Mennyire gyakori másoknál, hogy a hatvanas nyugdíjas szülők dolgoznak tovább a pénzért, ha bírják?
Anyukám tavaly ment nyugdíjba 60 évesen. 210 ezer most a nyugdíja és mellé maradt dolgozni a munkahelyén, a nettója pedig felment csak a nyugdíjba menés miatt kb. 250-300 ezer forintra, mert már csak SZJA-t vonnak le neki. Apukám idén ment nyugdíjba 65 évesen. Neki 180 ezer lett a nyugdíja, mellé elment dolgozni egy 4 órás könnyű munkába és ott még keres 130 ezret. Az a tervük, hogy még legalább egy 3-4 évig dolgoznak majd. Mindkettejüknek csak érettségije van. Most fürdenek a pénzben a korábbiakhoz képest, mert sose kerestek túl sokat, most viszont egyszerre kapják a fizetést és a nyugdíjat, plusz még a nettójuk is magasabb, mint korábban volt, mert már nem kell járulékot fizetni. Elkezdték felújítani a lakást, akarnak majd új (használt) autót venni, és szeretnének néhány milliót félretenni.
Én nagyon meglepődtem, amikor ez megtörtént velük, mert egész életükben keveset kerestek és nem is gondoltam, hogy fiatal nyugdíjasként ezt meg lehet tenni így, hogy dolgozol tovább és a nyugdíjjal együtt lényegében kétszer annyit keresel, mint korábban dolgozó emberként tetted. 2 éve is még a két szülőm együtt keresett talán 350-400 ezret. Erre úgymond nem számítottam. De persze örülök neki, mert legalább anyagilag rendbe jönnek. Nálatok történt/történik hasonló valahol?
Nálunk a családban mindenki, mert nem kap elég nyugdíjat - nem, százezret sem, mint azzal az egyik válaszoló hibásan példálózott.
Nem tudom, ő hol él, de nagynénémnek pl 75 a nyugdíja szakápolóként.
51: tessék, itt egy friss kérdés, alatta konkrét adatokkal:
https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ke..
"Anyukámnak 210 ezer, 40 évet dolgozott, ebből 25 év irodai adminisztrátor, 15 év gyári munka.
Papámnak 240 ezer, 35 évet dolgozott rendőrként.
Mamámnak 140 ezer, kb. 30 évet dolgozott banki ügyintézőként, 47 éves korától a rendes nyugdíjig rokkantnyugdíjas volt.
Mindnek rendesen bejelentett munkája volt mindig."
Nem lehet, hogy részmunkaidőben dolgozott a nagynénéd???
Az én apám is dolgozik mellette. Egész jó kis bevétele van. Alapból magas a nyugdíja.
Ha bírja ,csinálja. Miért baj ez egyeseknek?
Az én munkahelyemen is van egy két ember aki már nyugdíjas. Szerintem nekik alacsony a nyugdíj azért dolgoznak.
Sokan szidják a nyugdíjasokat amiért otthon ülnek. De ezek szerint az is baj egyeseknek ha tovább is dolgoznak
Apam alig birja kivarni hogy nyugdijas legyen. Addig-addig jart a dokihoz hogy leszazalekoltak es 1-2 ev mulva hivatalosan is nyugdijba megy.
Anyamnak van meg jopar ev a nyugdijig de szerintem csak akkor fog tovabbra is dolgozni ha a nyugdija sehogy sem lesz eleg a megelheteshez.
A rokonsagban amugy senki nincs aki nyugdijas koraban is dolgozott volna pedig egyiknek sincs magas nyugdija. Egy rokon van aki vallalkozo volt es nyugdij utan is csinalta meg par evig. Szerintem nem sok nyugdijas dolgozik Magyarorszagon.
Amerikaban gyakori hogy a nyugdijasok dolgoznak. Van olyan aki azert dolgozik mert nem eleg a nyugdij a megelheteshez es vannak akik pedig azert mert unatkoznak otthon.
Ezek az unatkozo nyugdijasok reszmunkaidoben elmennek a Walmartba, Sams Clubba, Lowesba dolgozni valami konnyu munkat, addig sem otthon ulnek, viszont mivel reszmunkaido, igy az idejuk nagy resze nem munkaval telik mint annak aki heti 5szor napi 8 orat dolgozik. Ki lehet birni ha pl heti 2 napot mesz 4-4 orat, sot, legalabb van valami rutin a hekoznapokban.
#57: a "nem sok" elég relatív...
Szerintem amúgy - és ez pontosan lejön a többiek által leírt példákból - elsősorban a magasan képzett értelmiségi idősek dolgoznak nyugdíj mellett. A szellemi frissességük megtartása érdekében, és mert van motivációjuk. És nem utolsósorban sok cégnél szükség van a szakértelmükre, a szakmai tapasztalatukra. Sokadlagos szempont az anyagi rászorultság.
Ugye a fizikai munkát végzők eleve hamarabb lerobbannak fizikailag, így egyrészt normál munkahelyeken már nem tudnak annyira teljesíteni, másrészt motivációjuk sincs, belefáradtak 40-45 év alatt.
Persze akad köztük is kivétel, nálunk is dolgozott egy 70+-os ácsmester...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!