A törvény tiltja, vagy valamiféle probléma lehet-e akkor ha egy távoli rokonommal szeretnék komoly kapcsolatot? ( Anyukámnak az apukájának a testvérének a lányának a lányával!
Még a törvény sem tiltja a másod unokatestvérek házasságát se - nem is tiltotta régebben sem. Egyre rugalmasabb/megengedőbb ilyen esetekben a törvény a fejlett genetikai szűréseknek/tanácsadásoknak köszönhetően - már ha gyermeket szeretne a pár.
Az új ptk szerinte ekkor érvénytelen a házasság:
4:12. § [Rokoni,hozzátartozói kapcsolat]
(1) Érvénytelen
a) az egyenesági rokonok házassága; (egyenesági rokon: Azok a rokonok, akik közül egyik a másiktól származik. (Szülő, nagyszülő, dédszülő, illetve a gyermek, unoka, dédunoka.)
b) a testvérek egymással kötött házassága;
c) a testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával kötött házassága; és
d) az örökbefogadónak az örökbefogadottal az örökbefogadás fennállása alatt kötött házassága.
(2) A testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával kötött házassága nem érvénytelen, ha a jegyző e házassági akadály alól a házasságkötés előtt vagy a házasság fennállása alatt felmentést ad. Felmentés akkor adható, ha a házassággal létrejövő kapcsolat a születendő gyermekek egészségét nem veszélyezteti.
Ebből látható,h az új ptk még az első unokatestvérek házasságát sem tiltja. (Amit viszont régen tiltott.)
A másik,h a törvény a házasságot tilthatja (a fent említett esetekben), kapcsolatot nem.
tehát
bocsi elírtam..
Akkor lenne másodunokatestvér, ha a te anyukád és az ő anyukája lennének unokatestvérek!
Épp ez az eset áll fenn. Érted, a nagyapám testvérének a gyereke az az én szülőm unokatestvére. Vagyis az unoka az én másodunokatestvérem.
Én mondjuk más párt keresnék magamnak. Elég bizarrul hangzik ez így..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!