Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Miért kéne tűrnünk tovább az...

Miért kéne tűrnünk tovább az érzelmi zsarolást?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő: férjemmel már 8 éve együtt vagyunk (5 éve házasok) és sajnos 3 éve édesanyjánál rákot diagnosztizáltak. Kapott kemot szegény, kihullott a haja, volt egy elég nagy műtétje stb, de aztán jobban lett. Folyamatosan járt kontrollra, úgy tűnt rendben van. De sajnos mégsem, igazából hullámzó, egyszer jobban van, egyszer rosszabbul, most épp kicsit rosszabbul, már áttetje is van sajnos. :(

Na emellett viszont párhuzamosan el kezdtük szépen fokozatosan kapni az ívet unokatéma ügyileg. Eddig szerencsémre nem igazán "támadtak le" a gyerek dologgal, de anyósom nagy vágya, hogy legyen legalább egy unokája és mivel beteg és ki tudja, hogy mi lesz a betegsége vége, így el kezdte ő is, após is, de még sok rokon is rágni a fülünket, hogy jaj hát szegénynek ki tudja mennyi ideje van még hátra és igazán megajándékozhatnánk egy unokával. Először nem is tudtunk mit reagálni, annyira abszurd volt az egész. Tudni kell, hogy egyáltalán nem akarunk gyereket, sem most, sem semmikor máskor, nem igazán kedveljük őket.

Azonban most konkrétan érzelmi zsarolva vagyunk, hogy hát na, úgyis házasok vagyunk már pár éve és különben is mekkora öröm egy gyerek. Elmondtuk szépen, hogy köszönjük a "tippet", de nem fogunk gyereket csinálni csak azért, mert anyósom beteg (meg úgy alapból sem), ez a mi magánügyünk, a mi életünket tenné tönkre egy nem kívánt gyerek, úgyhogy hanyagoljuk a témát. Szívesen segítek anyósomnak bármiben, amikor hazalátogatunk, de ezt a témát ne is erőltessék, ez nem így működik. De némely rokon szerint még mi vagyunk az önzőek... 🤷🏼 Aztán csodálkoznak, hogy nem kommunikálunk velük.

Nekem már a hócipőm tele van, múltkor már apósnak kissé erélyesen odaszóltunk, hogy zárják végre le a témát, de semmi kedvünk veszekedni, főleg nem anyóssal most, hogy nincs túl jó állapotban, de viszont szó nélkül sem fogom tűrni, hogy a méhemben turkáljanak.

Alapból m szoktunk minden héten hazalátogatni, mert eleve 60 km-re lakunk tőlük, meg hát megvan a saját életünk, dolgunk, de mióta kiderült anyósom betegsége, azóta jóval többet megyünk, főleg most, hogy rosszabbodott az állapota.

Ti mit tanácsoltok, hogyan kezelnétek ezt a helyzetet? Az a baj, hogy én elég tűzről pattant nő vagyok, hevesebb természet és ha valamit gyűlölök az az, ha nem képesek tiszteletben tartani a magánéleti döntéseimet, főleg a gyerekvállalást. Mióta az eszemet tudom tisztában vagyok vele, hogy nincs az dolog, ami miatt szülnék és ez mai napig így van, szóval mikor nekiállnak győzködni és okoskodni e témát illetően, na azt roppant nehezen tudom kedvesen kezelni, bár nyilván igyekszem azért, de ez már kezd sok lenni.

2020. aug. 4. 16:53
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
85%

ismered a "beakadt lemez" technikát?

találj ki egy mondatot, és ha cseszergetnek, mondd el hangosan. pl: nem akarok gyereket, nem akarok gyereket, nem akarok gyereket

nem kell magyarázkodni. csak mondd ugyanazt, minden alkalommal

ha nekiállsz vitatkozni velük, az csak olaj a tűzre..

2020. aug. 4. 17:05
 2/25 anonim ***** válasza:
20%
Hát ez nagyon nehéz, megértelek Titeket, de én az anyóst is megértem... az ember élete végén már nem vagyik semmilyen materiális dologra, csak szeretetre. Nem azt mondom ezzel, hogy szülj gyereket, de lehet itt ebben a helyzetben nem az a legjobb megoldás, ha következetesen lepattintjátok, hogy nem akartok gyereket. Ha tényleg nem akartok, mondjátok inkább, hogy eddig nem akartatok beszelni róla, de egészségügyi oka van. Sztem ezután már nem lesz senki, aki szamonkerne rajtatok bármit. Tudom kicsit meredek és bizarr megoldás, de sztem ezt a helyzetet így lehet a legkevésbé fájdalmasan megoldani.
2020. aug. 4. 17:13
 3/25 anonim ***** válasza:
71%
Én kidobnám őket az életemből, és kész. Ti életetek, nem az övék, a gyerek meg nem egy ki..eszett tárgy, akit ajándékozni szokás. Nyilván megpróbálnék beszélni velük értelmesen, de ha többedjére sem megy, akkor nem mennék hozzájuk többet. Eleve nem ők nevelnék, hanem ti, milyen jogon erőltetnek így egy külön személyt a ti életetekbe?
2020. aug. 4. 17:15
 4/25 anonim ***** válasza:
92%
2-es és a családja nem tud neki elég szeretetet adni? Mi van, ha annyi sincs szegénynek hátra (Isten mentsen, nyilván azt kívánom, hogy gyógyuljon meg!), hogy az unoka megszületését megérje?
2020. aug. 4. 17:18
 5/25 A kérdező kommentje:

Minden alkalommal elmondtuk, hogy hanygoljuk a témát, mert soha nem akartunk gyereket és ez most sincs másképp, de nem sok foganatja van.

Innen is kiindulva teljesen felesleges azt mondanunk, hogy eü problémánk van, hisz tudják hogy "szimplán" nem akarunk. De ettől eltekintve sem hazudnék soha, de soha ilyet be, hogy pl meddő vagyok, ez szerintem nagyon durva, ráadásul nem fogok felni felvállalni azt, aki vagyok és nem fogok hazudni helyette.

Anyós ígyis bőven kap elég szeretetet és törődést, mind tőlünk, mind apóstól, mind a többi rokontól. Ennél többet nem tudunk tenni az ügy érdekében.

2020. aug. 4. 17:21
 6/25 anonim ***** válasza:
86%
Jogos, nem is kell szégyellned az érzéseidet. Ha a továbbiakban sem állnak se, sőt, még durvábbra kapcsolnak, egyszerűen ne menj hozzájuk. Tragédia a betegsége, de ez nem ok arra, hogy pofátlanul turkáljon a férjével más méhében!
2020. aug. 4. 17:25
 7/25 anonim ***** válasza:
100%
* állnak le
2020. aug. 4. 17:26
 8/25 anonim ***** válasza:
94%

A néni betegsége miatt egyre több segítségre van szüksége, amit meg akartok adni neki. Egy terhesség, kisbabáról való gondoskodás elvonna téged a feladattól. Mivel valóban fontos neked, ezért az ő érdeke, hogy vele foglalkozzatok.

Ebbe nem köthetnek bele a rokonok sem.

2020. aug. 4. 17:32
 9/25 anonim ***** válasza:
93%
Értem a néni helyzetét és sajnálom is, de basszus, egy kisgyerek nem egy kiskutya, hogy “milyen jó lesz majd lefoglalni valakit”. 60 km távolságnyira pedig a babát sem lenne jó húzni-vonni folyton, pláne egy frissen szült nőt. Szomorú kimondani, de nem biztos, hogy megérné, mire érdemben dajkálni lehetne azt a gyereket. Pláne, ha ismeri az álláspontotokat erről. Bármikor súlyosbodhat az állapota és a végén nem lesz annyi energiája, életkedve sem valószínűleg, hogy egy kisbabával nyűglődjön.
2020. aug. 4. 17:41
 10/25 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem ignoráld a kérdést, mintha nem is hallanád, ne reagálj rá. Kezdj új témát ha felvetik.
2020. aug. 4. 17:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!