Lehetek a gyámja az unokatestvéremnek?
15 éves. Az apja erősen alkoholista, alkalmi munkából, piti lopásokból él, nincs saját lakása, ismerősöknél húzza meg magát. Az anyja prostituált (és alkalmi drogos). Most az anyjával él, de érthető okokból nem szeret otthon lenni. Esőben, hidegben is szemrebbenés nélkül kiküldni sétálni, hogy tudjon dolgozni. Egy héten kb 4-5 nap nálam van, nagyon szeretne itt lakni és én sem bánnám.
Nekem van egy 2 szobás lakásom, bejelentett munkám, havi fizetésem, 22 éves vagyok. Az én apám szintén alkoholista volt, nemrég halt meg, édesanyám pedig 20 éve rákban. Nagyszülők sem élnek már. Hát nem egy vidám sztori, de ez van.
Milyen feltétele van ennek a gyámságnak? Ügyvédhez kell menni? Mégis merre induljak el?
A gyámügy semmit nem tud ezekről az esetekről, nem volt még intézkedés? Az iskola sem jelezte?
Mi van a nagyszülőkkel amúgy? Mert első körben őket fogják számításba venni.
Szerintem örülne neki, ha megszabadulna a saját gyerekétől, de mivel párszor már kiosztottam, biztos nem fogja hagyni, hogy én "vegyem el" tőle.
Nem olyan rég megkérdeztem tőle, hogy van az, hogy fodrásznál volt, miközben a gyereke panaszkodik, hogy tök üres a hűtő és hozzám jön vacsorára.
Válasz:
"Iskolában kapott enni, elég az. Nem kell azt hízlalni, ahogy én csinálom."
Na erre varj gombot.
Mindenképpen menjetek be az illetékes gyámhatósághoz és ott érdeklödjetek.
Ugyanis neked semmi fogalmad a hivatalos eljárásokról, amit gondolsz, az semmire sem elég.
Ha pl. ezt a "nincs semmi a hütöben" sztorit elmondod te is meg az unokahúgod is, ez még abszolút semmit nem bizonyít, ezt nem fogadják el. HA netán van erröl hangfelvétel, az már jelenthet valamit.
Családba fogadás q szülők kerelmere indul e bármikor megszuntethetik. (ha alkalmasak q körülmények, eletviteluk gyereknevelesre)
Ha a szülők szülői felügyeleti joga szünetel vagy hivatalosan lenyiltakozzak, hogy lemondanak q gyerekről te pedig nyilatkozom hogy vállalod és alkalmasnak talalod a koeulmenyeidet akkor lehetza te a törvényes képviselője.
De simán hozzád is költözhet ha
a szülők beleegyeznek. Nem kell már szuloi haz elhagyása stb a gyamhivataltol. Attól a szülők maradnak a törvényes képviselők de közös megegyezéssel nálad lakik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!