Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mit tegyek, ha bűntudatom van...

Mit tegyek, ha bűntudatom van egy családtagom miatt?

Figyelt kérdés
Van egy keresztapám, aki 79 éves és szegény sok műtéten esett már át a lába miatt. Viszont most azt mondták, hogy a szívével van valami gond és nem biztos, hogy túléli. A baj az, hogy mostanában nem sok időt töltöttem vele. Egyszer felhívtam és megígértem, hogy még fogom hívni, de nem történt meg. Nagyon nagyon sajnálom és bűntudatom van. Pár nap múlva fogok vele találkozni. Ő volt nekem az akivel sosem voltam rosszban és csak jó, kedves volt hozzám. Mit kéne tennem, mondanom neki? Esetleg csináljak neki ajándékot? Hogyan hederjem ki a bűntudatot,stb... Köszönöm, ha valaki tud segíteni, vagy mondani valami jót. Nagyon megkérem, hogy csak értelmes írjon, nem azért írok, hogy rosszabbul érezzem magam.

2020. jún. 14. 15:31
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
tölts vele minél több időt, legyél a segítségére. nem kell vele éreztetni, hogy bűntudatod van, maradj hétköznapi, nem kell túlzásbavinni a lelkizést sem.
2020. jún. 14. 16:23
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, mindrnképpen megfogadom, csak félek, hogy nem lesz már sok lehetőségem rá.
2020. jún. 14. 16:52
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Menj el hozzá minél hamarabb és legyél vele minél többet. éreztesd vele, hogy szereted és fontos neked.
2020. jún. 15. 17:44
 4/7 A kérdező kommentje:
Most már mindegy... Elment... Nem volt lehetőségem semmire... Utálom magam
2020. jún. 17. 19:53
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Hidd el, ő tudta, hogy szeretted, és nem haragudna rád. Részvétem.
2020. jún. 17. 21:20
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Ú basszus, most olvastam a kérdésed és azt akartam írni, hogy hát most azonnal hívd fel. Idős embereknél már nem lehet sajnos arra építeni, hogy "majd holnap", ahogy Te is jól érezted valahol. :(

Most viszont amit tehetsz, hogy elmondod neki az érzéseid úgy, mintha hallaná. (Vagy mintha nem hallaná - mert sokszor nem mondjuk ki a pozitív dolgokat őszintén.) ;) Ez fontos a lelkednek. Érdemes ehhez keresned egy csendes zugot, vinni zsepit és akár gyújthatsz egy gyertyát is. Majd vedd végig, hogy hogyan emlékszel rá gyerekkorodtól kezdve, érezd át az emlékek örömét, szeretetét, és mondj magadban köszönetet neki mindenért. Ha vannak fényképeid róla, nézegesd őket. Elmondhatod azt is, hogy mennyire bánod, hogy elhanyagoltad és hogy most szörnyű bűntudat gyötör, de nagyon hálás vagy és megőrzöd az emlékét a szívedben. A lényeg hogy tényleg próbáld "neki" kifejezni a szereteted és a hálád és figyeld a hatását, mit érzel. A bűntudat egy normális érzés a gyászfolyamatban, ezt tudnod kell, de most megteheted azt, hogy amikor a bűntudat elöntene, helyette inkább "üzensz" neki, hogy mennyire szereted és milyen hálás vagy a vele töltött (akármennyi) időért.

2020. jún. 17. 23:44
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2020. jún. 18. 13:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!