Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Érvényes így az eltartási...

Érvényes így az eltartási szerződés?

Figyelt kérdés
Van 2 lánytestvér.A fiatalabb a szülői házban lakik,melynek fele az édesapjuk halála után az Ő nevére került.A ház másik fele az anyjukon van,valamint az egész ház feletti haszonélvezet.A házat közösen lakja a fiatalabb lány a családjával(férj,1 gyermek).Az idősebb lány 50 km-rel arrébb lakik a családjával.A két lány anyja mégis az idősebb lányával(aki nem lakik vele) kötött eltartási szerződést.De jelenleg-már évek óta-a ház összes rezsijét a házban lakó lánya fizeti.Tehát:bármi felmerülő költségbe nem száll be sem az anya,sem az eltartási szerződéses másik lány.Mi van ilyenkor?Ilyenkor módosul valami jogilag?
2014. nov. 13. 16:47
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Ha ez az anyuka ennyire borzalmas nőszemély, akkor miért laknak ott a menyedék? Gondolom, nem kötelező.

Egyébként így azért már más a helyzet. Úgy az igazságos, ha a két gyerek egyenlő arányban örökli majd meg a házat.

2014. nov. 13. 23:41
 12/26 anonim ***** válasza:

Azért ezt az "úgy igazságos" dolgot nem ártana átgondolni egyeseknek.

Mert addig rendben van, hogy a szülönek van egy háza és ez általános esetben a két gyerek örökli felesben.

DE!!! Itt az egyik gyerek elöször az apát támogatta élete végéig, most meg az anyát is lényegében ö tartja el, a másik testvér megjóformán feléje sem néz. Azért az ottlakó gyerek elég sokat tett és tesz, ami miatt megérdelmi, hogy többet kapjon az örökségböl.

Egyébként olyan eltartási szerzödés nem érvénes, ahol bizonyíthatóan nem törödött az eltartó az eltartottal.

A másik gyerek meg olyan módon fizessen ezentúl mindent, aminek hivatalos nyoma is van.

2014. nov. 14. 08:15
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
12-es, de ezt lehet úgy is nézni, hogy a szülői házban lakó gyerek élvezi évek óta, hogy neki nem kell albérletet fizetnie. Ha ő sem lakhatna otthon, akkor az albérleti díja valószínűleg több lenne, mint a rezsi negyede, amit az anyuka helyett fizetnek.
2014. nov. 14. 08:47
 14/26 anonim ***** válasza:
44%
Az utcánkban lakik egy néni, hatalmas, több generációs családi házban. Két gyereke van. Mindkettő családja külön lakásban lakik. Amikor az egyik gyerekének a férje külföldi munkát vállalt el, gondolkoztak rajta hogy a lánya és unokái odaköltöznek hozzá hogy mindannyiuk élete könnyebb legyen. Ez mégsem történt meg, mert a faluban azt mondták neki többen hogy ha örökségre kerülne a sor nagy lavinát indítana el egy ilyen egyszerű, praktikus lépéssel. Akkor a házban lakó lánya úgy érezné hogy öreg napjaiban ő gondoskodott róla. Ha ezt az örökséggel éreztetné akkor a másik lánya érezné kisemmizve magát, ha nem éreztetné az örökséggel a vele lakó lánya érezné semmmibe vettnek magát. A néni sokat sírt hogy mit csináljon. Az ember nem azért szüli a gyerekeit hogy kitoljon velük. Végül mindenki maradt a saját lakásában, nem túl praktikusan.
2014. nov. 14. 09:56
 15/26 A kérdező kommentje:
A menyem nővére nem albérletben lakik,hanem a férje nagyszüleinél laknak!Miért kellene lakáshasználatot fizetni a menyemnek,ha ő a fél ház tulajdonosa?Ezt én nem értem.Ezt magyarázza már meg nekem valaki bővebben,ha tényleg tájékozott ebben a témában.A menyemék fizetik az összes rezsit,bármit fel kell újítani,javítani,azt is ők fizetik(pl.tavaly a bojler csere).És még lakáshasználatot is fizessenek?Hát a volt nászom biztos forogna a sírjában.
2014. nov. 14. 11:24
 16/26 anonim ***** válasza:

Mivel az anyának haszonélvezeti joga van a teljes házon, hiába tulajdonos a menyed, neki nincs joga rendelkezni a lakással, amíg a haszonélvezeti jopg fennáll (ami valószínűleg az anyja haláláig fog tartani). Az anyja megtehetné, hogy be sem engedi őket a házba, kiadhatná másnak, stb. Szívességet tesz nekik azzal, hogy megengedi, hogy ott lakjanak és így megspóroljanak egy albérleti díjat. Természetesen a rezsi ráeső részét neki kellene fizetni, de ő meg kérhetne lakbért. Nyilván mi innen nem tudjuk megítélni, hogy melyik lenne több, de gyanítom, hogy a lakbér.

Annak, hogy a másik gyerek hol lakik nincs sok köze a kérdéshez, hiszen amiatt nem lehet valakit kitúrni az örökségből, mert a férje nagyszüleinél laknak.

Ettől függetlenül maga az eltartási szerződés lehet, hogy támadható, ehhez ismerni kellene a szerződés részleteit, de közel sem 100%, hogy nem teljesíti (pl. díj fizetéssel). Az más kérdés, hogy erkölcsileg mennyire lenne korrekt a szerződés megtámadása, hiszen az apai örökségből meg a másik gyereket hagyták ki.

2014. nov. 14. 11:37
 17/26 anonim válasza:
Hogy jogilag mi újság,azt nem tudom,mert nem vagyok jogász :) Csak anya vagyok,2 gyerekkel.Vannak itt,akik igencsak az anyuka pártján állnak,úgy látom..és ezt szomorúan látom.Ugyanis:először is az anya-amint olvastuk,nem állt a helyzet magaslatán,mivel a fiatalabbik lánya vezette helyette a háztartást.Az anya miért nem végezte a dolgát?A lány dolga vezetni a háztartást?Másrészt:az anya örülne,hogy valaki ott van vele,és még rányitja az ajtót,ha valami baja van.50 km még nem a világ vége,a másik lány is nyugodtan mehetne hozzá!Esetleg mi lesz a helyzet,ha történik vele valami és ágyban fekvő lesz?És ha a nagyobb lány akkor se megy?Persze,annak aki ott lakik kötelessége ellátni ,ugye???A másik dolog:"örüljenek,hogy nem kér lakáshasználatot"..Hát,mint írtam,nekem van 2 gyerekem.De ha én így nem gondoskodtam volna a családomról,most meg ingyenélnék a lányomék pénzén...és ezek után még lakáshasználatot is kérnék...hát,kedves olvasók,inkább felkötném magam az első fára!Hangsúlyozom-én most nem a dolog jogi,hanem emberi oldalát nézem!Mert hogy akik az anya pártján vannak,azok vagy nem anyák,vagy sivár lelki világgal rendelkeznek!Hogy egy egyedül élő anya ne a gyerekének és az unokájának örüljön,azt én nem tudom elképzelni!
2014. nov. 14. 15:24
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Azért kíváncsi lennék az érintettek álláspontjára is, mert most egy totál kívülálló oszt meg velünk infókat.

Szerintem törődj a magad dolgával, már ne haragudj.

2014. nov. 14. 15:28
 19/26 anonim válasza:
0%
Szerintem ebben semmi rossz szándék nem volt.A kérdés kiírója ismeri a helyzetet,hisz írta,hogy az ő családjában van ez a sajnálatos helyzet.Mint írja,neki nem áll módjában segíteni a fiatalokon.
2014. nov. 14. 15:41
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
A kerdező, az ott lakó lány anyósa. Szóval, neki semmi köze ehhez a helyzethez. Persze, hogy a fiát védi, de akkor sincs hozzá köze, ráadásul elfogult is.
2014. nov. 14. 15:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!