Rohadt szarul és kínosan érzem magam, amiért nem adtam kölcsön pénzt egy rokonmnak. Mit tegyek?
A párom egyszer adott egy munkatársának egy egészen piti összeget, azt se sikerült időre rendezni, rendesen a nyakára kellett járni, de cserébe minden hónapban újra bepróbálkozik az illető, hátha kaphat még egy kicsit. A másik meg kb. február óta lóg neki 5.000 Ft-tal. Lassan a párom is megtanulja a leckét: nem adunk kölcsön olyannak, akinek nem adnánk örökbe is!
Tőlem egyszer kért a nővérem egy nagyobb összeget egy váratlan kiadásuk miatt, én ragaszkodtam a szerződéshez. Húzta a száját, de belement. A határidő napján fizetett. Később kiderült, hogy nem csak tőlem kért, a szüleinktől is, ott nem volt papír, azóta se rendezte.
Szép dolog segíteni, de nem biztos, hogy ha adtál volna, hosszú távon jót tettél volna. Előfordul, hogy valami váratlan kiadás miatt megszorul az ember és emiatt kölcsön kell (lehetőleg rokontól, mert úgy megússza a banki kamatokat). Nálunk is volt ilyen a családban, adtam is, vissza is kaptam. De ha tényleg egy ilyen egyszeri alkalom, akkor az ember lehetőleg a legközelebbi rokonaitól kér, ők jobban ismerik, talán kevésbé is égő. De az, hogy olyan kér tőled, akivel szökőévente egyszer ha találkozol, az az én szememben két dolgot jelenthet: az egyik, hogy minden, nálad közelebbi rokonnál, ismerősnél próbálkozott már vagy úgy van vele, hogy ha nem adná meg, kevésbé lesz rossz híre ettől az ő környezetében, hiszen te nem ismered annyira őket
Kifejtem az első mondatomat: Pont a keresztanyámék (távoli rokonok) kerültek anyagilag nehéz helyzetbe. Előtte viszonylag jól éltek, akkoriban kaptam tőlük ruhákat, tanszereket, szóval segítettek. De beütött a csőd. Apámtól és másoktól is kértek kölcsön, egy ideig kaptak is, a víz színén tudtak maradni. De a pénzügyi egyensúlyukat nem tudták helyre hozni, nőttek a tartozások. Több év alatt akkora tartozásuk jött össze, hogy abból akkoriban szinte már egy kisebb lakást lehetett volna abban a városban venni. Egy idő után nem kaptak, de akkor jött a könyörgés, hogy "kikapcsolják az áramot" stb. Most az a helyzet, hogy apám küld nagyobb ünnepek előtt valamennyi pénzt nekik, de ajándékba. Így az ő lelke nyugodt, a tartozásukra meg úgyis keresztet vethet. Ha nem kapnak a rokonoktól kölcsön, valószínűleg hamarabb meglépnek költségcsökkentő/bevételnövelő lépéseket, bár van, amit azóta sem tettek meg.
Olvastam egy - szerintem nagyon okos - ember irását.
Igy hangzik: Ha valakivel össze akarsz veszni, adj neki kölcsön!
Hová lettél, kérdező?
Megnyugtattak a válaszok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!