Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Érvényes így az eltartási...

Érvényes így az eltartási szerződés?

Figyelt kérdés
Van 2 lánytestvér.A fiatalabb a szülői házban lakik,melynek fele az édesapjuk halála után az Ő nevére került.A ház másik fele az anyjukon van,valamint az egész ház feletti haszonélvezet.A házat közösen lakja a fiatalabb lány a családjával(férj,1 gyermek).Az idősebb lány 50 km-rel arrébb lakik a családjával.A két lány anyja mégis az idősebb lányával(aki nem lakik vele) kötött eltartási szerződést.De jelenleg-már évek óta-a ház összes rezsijét a házban lakó lánya fizeti.Tehát:bármi felmerülő költségbe nem száll be sem az anya,sem az eltartási szerződéses másik lány.Mi van ilyenkor?Ilyenkor módosul valami jogilag?
2014. nov. 13. 16:47
1 2 3
 1/26 A kérdező kommentje:
Még az tartozik hozzá ehhez,hogy amikor esetleg beteg az anya(volt már rá példa,70 éves...),és orvoshoz kell vinni,a vele lakó veje viszi.Tehát ,ezt sem a vele eltartásiban lévő lánya ...
2014. nov. 13. 16:57
 2/26 anonim ***** válasza:
Menjetek ügyvédhez (a bíróságon van ingyenes tanácsadás), ott kaphattok olyan felvilágosítást, ami tényleg az aktuális szabályzóknak megfelelö.
2014. nov. 13. 17:00
 3/26 anonim ***** válasza:
Kezdetnek a szerződést kéne látni, illetve ezután mindent számláról utaljatok a szolgáltatóknak, hogy legyen bizonyíték a pénzmozgásra. Mindesetre ezalapján támadható a szerződés.
2014. nov. 13. 17:04
 4/26 anonim ***** válasza:

Ezt még most kéne megbeszélni velük, amíg élnek. Haláluk után sokkal nehezebb lesz megtámadni a végrendeletet.

Nem tudom te melyik szereplő vagy ebben a történetben, de amennyiben a szülők nem látják be, hogy a távol élő családjuk semmit sem törődik velük, és nem osztják ketté igazságosan az örökséget, az ott élő család költözzön el nyugodtan. Nem a pénz, nem a befektetés miatt, hanem a gerincesség miatt. Amíg ott vannak és minden terhet ők fizetnek, addig nem tudnak saját házra spórolni, és meg sem térül az áldozatuk, mert nem ők örökölnek. Így én biztos nem segítenék a szüleimnek, abban a tudatban hogy kitagadtak. Még egyszer mondom, nem a pénz miatt.

2014. nov. 13. 17:06
 5/26 anonim ***** válasza:

Mi van az eltartási szerződésben? Mit kéne teljesítenie a testvérednek? Mit kap cserében? A ház másik felét?

Apukád utáni részt, hogy hogy csak te örökölted és nem ketten a tesóddal?

Szerintem kérdezz meg egy ügyvédet, ő fogja tudni pontosan. Vannak ingyenesek is.

Egyébként én úgy tudom, hogy semmilyen szerződéssel nem lehet valakit kizárni az örökségéből, szóval te is örökölsz anyukád után, és nem csak a tesódé lesz.

2014. nov. 13. 17:26
 6/26 A kérdező kommentje:
Bocsánat,ezt elfelejtettem írni:én az ott lakó lány anyósa vagyok.Sajnos,én sem vagyok olyan anyagi helyzetben,hogy segíteni tudjak a fiamékon.De látom,hogy ez nagyon nem igazságos így.
2014. nov. 13. 17:32
 7/26 anonim ***** válasza:
Nem lehet hogy az anyukájuk azért csinálta ezt a csavart, mert az apjuk halála után a kisebb lányra került a fél ház? Lehet hogy szeretne valamelyest igazságos lenni a gyerekeivel és nem szeretné kisemmizni azt aki nem abban a házban él. Lelkiismeret furdalása is lehet hogy ha esetleg meghal az örökség csak az egyik gyerekre fog teljesen szállni a másik pedig kisemmizettnek érzi magát. Lehet ezért csinálta ezt a szerződést. Nincs jó megoldás szerintem. Gondolom ha az idősebb lány családja is ott élne a házban ők is vinnék orvoshoz és egyéb helyekre az édesanyát. Szerintem az illetékeseknek kell leülve megbeszélniük ezt a kényes ügyet egymás közt.
2014. nov. 13. 18:33
 8/26 anonim ***** válasza:
Nekem is az jutott eszembe, mint a 7. Válaszolónak. Miért csak az egyik lány örökölte a fél házat?
2014. nov. 13. 19:08
 9/26 A kérdező kommentje:
Annak is meg van a maga kis története.Mert a menyem anyja nem egy tipikus feleség .Szóval az én menyem nagyon korán átvette a háztartást az anyjától,ő főzött,mosott a családra.A menyem nővére már 17 évesen elköltözött otthonról.Szóval az apjuk ezért íratta a részét a menyemre.
2014. nov. 13. 19:54
 10/26 anonim ***** válasza:
56%

Ahogy az apjuk az egyik gyerekre íratta a részét, úgy az anyjuk is megteheti ezt a másik gyerekre. Tulajdonképpen ehhez még eltartási szerződés sem kellene, minden további nélkül ráhagyhatná végrendeletben. Persze azt meg lehetne támadni a köteles részért, de ilyen alapon az apai végrendeletet is megtámadhatta volna a másik gyerek. Úgy igazságos, ha a tesvérek egyenlően örökölnek a szülők után. Az eddigi igazságtalanságot szeretné most az anya rendezni.

Az más kérdés, hogy elvileg az anyának kellene fizetni a rá eső rezsit, de az ott lakó lányának meg lakáshasználati díjat kellene fizetnie, tehát valószínűleg még így is ő jár jobban.

2014. nov. 13. 20:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!