Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan ,,kell" gyászolni egy...

Hogyan ,,kell" gyászolni egy olyan családtag esetén, akivel rossz volt a kapcsolatod egész életedben?

Figyelt kérdés

Az egyik szülőm testvére gyógyíthatatlan beteg. Egész életemben kifejezetten rossz kapcsolatban voltam vele, nagyon sokszor gonosz volt velem gyerekkoromban, agresszív mind a mai napig és nagyon sok fájdalmat, lelki sebet okozott nekem (és a család többi tagjának is). A családom teljesen maga alatt van, én pedig rettegek, hogy a mamám hogy fogja ezt túlélni, mert már most megzuhant teljesen.

Nagyon ambivalens érzéseim vannak, természetesen nagyon sajnálom, senkinek soha nem kívánnám a halálát, de nem tudom, mit ,,kellene" éreznem, hogyan kellene a többiek mellett állnom ebben a folyamatban.

Átment valaki hasonlón?

Köszönöm

2022. júl. 27. 17:23
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

#9 egyáltalán nem csinálok áldozatot magamból, ne ülök ott az ágya mellett minden nap és nem is fogom a kezét (azt írtam, hogy elvárnák). én számomra fontos személyek miatt aggódom, és nem gondolnám, hogy az lenne a helyes viselkedés, hogy a legnagyobb gyászuk közepette még a mamám fejéhez kellene vágnom, hogy amúgy hányok az éppen haldokló gyerekedtől. sajnálom, de nekem ez a legalja.

csupán érdekelt, hogy volt-e valaki hasonló szituációban, és hogyan tudta úgy támogatni a fontos rokonait, hogy közben ő nem érezte ugyanazt a fájdalmat, mint ők

2022. júl. 27. 17:58
 12/20 anonim ***** válasza:

,,ő nem érezte ugyanazt a fájdalmat, mint ők"

Soha nem érzed azt amit mások, sőt senki sem érzi ugyanazt, ugyanabban a helyzetben. Nem arra gondolok, hogy te nem gyászolod, ha gyászolnád se érezdnés ugyanazt mint más és más sem amit te.

Nem kell érezned semmit, amit éppen érzel csak azt.

2022. júl. 27. 18:32
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Szia,nekem nevelőanyám halt meg pár hónapja,aki nagyon kicsi korom óta nevelt,bár azt,hogy nevelt,idézőjelbe tenném.Fizikailag és lelkileg is bántalmazott,a tevékenysége kihat a jelenlegi életemre is,pl. alkalmatlan vagyok a párkapcsolatra. Mégis zajlott\ zajlik bennem valamiféle gyászfolyamat,még az is előfordult,hogy sírtam. Nem elemezgettem miért,ez nyilván nem olyan gyász,mint mikor a szerettedet gyászolod.Én engedtem, engedem ezt a folyamatot,ezeket az érzéseket,nem érzek lelkifurdalást,hogy miért sírok,mikor utálnom kéne,stb. Légy türelmes magadhoz,és engedd,hogy az érzelmek,gondolatok jöjjenek-menjenek,ne legyen lelkifurdalásod. A gyászoló,valós fájdalmat megélő rokonaidat ettől függetlenül támogathatod. Ha arra kérnek,ülj mellette,nyugodtan mondd meg,hogy ezt nem tudod megtenni, nyilván nem kell a szemükbe vágni az igazságot,legalábbis nem most,mondhatod azt,hogy ne haragudj,de nem tudok mellette ülni,bármiben szívesen segítek,de ezt nem tudom megtenni.Vagy azt mondod kegyes hazugságként,hogy nem tudod nézni a szenvedését,vagy nem mondasz semmit.Kitartást kívánok,nem könnyű ez egy családnak sem.
2022. júl. 27. 18:36
 14/20 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a válaszokat, sokat segített :)
2022. júl. 27. 19:00
 15/20 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem a helyes hozzáállás az hogy tudatosítod magadban hogy egy mérgező embertől búcsúztok, akit neked nem KELL gyaszolnod. Sőt másokat se kell támogatnod. Éld az életed, menj el a temetésre ha gondolod, és ennyi.
2022. júl. 27. 20:39
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy.

Nem gyászolok olyan embert akit rühellek. Illemből sem.

Öreganyám halála se érintett meg, még bolhányit sem. 🤷‍♀️

2022. júl. 27. 22:10
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy leginkább
2022. júl. 27. 22:47
 18/20 anonim ***** válasza:
79%

Bocsásd meg Neki azt a sok rosszat,amit ellened vétett. Így szabad lehetsz Tőle.

Az a lényeg, hogy Te nem vagy ilyen másokkal.

2022. aug. 3. 14:19
 19/20 anonim ***** válasza:
67%
Just meditate..., breath in "u fcking shithole", breath out "u won't spread ur toxicity anymore".
2022. aug. 5. 01:44
 20/20 anonim ***** válasza:
Szia! Ne haragudj, de ilyen a világon nincsen kicsit is kulturált ember esetében, hogy gyűlöl másokat, mert ő nem tud olyan életszínvonalat elérni, mint mások. Normál esetben az ember annyira elfoglalt, hogy a saját, totálisan hétköznapi problémái lekötik, nemhogy még mások életét elemezgesse. Jó, nekem is vannak problémáim, de nem keresem, hogy bezzeg ennek, meg annak ilyen nincs. Egyszerűen nem érdekel. Aki ezzel foglalkozik, már elnézést, de parazita, aki jó eséllyel pokollá teszi a családja életét, megnyomorítva a következő generációt is. Szóval ne, ne sajnáld.
2023. febr. 20. 13:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!