Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Sír kiváltás kérdés?

Sír kiváltás kérdés?

Figyelt kérdés

Apukám idén lesz 25eve, hogy meghalt, lejár a sír kiváltása.

Mikor meghalt, nem tudom miért, nagynénémék rendezték a temetést, a sír is nagynéném nevére lett kiváltva (én akkor 3 éves voltam)

Kijárni én jarok ki gondozni, rajtam kívül senki más. Az evfordulóra megszeretném csináltatni a sírját (letisztittatni, és mive nyitott sír, kicsit ültetgetni). Férjem sírköves, meg is csinalná. Ebben a temetőben senki nem végezhet csak úgy munkát, ahhoz be kell fizetni valamennyi illetéket, illetve a sír tulajdonosának le kell adnia egy papirt a temetőgondnokságnak, csak úgy nyulhat hozzá az ember.

Na mármost hiába az én apám, nagynéném nem hajlandó azt a papírt megírni, nem tudjuk a sírt rendbetenni. 2 éve könyörgök neki.

Olyan kérdésem van, szerintetek ha bemennék a temetőgondnokhoz, hogy én szeretném újrakiváltani, az én nevemmel (mielött ő odaérne ezügyben) a nevemre tudnám iratni? 65éves. 25év a sír kiváltásának ideje. Annyit ő úgysem fog élni. Ha meghalna nem lesz tulaja a sírnak?! Mit tennétek?

2020. jún. 24. 13:06
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
89%
Pontosan azt, amit leírtál.
2020. jún. 24. 13:12
 2/21 anonim ***** válasza:
84%

Kiegészítem magam:

Legjobb lenne ajánlott vagy tértivevényes levelet írni és állásfoglalást kérni, mert tudod, a szó elszáll...

2020. jún. 24. 13:14
 3/21 anonim ***** válasza:
81%

...és még mindig én:

Írd le, ahogy ide leírtad és még azt is beleírhatod, hogy akkor is ti fizettétek az egészet, de mivel a nagynénéd járt el ez ügyben, így ezért az ő nevére került a nyilvántartás. És te, mint a gyereke szeretnéd meghosszabbítani, mivel a nagynénéd idős, valamint sírkövet állítani.

2020. jún. 24. 13:20
 4/21 A kérdező kommentje:
Próbáltam a temetővel felvenni a kapcsolatot. Személyesen nem lehet még bemenni a vírus miatt. Telefont nem veszik fel, emailre nem valaszoltak. 2 hete próbálkozom. Lehet a postán futok egy kört akkor.
2020. jún. 24. 13:20
 5/21 anonim ***** válasza:
68%
* mármint az elhunyt gyereke (nem a nagynénédé)
2020. jún. 24. 13:21
 6/21 anonim ***** válasza:
69%
Mindenképpen postai úton lépj velük kapcsolatba, méghozzá ajánlott levélben keresd meg öket, annak ugyanis van nyoma!
2020. jún. 24. 13:41
 7/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Holnap írok nekik!
2020. jún. 24. 13:49
 8/21 anonim ***** válasza:
57%

A 25 év a temetés napjától számított 25.-ik év december 31. napja! Egyszerűen, abban a percben amikor kinyit a temetőgondnokság, bemégy, hogy x sírt szeretnéd megváltani a következő 25. évre. No erre nem fognak nemet mondani. Közben elmondod, hogy már évek óta egyedül ti gondozzátok férjeddel. Természetes, hogy nagynénéd akkor a saját nevére íratta, hiszen te akkor még csak 3 éves voltál, de azóta eltelt 25. év!! Senki nem fog megütközni, hogy egy következő generáció átveszi a családban ezeket a feladatokat.

Ha mindez lezajlott, majd pár héttel utána kérjetek engedélyt (a kezetekben levő befizetési igazolás birtokában) a sír beborítására! Szerintem gond nélkül meg fogják adni!

Tőlünk sem kérdezte a kutya sem, amikor szülők, nagyszülők sírjainak ismételt megváltása miatt bementünk, hogy milyen jogon akarjuk kifizetni! Attól kezdve nálatok a jog!

2020. jún. 24. 13:55
 9/21 anonim ***** válasza:
68%

Nem tudom neked melyik temetőben nyugszanak a hozzátartozóid, de Budapesten a Köztemetőben pl. nem úgy van, ahogy leírtad.

Nekünk is mindig borzasztó bonyolult még a befizetés is, mert a testvérem nevén van anyánk sírja, ő meg 30 éve külföldre ment férjhez. Mindenféle, követségen igazolt meghatalmazást kérnek, hogy befizethessem a megváltást.

2020. jún. 24. 14:03
 10/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a valaszokat.

Nem tudom ki pontozgatja le őket, meg mit érez ilyenkor az illető, legyen boldog vele...

Én mindenkinek küldtem a zöldet.

A családban, ismerősi körben nem volt ilyen eset, férjem pedig csak a felújítás papírjainak a menetét ismeri, így tanácstalan voltam.

2020. jún. 24. 14:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!