Igaz az, hogy unokatestvérek nem lehetnek együtt?
Az én nagyszüleim is unokatestvérek. A nagymamám háromszor vetélt el, két vízfejű gyereke született. Jelenleg a negyvenéves Down-kóros nagybátyámat neveli. Édesanyám disz-es, a testvéreim közül mindenki dongalábas. A nagyiék egy 200lelkes elszigetelt faluból jöttek.
Nem azért nem lehet együtt két rokon, mert tuti hogy betegek lesznek a gyerekek. Ha a génkészletükben van hibás gén, az nem jön ki. Viszont egy közeli rokonnal nagyon sok gén közös. Ha a hibás állomány is az, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy az adott genetikai betegség előjön.
Továbbá ma más morálisan elfogadhatatlan, miután a családtagok sokkal könnyebben tartják a kapcsolatot.
Jó lenne rendet rakni az agyakban végre. A hatályos családjogi törvény alapján első unokatestvérek is házasodhatnak egymással. Ha utódot is szeretnének, akkor ajánlott a genetikai vizsgálat/tanácsadás.
Néha hatalmas ökörségeket olvas itt az ember...
Régen az is normális volt, hogy 10ből 5 gyerek nem élte meg a felnőttkort.
Valószínűleg ötven éve más volt a családjogi törvény, mert nagyapám és a nagyanyám papíron unokatestvérek, viszont a papát örökbefogadták, és el kellett vinni az örökbefogadási papírokat a jegyzőhöz, hogy engedélyezze a házasságot, mert vér szerint nem rokonok.
Kövezzetek meg, de én évekig jártam az egyik 3. unokatesómmal.
Az őseink sokgyerekes családokból származtak, nem tartotta mindenki mindenkivel a kapcsolatot, így sokáig nem is tudtuk, hogy rokonok vagyunk. Ki is akadtunk, amikor rájöttünk - de aztán túltettük rajta magunkat.
Mi alaposan utánajártunk a témának, azt mondták nekünk, hogy ilyen fokú rokonságnál a genetikai kockázat már csak annyi, mint két nem rokon ember között.
Már nem vagyunk együtt, de nem emiatt.
Nem tilos, de nem ajánlott. Nagyobb eséllyel születik beteg gyerek.
Ma már elérhetők genetikai vizsgálatok valahány hetesen, ki lehet mutatni sok (de nem minden) fejlődési rendellenességet és betegséget, és el lehet vetetni a beteg gyereket. De ez nagyon nagy trauma lehet a szülőknek, főleg a nőnek. És mi van, ha a következő baba is beteg lesz? Vagy 2-3 abortusz után teherbe se tud már esni? És mi van, ha a vizsgálat téved? Van hibaszázalék, születhet sérülten mégis, és előfordulhat, hogy rossz eredmény miatt egészséges babát vetetsz el.
Szerintem nem kell elítélni az unokatestvéreket ilyen esetben, de aki jót akar magának, az inkább mást választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!