti díjat is tudna befizetni, vagyis a ti részeteket a rezsibe simán ki tudnátok fizetni.
Rögtön lenne egy kis plusz, ami vagy elég lenne ahhoz, hogy tanulj, vagy kimenj külföldre.
Hobbi téren biztos van valami, ami megy. Kötés,horgolás, goblein esetleg hímzés, vagy bármi más, amit tudsz kamatoztati, és tökélyre fejleszteni.
A gyerek felügyeletet senki sem akar keresni, megoldják ismerősökön belül, esetleg beteg felügyelet ( de oda már tapasztalat, képzés kell).
Nekem a fülemet a gyerekkel rágják, sajnos benne vagyok a korba, de nem értik meg, hogy nem akarom, hogy ha szülök egy gyereket, nélkülözzön.
Apósomékra ahogy édesanyámra sem tudok számítani, sem anyagi , sem más téren. Mindent nekünk kell megoldani a párommal.
Egy francokat kell fél vagyon. Csak akkor, ha próba-szerencse alapon mész ki, azt meg nem engedheted meg magadnak.
Keress munkát, jelentkezz, legyen fix helyed. Akár munkaközvetítőkhöz is küldhetsz önéletrajzot, nem feltétlen otthonihoz, hanem ittenihez. Csatlakozz facebook-csoportokhoz, akik kint élnek, minden régiónak van 2-3 csoportja, ott tudnak ajánlani megbízható munkaközvetítőket is. (Memmingeni magyarok pl, de ugyanez München, Augsburg, mindnhol!)
Sok helyen segítenek a lakhatás és a papírmunka kérdésében is, így konkrétan csak a kiutazást kell fizetned, és kb 100 Euro kell, hogy szűkösen kihúzd az első fizetésig.
De ez csak fix munkahellyel működik, ha lutrira jössz ki, akkor valóban sokkal sokkal több pénz kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!