Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mik a leggyakoribb generációs...

Mik a leggyakoribb generációs szakadékok egy családban?

Figyelt kérdés
Nálunk a párválasztásban a “mindent együtt építünk fel” ideológia - szüleim, nagyszüleim szinte üres zsebbel házasodtak, és nem értik, hogy mi miért akarok “többet” (diplomát, kocsit, utazásokat, fizetést). Azt mondják, hogy ma már a fiatalok mindent megtehetnek, akármikor kiccucolhatnak, ezért nincs is annyi tartós kapcsolat
2021. dec. 7. 12:23
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a szüleimmel: Ha nem kelek hajnalban, és nem húzom befelé a belemet a busszal a munkahelyre, akkor nem is dolgozok (már 20 éve szabadúszó adószakértő vagyok, itthon dolgozok, de ez b...szta mindig a csőrüket, hogy én csak így itthon, a nappaliból leválasztott irodában...).
2021. dec. 7. 18:17
 22/33 anonim ***** válasza:
94%
21. Sokak számára még mindig csak a fizikai munka az elfogadott, a szellemi meg csak "aktatologatás"
2021. dec. 7. 18:35
 23/33 anonim ***** válasza:
40%

Azért sok mindennek itt semmi köze a generációs különbségekhez. Egyszerűen csak mások az emberek. Például a saját korosztályodban sem értesz egyet mindnekivel.

A #21-es által vázolt problémának semmi köze a generációkhoz, inkább az iskolázottsághoz. Gondolom, a 21-es szülei nem értelmiségi emberek.

2021. dec. 7. 18:37
 24/33 anonim ***** válasza:
30%

"a barátaim szülei esetében is a TV, rádió szava "szent"."

A fiatalabbaknak, vagy annyira nem is fiatalabbaknak meg az internet és social media szinte bármit lenyom a torkán.

2021. dec. 7. 18:39
 25/33 anonim ***** válasza:
75%

"Minden generáció más világban nő fel, nagyon másban. Ennek megfelelően fognak szocializálódni, gondolkodni is."

Az emberek egész életükben változnak és alkalmazkodnak. Vagy szerinted te most már örökre a mostani állapotodban maradsz és semmi újhoz nem fogsz alkalmazkodni?

Ez szerintem sokkal inkább intelligencia és iskolázottság kérdése. Egy nyitott és/vagy értelmiségi ember halad a világgal, míg egy kis faluban elzárva élő, alacsonybb végzettségű nem annyira.

SOk esetben egy idősebb sokkal toleránsabb, megértőbb.

2021. dec. 7. 18:52
 26/33 anonim ***** válasza:
100%

21-eshez hasonló helyzetben vagyok, a szabadúszó munkát nálam sem fogadták el. Illetve azt sem fogadták el, hogy most már nem jellemző, hogy van 1 munkahelyed huszonéves kortól életed végéig.

A fizikai munka / szellemi munka dolog inkább a nagyszüleim és a szüleim között merült fel, ott tényleg nem annyira generációs, mint inkább az eltérő háttér (falu...) lehet a ludas, de az, hogy valaki az interneten át végzett szabadúszó melót nem ismeri, az generációs.

2021. dec. 7. 18:54
 27/33 anonim ***** válasza:
90%

„egy kis faluban elzárva élő, alacsonybb végzettségű nem annyira.”

Azért hadd védjem meg a falut (annak ellenére is, hogy a 26-os kommentemben én is megemlítettem). Ez, hogy ott elzárva élnének a világtól, évtizedekkel ezelőtt volt igaz, manapság semmi nem akadályoz meg egy falusit abban, hogy tájékozódjon, internet is mindenhol elérhető. Emellett egy falusinak mindenféléhez be kell járnia a városba, sokkal jobban ismeri, mint a városi a falut.

2021. dec. 7. 18:56
 28/33 anonim ***** válasza:
100%
23-as, mindkét szülőm irodában dolgozott (érettségivel), de anyám 78, apám 86, szóval az ő idejükben ez már valami volt, hogy nem gyári munkás, mégis így gondolkoznak. (21. voltam)
2021. dec. 7. 19:49
 29/33 anonim ***** válasza:
86%

A nemrég elhunyt mamám volt 84 éves, én most leszek 28.

Ami kettőnk mentalitása között eltért-jelzem, ez a kettőnk közti különbség, lehet, lesz közös nevező az általános generációs szakadékról, lehet, hogy nem-:

- empata lét vs. individualizmus: Nagyanyám szabályosan az az ember volt, aki azt hitte, ha valaki körül nem csicskázik, megbolondul. Mondjuk szegény előtt milyen minta is lehetett volna, ha nem engedték kijárni a 8 általánost, hogy legyen, aki a féltesóira burdzsázik. Pl. az ő gyerekkorában még annyira se vették komolyan a tankötelezettséget, mint most a 16 évvel, sajnos.

-tanulmányok: A II. VH környékén gyerekként örült az ember, ha van ánusza konkrétan, nem,hogy diplomás létről ábrándozzon. Amúgy is jóval kevesebben kerültek be egyetemre és emiatt sokkal nagyobb volt egy diploma értéke, még akkor is, ha az latintanári volt.-bocs latintanárok-

-a családról való vélekedés: szerencsétlen mamámnak nemigen volt senkije se és ezért foggal körömmel kapaszkodott a nagyfateromba, aki egy nárcisztikus tetű volt, aki szarba se nézte és még éjjeli lepkére is elverte a pénzt úgy, hogy volt, hogy anyáméknak a legközelebbi tanyára kellett átsunnyogni egy nem lukas nadrágért vagy egy májkrémes konzervért. Ezért nem is tanult meg kiállni a gyerekeiért, meg hát az ő idejében, pszichológia... Én ennél sokkal nagyobb pofájú vagyok,mert nekem nem kell kistestvérekre csicskázni, nincs beteg szülőm vagy beteg testvérem, úgyhogy így könnyebb önzőbbnek lenni. Ha a saját szülőm degradál nyomda festéket nem tűrő stílusban-na ja, nagyfater stílusa visszaköszön, amit a mamámmal szemben tanusított, csak a következő generációban- , lelki ismeret furdalás nélkül elküldöm a vérbe. Na, ez még 20-30 éve is kb. szenzációnak számított, nem, hogy a rendszerváltás előtt, vagy a nagyanyám 20-as éveiben. Ma meg már sokkal elfogadottabb.

-közel lakás a családhoz vs messze lakás a családhoz: nagyanyám anno meglepődött kuzinon, hogy diploma után nem akar visszaköltözni a család közelébe, hanem Pest környékén akar élni. Ja, azért volt 6-os tanuló egy nyali egyetemen, hogy egy kisvárosban dolgozzon középsulis tanárként szarért-hugyért, ha ugyanezt tudja csinálni Pesten 3x ennyiért... Vagy, hogy egyikünk sem igen tervez a család közelében maradni.

2021. dec. 7. 20:02
 30/33 anonim ***** válasza:
28%
Az idősek is voltak egyszer fiatalok, akik akkor megkapták a " mai fiatalság " jelzőt.
2021. dec. 7. 21:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!