Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mit tennétek? Apukám 90 éves....

Mit tennétek? Apukám 90 éves. Valamilyen szinten néhány saroknyira még ki tud az utcára menni, de többször elesett már, illetve előfordult, hogy földbe gyökerezett a lába, képtelen volt továbbmenni.

Figyelt kérdés
Lenne egy fiatalember, aki hetente 3-szor elvinné sétálni, de ő megmakacsolja magát – világéletében makacs volt – és közli, hogy őt aztán ne kísérgesse senki. Gondolom, nehezen élné meg ezt a gyermeki helyzetbe süllyedést. Az anyunak megengedné, de ő is 84, nem vállalja. Én se szeretném sétáltatni, mert nem tudom megfogni, ha elesik, meg nem is vagyunk olyan lelki közelségben, hogy én ezt magamra vállaljam. Az anyu ki van borulva, hogy ha nem fog sétálni, akkor képtelen lesz rá, innentől csak a fotelben fog ülni. Ő veszekszik vele, és tőlem várja, hogy győzzem meg. Én viszont más véleményen vagyok: egyrészt szerintem nem lehet az akarata ellenére meggyőzni, másrészt belátása birtokában ez az ő döntése, és joga van hozzá akkor is, ha nem racionális. Ettől viszont az anyu borul ki, és haragszik meg rám is.

2020. júl. 12. 02:34
A kérdező szavazást indított:
Erőltetnétek a sétát.
Rábíznátok a döntést, mert az ő élete.
64 szavazat
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
54%
Sétáltatni a kutyát szokták, őt max. sétára kísérni lehetne, ha hagyná. Kár erőltetni, ez neki megalázó lenne, és én meg is értem.
2020. júl. 12. 02:38
 2/17 anonim ***** válasza:
85%

Parkinson kórra vizsgáltassátok ki a neurológián. Ha tényleg ez a baja, akkor gyógyszeres kezeléssel javulni fog a járása.

Azért gondoltam erre, mert a tünetek: toporogva, nehezen indul el, mintha lefagyna a lába, aprókat lép, könnyebben elesik.

2020. júl. 12. 06:08
 3/17 anonim ***** válasza:
60%
Mindenképpen erőltetném a sétát, és vennék két túrabotot is a biztonság kedvéért. letojnám, hogy ő ettől gyereknek érzi magát. MInden idős ismerősöm azután kezdett el lerobbanni szélsebesen, hogy abbahagyta a napi sétát. Szóval nagy ívben tennék rá a hisztire, majd megszokja, és megszereti hogy van egy kísérője.
2020. júl. 12. 06:24
 4/17 anonim ***** válasza:
65%

Nem kell sétáltatni, ahogy az első is írja, nem kutyáról van szó. A "fiatalember" aki kísérgetné az kicsoda? Olyasvalakit kell keresni, akivel jól érzi magát.

Nem Magyarorszagon élek, itt az idősek -es a járás problémával küzdő fiatalok is- rollatorral jarnak. A kerekek miatt folyamatosan tudnak haladni, nagyobb stabilitást ad, mint a mankó vagy bot és le is tud ülni rá, ha elfárad. Nem tudom mi a magyar neve.

[link]

2020. júl. 12. 07:10
 5/17 anonim ***** válasza:
40%
"letojnám, hogy ő ettől gyereknek érzi magát" Remélhetőleg majd téged is így megaláznak ha idős leszel és már nem bírod úgy a dolgokat. Szánalmas a gondolkodásmódod.
2020. júl. 12. 07:11
 6/17 anonim ***** válasza:
49%

"letojnám, hogy ő ettől gyereknek érzi magát. "

"Szóval nagy ívben tennék rá a hisztire, majd megszokja..."

Rendkívül értelmes, intelligens, torodonegy ember lehetsz. Ja, nem.

2020. júl. 12. 07:14
 7/17 anonim ***** válasza:
64%
Megöregedni nagyon nehéz. Amikor napról napra fedezi fel az ember, hogy valami nehezebben megy, vagy nem megy, az szörnyű. Ugyan én még nem vagyok 90, sőt, pont a fele vagyok, sajnos vannak dolgok, amik nekem már nehezebben mennek. Nagyon nehéz elfogadni a segítséget, hiszen az azt jelenti, hogy nem vagyok már önálló és ennél is nehezebb a segítséget kérni. Aki hisztinek tartja egy idős ember érzékenységét, meg letojná a véleményét, az ugyan gondoljon már bele, neki hogy esne, ha a szülő kezelné ugyanígy valamilyen helyzetben.
2020. júl. 12. 07:57
 8/17 anonim ***** válasza:
66%

Tisztelettel kell bánni az idősekkel, ez jogos. Az orvosi kivizsgálás Parkinson-kór irányában szintén indokolt.

De az is jogos, hogy a napi fizikai aktivitást nem szabad abbahagyni. Amit bír, azt nagyon fontos, hogy csinálja az idős ember is, mert különben tényleg felgyorsulva fog romlani az állapota. Amikortól pedig a járás erősen korlátozottá válik, nehézséget jelent, hogy a lakásajtótól egy utcán álló autóig eljusson az illető, sőt a lakásban sem tud már önálóan mozogni, az komoly ápolási problémákat okoz.

Ezért aztán a családnak nagyon nem mindegy, mikor jön el ez a pillanat, joggal erőltetik, hogy mozogjon a kedves hozzátartozó minden nap.

2020. júl. 12. 08:07
 9/17 anonim ***** válasza:
40%

9!

Nem erőltetni kell, hanem okosan rávenni. Ha neked valamit meg kell csinálnod, mert a fiad/parod/akárki azt akarja, akkor esélyes, hogy nem lesz kedved hozza, ellenben magadtól szívesen megteszed.

2020. júl. 12. 08:39
 10/17 anonim ***** válasza:
76%

Ha apukád 90 éves akkor bizony már előfordul, hogy nem tud járni

Gyógytornászt kellene hivni hozzá mert az izmok elsorvadnak elsatnyulnak az öregeknék ha nincsenek megmozgatva és akkor nem tudnak járni meg elesnek

Nálunk ugyanez a szituáció áll fenn: az öreg csak húzza a lábát mert emelni már nem tudja, néhanapján elesik és nem hajlandó sem orvoshoz menni vele sem pedig gyógytornászt fogadni

2020. júl. 12. 09:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!