Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mik a leggyakoribb generációs...

Mik a leggyakoribb generációs szakadékok egy családban?

Figyelt kérdés
Nálunk a párválasztásban a “mindent együtt építünk fel” ideológia - szüleim, nagyszüleim szinte üres zsebbel házasodtak, és nem értik, hogy mi miért akarok “többet” (diplomát, kocsit, utazásokat, fizetést). Azt mondják, hogy ma már a fiatalok mindent megtehetnek, akármikor kiccucolhatnak, ezért nincs is annyi tartós kapcsolat
2021. dec. 7. 12:23
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:
92%
Nálunk a bigott vallásosság az egyik különbség. Mama pl. mindennap megadott számú rózsafűzért morzsolgat, 70 x éve minden vasárnap templomba megy. Ha ott vagyok, nekem is kell, az ostya is kötelező, mert mit szölnak (az a 3-4 nénike aki még él). Ezzel sosem értettem egyet, én mindig sajátosan értelmeztem a vallás tanait(és sok mindennel nem is értek egyet). Aztán a másik ellentét anyu és köztem van. Neki mániája, fétises a diploma, az nem számít, ha te mást akarsz. Sosem látta be, mennyire nincs elég eszem és affinitásom tanulni, erőltetett, minden más ötletem csírájában igyekezett elfojtani. Rögeszméje volt, hogy ha másnak nem, tanítónak, óvónőnek menjek, amivel nem lehet keresni. Persze majd jön egy mindenféleképpen szigorúan vallásos, természetesen diplomás, ezek mellett jómódú férfi, aki mellett nem lesz gondom és vállalok 5 gyereket. 22 éves koromig tűrtem, hogy kiszemeljen mindenféle retardált alakot, akkor a tudta nélkül választottam a páromat, aki nincstelen volt, szakmunkás és pogány (9 éve tart). 26 évesen, több elkezdett és bebukott iskola után kimentem külföldre, ahol targoncásként 3x annyit keresek gyárban és gyerekem se lett. A mai napig nem tudtam meggyőzni őket arról, hogy a tv felesleges, nekem az autó is, mert mindenhová jár busz, metró, vonat... hogy attól, mert nincs papírom és nem akarok státusszimbólumokat, még lehetek a világra nyitott és értékes ember.
2021. dec. 7. 23:54
 32/33 anonim ***** válasza:
100%

Mi a férjem családja közelében élünk, így inkább őhozzájuk tudom magunkat hasonlítani, az én szüleimmel nem nagyon vannak súrlódások, ahhoz nagy a távolság.

Leginkább azóta jönnek ki a különbségek, mióta megszületett a babám. Anyósom édesanyja gyerekorvos volt, egy másik országban, egy másik korban, azóta rengeteget változott a világ, az aktuális ajánlások, de én magam - szintúgy orvosként egyébként - amúgy sem gondolom, hogy egy csecsemő ellátásához orvosi diploma kellene. Ezt nekik nehéz elfogadni, mindig jönnek az akkori (50-es években divatos) szabályrendszerekkel, holott többször bebizonyosodott, hogy kifejezetten káros volt, mind a gyermek, mind pedig az édesanya számára, az egyetlen haszna annyi volt, hogy a kedves anyuka minél hamarabb mehetett vissza dolgozni (és tették ezt anno, anyósom sógornőm 4 hónapos korában, az anyja 2 hónappal szülés után). Mindig mindent siettetni, erőszakolni akarnak szegény babán, mi hamarabb egyen ezt, igyon azt, üljön, másszon, mindezt a határozott ellenjavaslatok ellenére is erőltetik. Ha ellentmondok, többnyire felhúzzák az orrukat, bár igazándiból én sosem csináltam gondot abból, ha valaki megsértődött rám, mivel én mindig provokációra reagálok, direkt rosszaságból sosem bántok meg senkit.

A helyzet az, hogy náluk kifejezetten ront a szituáción a tény, hogy - és elnézést a kifejezésért - szó szerint a tehén hátsója mellől kerültek be egy orvosi egyetemre, majd egész életükben falun praktizáltak és egyszerű, dolgos embereket gyógyítottak. Nyilván egy ilyen miliőben ők számítottak a tanultnak, az értelmiséginek, ha úgy tetszik, élet halál urai voltak. Gyakorlatilag leéltek úgy egy életet, hogy mindig minden úgy történt, ahogy ők mondták, hiszen ők tudták, a falusi ember örült, ha írni olvasni tudott. Emiatt nem nagyon tudnak mit kezdeni a helyzettel, hogy lehet már nem ők a legleglegek és nem úgy történnek a dolgok, ahogy ők elképzelik. Nyilván a korral egyre rosszabb lesz minden.

2021. dec. 8. 16:24
 33/33 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk nagymamám volt az, akinek a munka csupán fizikai lehetett ( habár ő maga a kötelező minimumnál többet sosem dolgozott, azt is egy bankban ügyintézőként). Mindhárom unokája diplomás lett, mégis vérig van sértődve, hogy nem dolgozik egyikünk sem, mert hát az nem munka, az egyetemisták amúgy is csak buliznak és utána meg egy irodában tologatják a papírokat és jóval többet keresnek, mint azok a rendes emberek, akik 3 műszakoznak a pulykagyárban. Más nagymama büszke lenne, ő meg egyenesen szégyell minket.
2021. dec. 8. 16:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!