Örökség ilyen bonyolult?
Hasonló cipőben járok, engem se avat be abba, hogy mekkora a vagyon, meg mit fogok örökölni, pedig az öccse 46 évesen szívrohamban meghalt. Ő is egy stresszes életet élt vállalkozóként, és már elmúlt hatvan. Vannak még dolgai, és csak akkor avat be, ha megoldotta. Szerencsére olyan nálunk nincs, hogy más örökölne, mert elvileg az új feleséggel lemondtak egymás vagyonairól halál vagy válás esetén. Ezt elhiszem. Csak azt nem tudom, hogy mi marad nekem. És tudom ez kapzsin hangzik, hogy fú számító vagyok, meg azt várom biztos, hogy örököljek és meghaljon... De nem. Csak nyilván én is úgy tervezek, meg olyan elképzeléseket gyártok, ami reális cél lesz majd. Én magamtól sose fogok ekkora vagyont előteremteni. Jól keresek a vállalkozással, de én nem leszek ekkora ágyú. Szóval totál megértelek, engem se tanít vahy avat be ilyen dolgokba, hogy hogyan kell bánni a pénzzel, vagy érted. De legalább biztos én örökölök.
Szóval szerintem beszéljetek egy ügyvéddel. Lehet a nő teljesen kisemmizte, és nektek csak a 100 milliós hitel marad, de az is lehet, hogy valamit feketén csinál, és a nő egy palimadár akit beraktott ügyvezetőnek és többségi tulajnak, szóval egy stróman. Ma már azért ezek a szürkezónás dolgok nem olyan egyszerűek, tehát ha ez a helyzet, lehet mire örököltök már a NAV visz mindent. De amúgy inkább az előbbi a helyzet szerintem. Ügyvéd tud segíteni nektek ebben.
Tartozást legfeljebb az örökség mértékéig kell örökölni, ettől nem kell félni. Ha az örökös úgy ítéli meg, hogy az örökség ér annyit, hogy a hitelt tovább fizesse, akkor fizeti, ha nem, lemond róla.
A nő gyerekei nem az apád örökösei hanem az anyjuké, anyjuk halálakor örökölnek.
A nő egy gyermekrészt örököl a hagyatékból, esetetekben, ha ketten vagytok testvérek, ez egy harmad. És holtig tartó haszonélvezet a közösen lakott ingatlanon.
Az egészet megbolondíthatja egy végrendelet, de az általános szabályok ezek.
Nincs itt semmi bonyodalom.
Egyrész teljesen mindegy, hogy apád elvette a nöt vagy sem, ha a vagyonában társtulajdonos, akkor a vagyon részben a nöé. (Akkor is az lenne, ha "csak" üzlettárs lenne. Mellesleg szerintem érthetö, hogy ha együtt vannak évek óta, akkor össze is akarnak házasodni, elég primitív dolog részedröl, hogy 50 fölött minek!)
Ami az örökösödést illeti:
Ami apád nevén van, azt te, a testvéreid és a feleség öröklitek egyenlö mértékben elosztva, a közösen lakott ingatlanból - ha az apád tulajdona - a feleség nem örököl, de élete végéig tartó haszonélvezeti joga lesz rá.
Ami a felesége nevén van, azt az ö gyerekek öröklik, szintén 1-1 arányban.
Ami az esetleges adóságot illeti, az is ugyanígy öröklödik, mert az negatív vagyonnak számít - azaz apád részét te a testvéreiddel, a nö részét az ö gyerekei.
Öröklés esetén mindenkinek joga van visszautasítani az örökséget. Ennek akkor van értelme, ha az adóság több, mint a pozitív örökség - de ilyen esetben nem csak az adóságot utasítjátok vissza, hanem az egyéb örökséget is, vagy mindent elfogadtok, vagy semmit. Viszont csak adóságot örökölni nem lehet, az maximális adóság csak annyi lehet, amennyi a pozitív örökség.
Mellesleg egyelöre nincs semmiféle örökség, sem családi vagyon, egyedül apádnak van vagyona, ami az ö tulajdona, és ha az egészet elszórja, ahhoz sincs semmi közöd, azt tesz vele, amit akar.
Ami a te neveden van, az a tiéd, az nem lesz soha része az örökségnek, ami meg apádén vagy a feleségéén, ahhoz meg semmi közöd, amíg apád él.
Halála után az lesz az örökség tárgya, ami jogilag is apádé, ami a feleségéé, ahhoz továbbra sincs közöd.
De elég siralmasnak tartom, téged meg igen haszonlesönek, hogy annak ellenére, hogy apád már rádiratott 1-2 ingatlant, most még azt is akarod, ami apádé, és amit annak ad, akinek akar.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!