Mégis miért jó a polgári temetés, szónokkal?
Én sokkal inkább választanék egy vallási temetést, vagy ha olyan lehetőség nem lenne, akkor inkább egy családi körben tartott temetést, ahol a rokonaim, ismerőseim, barátaim mondanak beszédet (persze az lenne számomra a legideálisabb, ha egy vallási személy és a családom is mondana).
A polgári temetésnél gyakorlatilag az önkormányzattól jön egy erre szakosodott, nevenincs alak, aki életében nem hallott még az elhunytról és gyakorlatilag pénzért ír róla így egy szöveget, amit nehézkesen kifacsart könnycseppekkel előad, másnap meg már nem is emlékszik az egészre... Számomra annyira morbid, hogy valaki ezt szeretné...
Persze felőlem mindenkinek legyen az az utolsó kívánsága, amit akar, én ennek soha nem állnék az útjába, de én soha nem kérnék ilyet. Akkor inkább el se temessenek, ha csak ez a lehetőség lenne, hanem hamvasszanak el és maradjon az urnám a családomnál.
Amúgy ahogy írják, a vallási temetésen pontosan ugyanaz van, jön egy alak, pénzért levezeti a ceremóniát és megy a következőre. Az miben más? Semmiben, több benne az Istentisztelet meg szent szöveg.
De ettől még ugyanaz.
NEm mellesleg a magyar embereknek a 90%-a rohadtul nem vallásos. Meg vannak keresztelve és ebben kimerül a vallásosság. Innentől meg tök mindegy.
Az meg kit érdekel, hogy a kérdező ismeri a papokat, én meg ismerem Kiss Dezső Józsefet...és?
Soha nem voltam vallásos és még meg se vagyok keresztelve. Az egyházát, mint intézményt sem kedvelem, ezért gazdagítani sem óhajtom őket. Szerintem álszent dolog lenne, ha egyházi temetést akarnék magamnak.
A gyerekeimnek már elmondtam, hogy sok-sok év múlva polgári temetésem legyen a hamvaim szétszórásával!
A vallásosra egy az egyben igaz az, amit leírtál.
Egyébként a normális szónok ugyanúgy leül beszélni a hozzátartozókkal az elhunytról, és az alapján írja meg a beszédét.
Más meg nem akarja, hogy egy kitalált isten papjai tartsanak beszédet a holtteste fölött. No és? Meg van a jogod, hogy megválaszd, csak ne felejtsd el lefektetni a végrendeletben, nehogy aztán ki kelljen másznod a sírból az orrára koppintani valakinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!