Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mit tennétek? Apukám 90 éves....

Mit tennétek? Apukám 90 éves. Valamilyen szinten néhány saroknyira még ki tud az utcára menni, de többször elesett már, illetve előfordult, hogy földbe gyökerezett a lába, képtelen volt továbbmenni.

Figyelt kérdés
Lenne egy fiatalember, aki hetente 3-szor elvinné sétálni, de ő megmakacsolja magát – világéletében makacs volt – és közli, hogy őt aztán ne kísérgesse senki. Gondolom, nehezen élné meg ezt a gyermeki helyzetbe süllyedést. Az anyunak megengedné, de ő is 84, nem vállalja. Én se szeretném sétáltatni, mert nem tudom megfogni, ha elesik, meg nem is vagyunk olyan lelki közelségben, hogy én ezt magamra vállaljam. Az anyu ki van borulva, hogy ha nem fog sétálni, akkor képtelen lesz rá, innentől csak a fotelben fog ülni. Ő veszekszik vele, és tőlem várja, hogy győzzem meg. Én viszont más véleményen vagyok: egyrészt szerintem nem lehet az akarata ellenére meggyőzni, másrészt belátása birtokában ez az ő döntése, és joga van hozzá akkor is, ha nem racionális. Ettől viszont az anyu borul ki, és haragszik meg rám is.

2020. júl. 12. 02:34
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
86%
Beszéld meg anyukáddal, hogy próbáljátok úgy rávenni a sétára a papát, hogy anyukád azt mondja, hogy menjenek ők ketten, és kettejüket kísérje el az a bizonyos fiatalember. Anyukád beállíthatja úgy, hogy neki van rá szüksége, nem a papának, nagyobb biztonságban érezné magát. Aztán persze, ha összehaverkodik a fiatalemberrel, akkor hagyni fogja, hogy neki is segítsen. Egyébként te nem tudnál vele/velük sétálni? Ha nem is háromszor, de egyszer egy héten?
2020. júl. 12. 10:10
 12/17 anonim ***** válasza:
20%

Ilyen idős korban már az is elég, ha az ember a lakásban, ha van, akkor a kertben mászkál, ellátja azokat a teendőket, amiket tud, esetleg tornázik. Így egyrészt nem kerül veszélybe, ha rosszul lesz vagy elesik, mert ott lesz a közelben a mama, aki tud segítséget hívni, másrészt senki nem látja, így nem érzi szégyennek, hogy az utcán csak kísérettel tud közlekedni.

Otthon sem muszáj a fotelben üldögélni 0-24-ben.

2020. júl. 12. 14:07
 13/17 anonim ***** válasza:
70%
Sajnálom apukádat, de a sztoriból nekem az jön le, hogy ti arra készültök, hogy még a 100 éves kort is meg fogja élni. Sajnos azt kell mondjam, hogy ilyen korban még az 1 év is erősen kétesélyes, akkor meg hadd ne szekáljátok már az öreget ezzel a sétával. Ha a házon belül el tudja még navigálni magát, akkor nagy probléma nincsen.
2020. júl. 12. 16:09
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Úgy látom, megoszlanak a vélemények. Én is inkább a békén hagyás mellett állok. Nem kertes ház, úgyhogy kert kiesik, akkor nem is lenne probléma. Ez a rollátor érdekes, nem tudom, hogy arra hajlandó lenne-e, meg hogy ez biztonságos-e, nem szalad-e ki előle. A fiatalember egy családsegítőtől lenne, aki a járvány alatt járt nekik bevásárolni. A gyógytornász ötletével most megtámogatott az egyik válaszoló, én pont ma mondtam az anyukámnak, aki nem értette, hogy miért kéne. Most már tudok rá okot mondani. Neurológián volt, írtak neki Parkinson gyógyszert, de műszeres vizsgálat nélkül, egyelőre csak kis adagot, és az orvos javasolta a sétát. Csak hát ő nem 90 éves, és el tudom képzelni, hogy ilyenkor az ember már inkább elengedi azt, ami energiaigényes, és már nem az aktivitásra készül. Én is tudnám vinni sétálni, de ha elesik, akkor nekem is csak annyi jutna, hogy hívjam a mentőket, egy fiatal férfi meg talán meg tudná tartani.
2020. júl. 12. 16:38
 15/17 anonim ***** válasza:
65%

Nézd, megkerestem, Magyarországon is kapható, az ára se olyan borzasztó.

[link]

2020. júl. 12. 17:47
 16/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm, kedves vagy!
2020. júl. 12. 18:39
 17/17 anonim ***** válasza:
44%
Szívesen. Érdemes beruházni rá. Itt én rengeteget látok a környékemen. Sokan nélküle ki se tudnának lepni otthonról, így viszont tudnak mozogni, önállóak maradnak.
2020. júl. 12. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!