Gazdag rokontól kölcsönkérni pénzt? Mennyire illő ez? Lehet belőle sértődés?
Szerinted nem nagy összeg de még sem tudtad összegyűjteni.
Akkor megadni sem tudod.
"És már adott is nekünk egy-két dolgot ajándékba. (Mosogatógép, új TV)"
Erre mondják azt, hogy ha a kisujjadat nyújtod, az egész kezedet akarják majd.
#12 ja, mert az önerőre összegyűlt pénz csak az égből jött, ugye?
#13 ez teljesen más, itt csak kölcsönről van szó.
N3zd, nálam alapszabály, hogy rokonnak, barátnak nem adnék kölcsön soha. Egyenes út a kapcsolat tönkretételéhez.
Ha a bank nem ad kölcsönt, akkor így jártál. Nem vagy hitelképes, nem vagy pénzügyileg megbízható.
Azt mondod, bank nem adna hitelt?
Tudod miért? Mert nem biztos benne, hogy vissza tudnátok fizetni. Pedig egyébként tényleg nem nagy összeg. Namost, akkor tételezzük föl, fölvesztek a rokontól kölcsönt. Mi van, ha nem tudjátok a törlesztő részleteket fizetni? Jelzálogjogot jegyeztet a házra a kölcsön felvételekor? Kamattal ketyegni fog tovább a kölcsön, és előbb-utóbb végrehajtást kér ellenetek?
Olyat ne írjál, hogy valahonnan majd összekaparjátok, meg olyat se, hogy biztos megértő lesz és kivárja, míg újból tudtok fizetni!
Én rokontól csak nagyon-nagyon speciális esetben kérnék kölcsön pénzt. Pl. egyszer spóroltunk ház külső felújítására, amikor jött garázsra egy kihagyhatatlanul jó ajánlat. Egyeztettem szüleimmel, mondták, hogy adnak kölcsön, hogy ne kelljen az évek óta tervezett házfelújítást lemondani. Mivel a mester eléggé elhúzta a munkát, és közben folyamatosan spóroltunk, mire neki fizetni kellett, már mindössze 200e Ft-ot kellett kérnem a szüleimtől. Amit fél éven belül vissza is fizettem.
Egyébként amikor kértem tőlük, azt mondták, akkor adjuk vissza, amikor akarjuk (kamatot persze nem számoltak rá), és annyit tettek még hozzá, hogy ha halálukig nem adnám vissza, semmi gond, csak akkor az örökségből ennyivel több jár a testvéremnek, más kikötésük nincs.
Na most akkor azért kéne az a 2 misi, hogy meglegyen az önerő a banki hitelre?
Lehet, hogy a rokonnak aprópénz ez az összeg, de azért mégis 3500-7000 dollár még neki is számíthat. Végül is megpróbálhatod, de nem biztos, hogy a jó viszony megmarad.
Hülyeség ez az "1-2 millió neki nem nagy összeg" hozzáállás. Nem cégekről, bankokról beszélünk, hanem emberekről most. Nem az összegről van szó, hanem az elvről. Itt van pár iszonyú jó írás a témában, hogy miért nem érdemes erőltetni ezt az emberek (barátok, rokonok) egymás közötti kölcsönadásának dolgát:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!